(15) kommenttia

Rakentamista riittää vuosiksi – valtuusto hyväksyi kaksi hanketta, toinen on kunnan historian suurin

Havainnekuvat: Ylhäällä Nissnikun koulu ja alhaalla hyvinvoitikeskus.

Kirkkonummen kunnalla on edessään mittavat investoinnit, jotka tuovat tavan takaa valtuuston listalle jopa kymmenien miljoonien hankkeita.

Kunnanvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana hyvinvointikeskuksen uuden kustannusarvion. Päätös on historiallinen.

Hanke on ollut harvinaisen monivaiheinen ja pitkä. Myös kustannusarvio on paisunut Kirkkonummella ennennäkemättömällä tavalla.

Hyvinvointikeskus on ollut lukuisia kertoja ennenkin valtuuston asialistalla, mutta tällä kertaa todennäköisesti viimeistä kertaa.

Keskukselle on valittu jo urakoitsijat ja rakennustyöt on määrä alkaa vielä tänä vuonna.

> Hyvinvointikeskukselle valittiin rakentajat ja hinta nousi – SRV sai kolmannen ison urakan Kirkkonummelta (Viisykkönen 24.10.)

Matkan varrella keskuksen nimi muuttui terveyskeskuksesta hyvinvointikeskukseksi. Kustannusarvio laskettiin aluksi kovasti pieleen, puhuttiin 26 miljoonasta eurosta.

Nyt kustannusarvio on 44,5 miljoonaa euroa. Valtuusto korotti summaa maanantaina 1,5 miljoonalla eurolla.

Toinen maanantain kokouksessa ollut hanke on NIssnikun koulu Masalassa.

Päätettävänä oli kouluhankkeen päätöksentekoprosessin ensimmäinen vaihe eli hankesuunnitelma.

Valtuusto päätti, että Nissnikun koululle rakennetaan kokonaan uudet tilat.

Uusi saman katon alle tuleva koulu suunnitellaan 800:lle oppilaalle entiselle tontille. Tällä hetkellä oppilaita on ala- ja yläkoulussa yhteensä 640.

Rakennustyöt on suunniteltu aloitettavaksi neljän vuoden kuluttua. Kustannusarvio on tällä hetkellä noin 23 miljoonaa euroa.

Nissnikun alakoulu toimii jo väistötiloissa koulun pihalla. Yläkoulun toimintaa aiotaan jatkaa vanhoissa tiloissa vielä neljä vuotta.

Tiloissa on ollut sisäilmaongelmia, joita pyritään ratkomaan muun muassa ilmanvaihtoa parantamalla ja uusimmalla.

Kun Nissnikun uuden koulun rakentaminen alkaa, pitää yläkoululle etsiä väistötilat.

Yksi vaihtoehto on kuljettaa oppilaita Gesterbyn koulukeskuksen nykyisiin väistötiloihin, joista osa vapautuu, kun uusia tiloja saadaan valmiiksi.

> Masalaan on ehdolla tällainen 800 oppilaan uusi koulu vanhojen tilalle − katso kuvat! (Viisykkönen 16.8.)

(15) kommenttia
Kommentit (15)

Kommentit (15)

Muistaako kukaan, että nykyterveyskeskuksen saneeraus ja lisärakennusten rakentaminen torpattiin kunnanvaltuustossa yhden äänen enemmistöllä hyvinvointikeskuksen hyväksi.
Ei mitään nimiä, mutta dokumentit ovat tallessa. Ne "Hyvinvointikeskuksen " aikaansaaneet eivät ole enää korkeissa viroissaan valtakunnallisesti eikä ihan kohta kunnallispolitiikassakaan ainakaan kaikki. Talouspolitiikkaa ymmärtämättömät, muissa kuin talousasioista oppia saaneet ja muissa ammateissa toimineet ovat nykymenon "arkkitehteja" (huom lainausmerkit!). Lisätalousarvioita ei tarvittaisi ja kustannukset olisivat olleet nykyhanketta alhaisemmat. Grynderitulot nykyterkkarin alueen myynnistä ovat "Hyvinvointikeskuksen" kustannuksiin verrattuna vähäiset. Kannatan Kirkkonummen lähestymistä Espoon suuntaan morsiusehdokkaana, kosijaksi ei meistä olisi....
Puolivaivainen, ei -villainen
Nimimerkille "Masa": Juuri näin pitäisi toimia: Integraatio pääkaupungin suuntaan Espoon kanssa ja Grankulla siihen saman tein, toisi vahvan länsi-Uuusmaalaisen tehokaupungin vastapainona Helsingille ja suur-Vantaalle pääradan varressa. Uusi sukupolvi kuntapäätträjissämme ja virkamiehistön uudistaminen organisaation kolmelta ylimmältä portaalta tekisi "eetvarttia".
Äänestäjä
Josko toimii Yhtä hyvin kuin kunnantalolla ensimmäinen sade ja paperit pöydällä märkänä toivottavasti ei ole taas kolmen konstin timpurit ja valvojat
Kosteeta on
Kirkkonummi pitää liittää Espooseen heti.
Hyödyt:
- kunnallisvero laskee
- metron jatko
- infra kuntoon
- kaavoitus ja rakennusluvat aukeavat
- asuntojen jälleenmyyntiarvo nousee
Masa
Rakennushankkeet ovat varsin hyviä ja ammattilaisten käsissä varmasti myös edullisesti ja laadukkaasti toteuttavissa..
Olli (rkm)
Jos tekisi kerran kunnolla ammattilaisten voimin, niin ei tarvitsisi koko ajan olla korjaamassa jälkiä. Lisäksi nämä huolloista ja tarkastuksista vastaavat firmat pitäisi laittaa vaihtoon. Ovat täysin laiminlyöneet tehtävänsä.
Paikallinen
Kun kaikki on rakennettu eli Kirkkonummella on uutuuttaan hohkavia moderneja tiloja, niin on ainakin jotain millä paukutella henskeleitä. Voi olla merkittäväkin vetovoima- ja pr-tekijä.
VPS
Neljässä vuodessa ehtii mukavasti sairastua parantumattomasti. Henkilökunta ja oppilaat oireilevat jo nyt vakavasti nykyisissä tiloissa Nissnikussa. Eikö terveys ole minkään arvoista?
Anonyymi
Kai täällä joku seuraa mitä muualla myös tapahtuu..? Eli ei ole Kirkkonummen yksinoikeus, että vyötä kiristetään, ja jatkuvasti lisätään velvollisuuksia hoitaa määrättyjä tehtäviä (ihan kuin se ei jo riittäisi, niin sitten ollaan vaatimassa niitäkin tehtäviä tehtäväksi, mitä ennen tehtiin talkoo voimin, ja nyt kun talkoo väki itse ajanut itsensä tilanteeseen ettei.., niin miten kunnan hyvinvointi, kun yksilöt voi näinkin "hyvin"?)
Nyt pikkasen jäitä noihin ylisuuriin kukkahattuihin!
Skragako kiristää?
Mikään ei muutu kiinteistöhoidossa niin kauan kun valitaan samat vastuutta pakenevat politiikot johtamaan kuntaa. Seuraavissa kunnallisvaaleissa äänestäjät voivat vaikuttaa millaisen johdon haluamme kuntaan,
Vastuunkantajia kaivataan
Täysin samaa mieltä kiinteistöjen ylläpidon onnettomuudessa. Esimerkiksi toi vanha Sepän koulu / Nisnikun yläkoulu. Miten noin uusi ja isolla rahalla rakennettu kiinteistö voi olla purkukunnossa? Aivan järjetöntä. Sama koskee kaikkia kunnan kiinteistöjä, näkee että ne rapistuu silmissä eikä _minkäänlaista_ ylläpitokorjausta tehdä.

Käytännössä odotetaan kunnes käyttäjät oireilee, jonka jälkeen palkataan kalliita konsultteja ihmettelemään ja heiluttamaan käsiä. Jonka jälkeen sitten tehdään jotain hätäkorjauksia. Jos noi parakkimiljoonat ja konsulttiselvitysten ja hätäkorjausten rahat oltaisiin käytetty _Kiinteistön ylläpitoon_ niin nyt ei oltaisi parakeissa.

