(2) kommenttia

Ratsutila syntyi ja kasvoi vuosikymmenien lujalla työllä − yrittäjäyhdistys huomio elämäntyön

Annukka ja Börje Wikner sekä hevonen nimeltään Vip.

Kirkkonummen Porkkalantien varteen on noussut pala palalta, hitaasti mutta varmasti ratsastuskeskus, jota voi hyvällä syyllä kutsua elämäntyöksi.

Tätä mieltä on myös Kirkkonummen Yrittäjät -yhdistys, joka palkitsi Annukka ja Börje Wiknerin yrittäjäjuhlassa perjantai-iltana Elämäntyö -palkinnolla.

Elämässä on usein sattumia, niin tässäkin tarinassa. Börjen isä hankki pienehkön maatilan Kirkkonummelta heti Neuvostoliiton vuokra-ajan päätyttyä 1950-luvulla.

Paikka on mitä oivallisen ratsutilalle, vaikkei sitä silloin kukaan siltä kantilta ajatellutkaan. Sijainti on lähellä valtaväylää ja isoja kaupunkeja.

Annukka tuli tilalle Börjen vaimoksi 1980-luvun alkupuolella. Hän on "hevoshullu" ja isoisä Korialla oli maankuulu hevoskauppias.

Nyt yli 30 vuotta myöhemmin Wiknerin ratsutila on iso kokonaisuus. Omia hevosia on noin 50 ja hoidossa 20 lisää sekä laajasti muuta ratsastustoimintaa, koulutusta, leirejä, kilpailuja.

Tila tunnetaan erityisesti poneistaan sekä toiminnasta lasten -ja nuorten parissa.

Siinä on ollut hyvä apu Annukan taustalla, hän on koulutukseltaan luokanopettaja ja ekologi.

Yrittäjän geenit Annukka arvelee saaneensa erityisesti isoisältään, joka kauppasi hevosia ja jolla oli aikanaan Korialla sekatavarakauppa, jossa myyntiin käytännössä kaikkea.

Myös Börjen ammattitaustalla on ollut suurta apua ratsutilan luomisessa.

Maatalouskoneteknikolle ja maanviljelijälle myös rakennusprojektit ovat luontuneet ja sivussa on voinut pitää tilalla hevosten lisäksi muitakin tukijalkoja kuten takavuosina lumienaurausurakat.

Rakentamista on Wiknerin tilalla riittänyt. Tilalla on modernit tallipaikat, kentät ja lämpöeristetty iso maneesi.

Kaikki on mietitty huolella ja kokonaisuus on eheä. Työssä oli Wiknereiden mukaan korvaamattomana apuna edesmennyt naapuri ja arkkitehti Lars Gestranius, joka on suunnitellut kaikki rakennukset.

− Onneksi tuli aloitettua jo 90-luvulla rakennushankkeet. Ei näitä nykyhinnoilla olisi mitenkään pystynyt toteuttamaan, Börje toteaa.

Ratsastusurheilulle on pyritty luomaan parhaat mahdolliset olosuhteen. Esimerkiksi harjoittelu-kilpailukentälle haettiin mallia Saksasta.

Joustava ja hevosen jaloille soveltuva kenttä voidaan pitää sopivan kosteana aina sulanmaan aikaan satoi tai paistoa eikä pölyä nouse koskaan.

Kentän alla on tiheä salaojaputkisto ja veden pinnan korkeutta kentässä säädellään automaattisesti paineanturoilla ja sulkuventtiileillä, jotka sijaitsevat kentän ulkopuolella kaivossa.  

Wiknerit on nyt siis huomioitu Yrittäjien palkinnolla ja yrittämistä on todella tarvittu, sillä ratsu -ja hevostilan pito ei ole helppoa, jos sitä aikoo tehdä kannattavasti.

− Oleellista on tämä oheistoiminta, kuten opetus -ja valmennus. Pelkällä hevostenhoidolla ja tallipaikkojen vuokraamisella ei pärjää, sanoo Annukka.

Ja muutenkin ratsutilan pyörittäminen on omanlaistaan toimintaa.

− Pitää olla intohimo hevosiin, pitää nauttia ihmisistä ja tykätä hevosista. Jos tätä ajattelee pelkkänä yritystoimintana, ei tule mitään. Mutta talouden kanssa on oltava kuitenkin hyvin tarkka.

Aika aikaa kutakin ja niin Wiknereidenkin kohdalla. Pariskunnalle on tullut aika pikkuhiljaa ryhtyä luopumaan tilanpidosta.

Se tapahtuu pariskunnan mukaan parissa vuodessa, eläkkeellä he ovat jo virallisesti molemmat.

Poika Mats on ottanut hoitoonsa maatalouspuolen ja erikoistunut ylämaankarjaan, joka laiduntaa suojelualueilla niittyjä hoitaen.

Tytär Maija on kokenut ja maailmaakin kiertänyt hevosammattilainen, hänen käsiin on hyvä jättää ratsutilan kehittäminen. Liikkeenjohdon pyörittäjä kuitenkin vielä tarvittaisiin.

Wiknerit suunnittelevat myös muuttavansa tilalta pois jossain vaiheessa.

− Kyllähän se on niin, ettei Annukalle täällä ratsutilalla koskaan eläkepäivät koita. Yhteiset lomatkin ovat jääneet pitämättä, mitä nyt joskus kerran 10 vuodessa, Börje huokaa.

 

 

 

 

(2) kommenttia

Kommentit (2)

Oikealle pariskunnalle meni palkitseminen. Onnittelut Annukalle sekä Börjelle
Leif Juselius Kirkkonummi
Kyllä nyt palkittiin aivan oikea pariskunta !
kari vierinen, Siuntio

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx