(28) kommenttia

Pyöreä vau-kerrostalo puusta ja vieläpä ilman autopaikkoja − Kirkkonummi suunnittelee rohkeasti uutta keskustaa

Niin sanoutun vanhan pankkitalon paikalle Kirkkotallintiellä kaavaillaan puista ja pyöreää kerrostaloa. (kuva: Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen)

Kirkkonummi tekee rohkeita avauksia keskustan suunnittelussa. Kunnan omalle tontille suunnitellaan nyt modernia puukerrostaloa, jolle ei varattaisi autopaikkoja asukkaille ollenkaan.

Kirkkonummen torin ympärillä ja lähistöllä on menossa alueen uudelleensuunnittelu, jossa on mukana kiinteistöjen omistajat ja kunta. Alueelle laaditaan uutta asemakaavaa.

Kirkkonummi omistaa kaava-alueella yhden kiinteistön, jossa on tällä hetkellä lukio, kansalaisopiston toimisto ja liiketiloja kuten R-kioski.

Koko talo on tarkoitus korvata uudella. Kunta hankki koko kiinteistön omistukseensa toissa vuonna. (Viisykkönen 28.9.2017)

Kirkkonummen kuntatekniikan lautakunta hyväksyi torstai-iltana tontin suunnitteluperiaatteet.

Vanhan keskustan arkkitehtisuunnittelua tehnyt toimisto on laatinut kolme vaihtoehtoa lähinnä ideatasolla siitä, millaista taloa tontille voitaisiin kaavailla.

> Arkkitehti visioi kunnan omistamaa keskustatonttia − Olisiko kenties paikka tällaiselle vau-rakennukselle? (Visykkönen 13.12.)

Jatkosuunnittelun pohjaksi on nyt valittu vaihtoehto, joka olisi kerrostalona Kirkkonummen keskustassa hyvin ainutlaatuinen eli muodoltaan pyöreä.

Ehdotusta voisi kuvailla jopa vau-arkkitehtuuriksi eli vau-elämyksiä herättäväksi. Mielipiteitä se ainakin nostattaa. Reikäjuustoksikin on taloa kuvailtu.

Lautakunta päätti myös, että taloa suunnitellaan pohjakerrosta lukuun ottamatta puurakenteisena ja lisäksi vielä autottomana.

Autopaikkojen puuttuminen olisi myös ennen näkemätöntä Kirkkonummella. Talon alakertaan kaavaillaan liiketiloja, joille varattaisiin kuitenkin läheltä 10 asiakaspaikkaa.

Kunnan on tarkoitus hakea projektia varten puurakentamiseen erikoistunut kumppani.

Lautakunnassa päätös ei syntynyt yksituumaisesti. Matti Kaurila (kok.) esitti, että autopaikkanormi pidettäisiin samanlaisena kuin muuallakin keskustassa. Kaurilan esitys hävisi äänin 3-8.

Talon muoto ja malli ei miellyttänyt koko lautakuntaa. Anneli Granström (ps.) esitti toisen vaihtoehdon (2) valitsemista jatkosuunnitteluun, mutta esitys hävisi äänin 2-9.

> Tässä pöydässä tehtiin Kirkkonummen ehkä merkittävin sopimus maanomistajien ja kunnan kesken − tavoitteena uusi keskusta (Viisykkönen 20.12.2017) 

(28) kommenttia
Kommentit (28)

Kommentit (28)

Hyvä puoli tuossa juustossa on se että on helppo saada sponssareita siihen. esim Valio tai Arla ovat varmasti mukana ja ehkä Kainuun Juusto?
Voi taivas.
Pyöreä muoto tuo kyllä aina hieman haasteita rakennusteknillisessä mielessä. Samat haasteet siirty sitten luonnollisesti myös kustannuspuolelle. Pyöreän rakennuksen rakentaminen ei olekkaan enää niin yksinkertaista, ja veikkaan että kustannukset ovat pienellä kertoimella verrattuna tavanomaisempiin muotoihin. Se mikä näissä tämän hetken muodikkaissa, keskieuroopasta kopioidussa rakennustyylissä hieman särähtää Suomen sääolosuhteiden valossa silmään, on kaikenlaisten räystäiden puute.
Varsinkin jos ajatellaan nyt puurakenteista taloa, niin vesikaton / seinän liitokset + julkisivut ovat kyllä aika kovalla säiden kulutuksella. Lisäksi kun tämän tyyliset PUUrakenteet ovat kuitenkin suht tuoreita täällä meidän olosuhteissa, niin hieman aina arveluttaa.

Puukerrostalo on sinällään ihan raikas ja ehkä hyväkin idea, mutta taas kerran tuntuu siltä ettei Kirkkonummella ainakaan rahan puutetta ole, koska näillä spekseillä tämä rakennus on kyllä siellä "ovh" hinnaston ylä neljänneksessä.
Raikas idea!
Hieno ehdotus! Autottomuus on kuitenkin kasvava trendi, ja etenkin tuolta sijainnilta liikenneyhteydet ovat varsin hyvät. Liiketilat voi toki olla ongelma, sillä nykyiselläänkin Kirkkonummella on huomattavan paljon tyhjiä liiketiloja joihin ei riitä yrittäjiä. Ymmärrän kuitenkin täysin, ettei asuintiloja tahdota rakentaa ensimmäiseen kerrokseen, joten muu funktio sille on tarpeen keksiä.
Pyöreä rakennus on mielestäni kiehtova, vain ulkoseinä on tietenkin kaareva, joten sisustukseenkin jää rutkasti suoria seiniä joita vasten asetella niitä kirjahyllyjä yms.huonekaluja.
Hyvin monessa asuntoyhtiössä (muissa kaupungeissa) ei ole enää virallisia vieraspaikkoja, joten vierailijat parkkeeraavat kadulle tai muille sallituille paikoille. Suunnitellaanhan juuri torin alle parkkitaloa/tilaa, joten varmasti sieltä vapaita paikkoja löytyy.
Autopaikat turhia
Ja kun suuntaus on, että ikäihmiset pidetään kotona niin pitkään kuin mahdollista. Minne kodinhoitajat, siivoojat parkkeeravat autonsa? Iso ongelma jo Espoossa.
Entinen etelän immeinen
Onko Kirkkonummi joku amatööri arkkitehtien harjoitus työ, vai miksi tänne kaavaillaan aina jotain niin rumaa, turhaa, ja kallista?
Säälittävää.
Täysin järjetöntä rakentaa nykyaikana taloa ilma parkkipaikkoja,eipä taida paljon "maksavia" asujia tulla.
Tepa
Kuvan perusteella tulisi ympärivuotinen jääkenttäkin kyseiselle alueelle. Rakennushan on muutoin kaiketi hieno ja uudistuksellinen, ilmeisesti kuitenkin saunaosastot ja uima-allas sijaitsevat nykyiseen tapaan kuitenkin kattotasanteella....?
Jess...
Vau, eihän se ole suomenkieltä, mutta toki kuulostaa hienommalta kun käytetään englsnninkielistä sanaa.
Olisikohan suomenkielinen vastone oho, eli puhutaan oho-talosta :)
Vau, oho
Suurimman osan gryndereiden rakennuksista suunnittelee grynderin projektipäällikkö, joka yleensä on insinööri. Arkkitehtia projektissa tarvitaan pääsuunnittelijan rooliin, viranomaistarkastusten läpiviemiseksi.
kuntalainen_
Ihan jees ulkonäkö, kerrankin jotain muuta kuin perinteisiä kuutioita/neliöitä lasiseinäisine parvekkeineen. Eikä se pyöreä tila niin vaikea ole kalustaa, toki kalusteita ei voi vetää kiinni seiniin, mutta miksi pitäisikään. Itse voisin asua pyöreässä (omakoti) talossa. Autoton talo kyllä hieman arveluttaa, entäs jos vieraat tulevat autolla?
Veronmaksaja
Olisi kyllä kiva tietää että kuka tässä pahaisessa kunnassa nimeltä Kirkkonummi on se joka viime kädessä päättää mitä rakennetaan ja miten rakennetaan. Koko kylä on järkyttävä sillisalaatti!! Ja yksi pahimpia ja rumimpia tekeleitä on tuo uusi kunnantalo sekä junaradan vieressä oleva parkkitalo. Ja niiden ympärille rakennetaan lisää samanlaista. Eikö kukaan oikeasti katso KOKONAISKUVAA miltä kylä pahanen tulee oikeasti näyttämään kun kaikki nämä uudet rakennukset, tiet ja parkkihallit on rakennettu valmiiksi?
Miten rumaksi kylä oikein aiotaan tehdä?
Helena juurikin näin samaa mieltä...
anonyymi
Ihan kamala, ei uskoisi arkkitehdin suunnittelemaksi
Helena
Kunnan kaduille saa parkkeerata vain yrittäjät, ainakin pizza yrittäjät. vuodesta toiseen valtaavat kadu autoilleen parkipaikaksi vaikka tuo jalkakäytävä osuus heidän pizzerian edessä on julkinen jalkakäytävä ja siitä heitä ei sakota kukaan! ja kun huomautat asiasta vetävät rasistikortin esiin.
tasan ei mene nallekarkit kirkkonummella
Milloin rakentaminen alkaa ja mihin nykyisen talon toiminnot siirtyvät?
Tulevan lukiolaisen äiti
Pyöreän talon huoneista ei tule neliskulmaisia ja ovat siksi vaikea sisustaa asumista varten. Olen sellaisessa asunut.
Oliver
Ehdotus talon suunnitelleelle arkkitehdille. Ne yläkerran aukot voisi suunnitella rosoisemmiksi. Talo muistuttaisi siten hiiren jyrsimää juustoa. Olisi semmoinen luontoystävällisen näköinen.
Juu juu juustossa......
Kivan näköinen.
Joka tapauksessa
"Yhdistettäisiin vaan suoraan Espooseen niin saataisiin olla edes jonkinlainen lähiö jolla voisi olla tulevaisuus"