Ei hemmetti. Tunarit!
Anonyymi
Rakentamista tosiaan riittää. Kirkkonummen kunnan kiinteistöosaaminen on todella surkealla ja ala-arvoisella tasolla. Onko ajateltu sitä että panostettaisiin myös kiinteistönhoitoon ja huoltoon. Edelliset koulut ja päiväkodit pitää lanata nurin 30v iässä. Sama käy nyt rakennettaville ilman kiinteistöhoidon parantamista ja pisimpään elävät kirkkonummelaiset maksavat vielä kolmannetkin kunnan kiinteistöt.

Eli onko kunnan taholta olemassa toimenpiteitä jossa panostettaisiin kiinteistön hoitamiseen, huoltoon, korjaavaan kunnossapitoon ja kunnonseurantaan? Asioihin joilla vältettäisiin kiinteistöjen rikki meneminen? Kuka/mikä osasto kunnassa nykyään hoitaa tätä?

Ihan esimerkkinä Finnsbackan päiväkoti. Lapseni olivat päiväkodissa useampia vuosia. Oman talon rakentaneena näki aika nopeasti että kiinteistönhoito ei ole kunnossa. Sadevedet valuivat sisäpihalle isoksi järveksi U:n muotoisen rakennuksen pohjukkaan, kattoläpiviennit olivat rikki, räystäslaudat lahot, sadevesiviemärit tukossa. Aika monta kohtaa vialla ihan amatöörinkin silmin. Jos joku ammattilainen kävisi edes kerran vuodessa katsomassa rakennuksia, löytyisi varmasti enemmänkin korjauskohteita.

Pikaisesti laskettuna voisi myös miettiä siirrytäänkö pysyvästi vuokraparakkeihin kunnan rakennuksissa. Hyvinvointikeskus 44M€, Nissniku 23M€, keskustan koulukeskus varmasti 30M€, Kirjasto ??M€. Tässä jo pelkästään 100M€. Entä Kantvik, Winellska, Gesterbyn koulu, jne. Sanotaan että edessä on 150M€-200M€ kiinteistöinvestoinnit. 25v poistoilla vuosikustannus 6-8M€/v. Miten paljon parakkeja saisikaan vuokrattua tuolla summalla kun vielä tietää että 25-30 vuoden kuluttua nyt rakenteilla olevat kiinteistöt ovat taas läjässä. Ehdottaisin oikeastaan että kuntaan ei rakenneta enää yhtään taloa betonista - nostetaan paikalle parakkeja.

Uutisoinnissa puhutaan pelkästään investoinneistä - voisiko tehdä tutkivaa journalismia tuohon kiinteistöhoitoon?
Kiinteistöhoito kuntoon
Luopukaa siitä halvimmasta konsultista, halvimmasta suunnittelufirmasta ja halvimmista urakoitsijoista, palkatkaa kuntaan ammattitaitoinen ja vastuullinen rakennusvalvonnan henkilöstö ja huolehtikaa että resurssit ovat tehtäviin nähden oikeat, uusikaa kokonaisuudessaan kunnan oma kiinteistöhuolto huoltomestareineen, luokaa järjestelmä joka paljastaa jos joku jättää tehtävänsä suorittamatta ja antakaa potkut tarvittaessa.
Iso urakka siis on edessä mikäli kunta haluaa eroon kiinteistöjensä ongelmista.
Ongelmat rakennuksien kanssa vie pois rahat oikeasta kunnan kehityksestä ja muusta ylläpidosta.
Muutakin tarvitaan
Samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa. Miten taataan tämän hetkisten ja nykyisten 5-6 luokkalaisten terveys?
Jotain on tehtävä jo nyt!
” Tiloissa on ollut sisäilmaongelmia, joita pyritään ratkomaan muun muassa ilmanvaihtoa parantamalla ja uusimmalla.” Tilanne ei sillä parane ja lapsia sairastuu sillä aikaa koko ajan! Hyvä, että uusi koulu rakennetaan mutta tämän hetkisiäkin oppilaita ja opettajia täytyy huomioida ja hankkia väestötilat heille jo nyt!
Koko ajan yläkoululaisia sairastuu

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx