(6) kommenttia

Rönnskärin majakalle suunnitellaan yleisöretkiä – majakkaa on kunnostettu ja sisällekin voi mennä

Kirkkonummen ensimmäinen majakka Rönnskär täyttää ensi vuonna 220 vuotta. (kuva: Majakkaseura/Kalle Nikander)

Suomen Majakkaseura suunnittelee yleisöretkiä ensi kesänä Kirkkonummen kahdesta majakasta vanhemmalle eli Rönnskärille. Omistajalta eli Väylävirastolta on saatu lupa järjestää yleisöopastuksia.

Kirkkonummen molemmat majakat Kallbådan ja Rönnskär ovat suurelle yleisölle aika tuntemattomia. Toinen on kaukana luodolla, jonne on rajoitettu pääsy ja toinen puolustusvoimien suljetulla alueella.

Kiinnostus majakkaretkiin tuntuisi oleva kova. Syyskuussa majakkaseuran retki Porkkalan majakoille täytyi kahdessa minuutissa.

− Väyläviraston edeltäjä Liikennevirasto kunnosti kaikessa hiljaisuudessa Rönnskärin majakan sisäosat, ja vierailut majakassa ovat nyt turvallisuuden puolesta mahdollisia, Pekka Väisänen Suomen Majakkaseurasta kertoo.

Rönnskärin majakka täyttää ensi vuonna 220 vuotta ja Kallbådan 100 vuotta.

– Toivottavasti voimme viedä juhlavuonna ryhmiä tutustumaan tähän Suomen vanhimpaan majakkarakennelmaan. Ensin on kuitenkin voitettava monia kuljetuksiin ja kulkurajoituksiin liittyviä haasteita, sanoo Väisänen.

> Kohta 100-vuotiaasta Kirkkonummen tunnusmajakasta tehdään kirja ja elokuva (Viisykkönen 12.9.)

Suomen Majakkaseura järjestää yhteistyössä Kirkkonummen kunnan kanssa syksyn toisen elokuvatapahtuman kunnantalossa 18.12. Ilmainen tilaisuus alkaa kello 16.30.

Tilaisuudessa esitetään muun muassa tuoretta materiaalia Kirkkonummen molemmista majakoista sekä seudun kolmannesta kohteesta, Stora Träskön salaperäisestä loistosta.

Keskellä metsää sijaitseva hylätty, tasaisen ruskeaksi ruostunut korkea loisto kiinnostaa Majakkaseuraa mahdollisena kunnostuskohteena.

> Kirkkonummelta löytyi unohdettu merenkulkijan loisto – Venäjän Laatokalla voi olla samanlainen (Viisykkönen 16.11.)

(6) kommenttia
Kommentit (6)

Kommentit (6)

Majakat kiinnostavat aina. Ollaan bongattu jo useampi ja upeita ovat!
Hienoja!
Kansalaisille olisi varmasti kiinnostusta päästä tutustumaan Rönnskärin ja eritoten Mäkiluodon maisemiin, varsinkin kun sotaväki on niiden käytöstä nykyään lähestulkoon luopunut kun rannikkotykistö aikoinaan lakkautettiin....
Anonyymi
Vetovoimaiseksi kunnaksi, voitaisiin päästä just ja nimenomaan, pienin askelin ja kulttuurisesti arvokkailla ja hyvin säilyneillä rakennuksilla! Ja toivottavasti ei toteudu pelkästään heille /niille joilla on auto. Nyt olisi loistava hetki /mahdollisuus luoda sitä Kirkkonummi yhteishenkeä.., tuodaan" Kylät "tutuksi kaikille (halukkaille) :-)!
Johan Vietävä
Tämä on varmasti hyvä alku, mutta kunnan taholta olisi toivottavaa ryhtyä reippaammin saamaan väkeä tutustumaan oman kuntansa kohteisiin ja varsinkin nuo ulkosaaret ovat kaikinpuolin kiinnostavia paikkoja. Moni voisi jopa maksaa pienen summan pääsystä näkemään juurikin Rönnskärin, Kallbodanin ja Mäkiluodon huikeita maisemia sekä historiaa asiantuntevan oppaan johdolla....
Uffe
Muistakaa nyt tehdä tämäkin paikka vain niille joilla on oma auto käytössä. Niinhän näiden kanssa aina käy.
Vain autoilijoille
Toivottavasti suunnitelma toteutuu, täältä peukut järjestölle!
Peukut hankkeelle

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx