(8) kommenttia

Rajusti kallistunut hyvinvointikeskus arveluttaa, kannattaako rakentaa ollenkaan − päätös viikoksi pöydälle

Havainnekuva Kirkkonummen uudesta hyvinvointikeskuksesta. (Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy)

Kirkkonummen uudesta hyvinvointikeskushankkeesta nostettiin tiistai-iltana esille useita suuria kysymysmerkkejä. Palvelutuotannon jaosto jätti asian pöydälle.

Jaoston oli määrä päättää keskuksen piirustuksista ja kustannusarviosta, joka on noussut vajaa kolme vuotta sitten tehdyistä arviosta 60 prosenttia 43 miljoonaan.

Paitsi reippaasti noussut kustannusarvio, myös eduskunnassa oleva sote-uudistus tuo epävarmuutta hankkeeseen.

Vaarana on, että hyvinvointikeskuksesta lankeaa isot riskit Kirkkonummen kunnalle, vaikka itse rakennus siirtyisikin kahden vuoden kuluttua tulevalle maakuntahallinnolle.

Palvelutuotannon jaosto jätti asian yksimielisesti pöydälle 17.4. kokoukseen. Samassa kokouksessa on määrä käsitellä myös Jokirinteen oppimiskeskuksesta saadut urakkatarjoukset.

Näiden kahden hankkeen kustannusarviot ovat yhteensä yli 80 miljoonaa euroa.

Jokirinne toteutetaan kunnan omana hankkeena, kun taas hyvinvointikeskukseen ollaan hakemassa mukaan kiinteistösijoittajaa.

Jaosto päätti tiistaina Kim Åströmin (kok.) esityksestä pöydällepanosta ja perusteli asiaa paisuneilla kustannuksilla ja sote-epävarmuudella.

− Kunnan taloudellinen tilanne on heikko. Valtuuston päätösajankohtaan (29.5.2017) nähden kunnan toimintaympäristö on muuttunut. Sisäilmaongelmat ja GWG-hanke (Gesterbyn koulukeskus) ovat ratkaisevasti nostaneet kunnan investointipaineita.

− Hyvinvointikeskuksen kustannusarvio on noussut radikaalisti. Sijoittajamalli ei kevennä kunnan taloudellista taakka ja riskiä. Nykyistä terveyskeskusta on uudistettu, jaosto totesi.

> Uuden terveyskeskuksen hinta on noussut roimasti − vanha hinta-arvio ylittyy 60:lla prosentilla eli 16 miljoonaa euroa (Viisykkönen 4.4.)

> Valtuusto kuunteli infoa kunnan jätti-investoinneista − pian voi olla käynnissä kaikkien aikojen rakennustyöt (Viisykkönen 10.4.)

(8) kommenttia

Kommentit (8)

Sivut

Voisi hyvin kuvitella, ettei Kirkkonummella olisi ainakaan rahan puolesta mitään vaikeuksia tuon rakentamiseen....taitavat ne isot rahat valua vain ihan turhuuksiin?
Uffe
Mites pitkään tätä on vatvottu`? Kymmenen vuotta? Homeongelmaisessa terveyskeskuksessa työntekijät kärsineet vuosia, toimintoja siirretty muualle ja terveyskeskusta korjattu aika isolla rahalla. Ja vieläkään ei saada ratkaisua. Tässä ajassa olisi tehty vaikka kuinka monta hyvinvointi tai terveyskeskusta, jos olisi haluttu päättää, eikä vain tapella keskenään mitä pitää olla ja mitä ei pidä olla, mihin sitä ei pidä tehdä jne.
alapo
Sijoittajien tuottovaatimus on 7%:sta ylöspäin ja vaihtoehtoisten rahoitusmallien kokonaiskorko on 0,x%. Sijoittajamallissa lisäksi suurempi riski että rakennus jää kunnalle ”käsiin” kovan tuottovaatimuksen takia. Olisiko rahoitusmallia syytä miettiä uudestaan?
Jere
Kyllä hävettää...Isommissa kaupungeissa tällaiset asiat nuijitaan pöytään yhdellä nuijankopautuksella. Nämä on kuntalaiselle kuuluvia LAKISÄÄTEISIÄ palveluja.
Tulostaiulos
Normaali käytäntö kirkkonummella kannattaa pitkittää niin saa hinnan kohdalleen kenen etu on että kaikki palvelut pitää siirtää pois kai se on kohta mentävä taxsilla jorviin antamaan purkillinen verta että sillai täällä kohta seuraa muutto muualle.
Anonyymi

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä





Sulje ilmoitusx