Tuossa tapauksessa Kirkkonummen tulevaisuus olisi sellainen, jossa siirrettäisiin Espoossa verovaroin asuvat Kirkkonummelle, ja vapautuviin asuntoihin päästettäisiin vain työtätekeviä veronmaksajia. Toki minulle Espoolaisena sopisi tuo järjestely.
sitä saa mitä toivoo
Miksi Kirkkonummen pitäisi olla viihtyisä pieni kaupunki? Yhdistettäisiin vaan suoraan Espooseen niin saataisiin olla edes jonkinlainen lähiö jolla voisi olla tulevaisuus. Ei tänne kukaan muuta sen takia että tämä on Kirkkonummi, vaan koska tämä on suhteellisen lähellä Espoota ja Helsinkiä.
Yhdistymistä äkkiä
Kiinnostava ajatus. Autottomuus vaatii hyviä yhteyksiä ja / tai lähipalveluja sekä paikallisia työpaikkoja.
Muuten Kirkkonummen keskusta vaikuttaa rakentuvan ihan kuin ilman kokonaissuunnitelmaa. Hajanaisten lähiön osien sijaan, voisi jo muovata mahdollisuutta kasvaa viihtyisäksi pikku kaupungiksi.
VT
Onpa tosi rohkea suunnitelma, tulee mieleen Kampin kappeli joka on myös jokseenkin erikoinen puupytinki ja rakennettu poikkeukselliselle paikalle jossa kuitenkin kävijöitä on varmasti ihan riittämiin...voisi kuvitella tuossakin kirkonkylälle hahmotellussa rakennelmassa kävijöiden olevan lähestulkoon odotetun kaltainen mikäli se vain saadaan joskus rakennettua suunnitellulle paikalle:)
Anonyymi
Hyvä Kirkkonummen yhdyskuntasuunnittelu! Maailma muuttuu Eskoseni. Siellä on yllin kyllin tilaa parkkeerata autoja lähelle ilmankin, kävelyä ei tule siltikään liialti. Pitää kokeilla ja tehdä rohkeita avauksia. Ei Kirkkonummi ole männävuosille jämähtänyt maalaispitäjä, nyt aikaan 2.0 vähintään.
Maailma muuttuu
Jaahas, taas on lähtemässä lapasesta oikein reippaasti. Puusta rakentaminen on egoloogisesti hyvä juttu mutta rakennuksen ulkonäöllä, käytettävyydellä ja parkkipaikoilla on myös merkityksensä.
virtuaalikätyri
Kai ne kymmenen asiakasta pitävät liikkeet pystyssä. No, ehkä siellä vähän enemmän kävisi.
Suuret suunnitelmat
Varmaan tosi kustannustehokasta rakentaa pyöreä talo... Ja miten kalustat kaarevan seinän? Kirjahyllyt sun muut. Ilman autopaikkoja, what??!! Kunnassa jossa useimmille auto on välttämättömyys, joillekin jopa kaksi autoa! Järjetöntä.
Autoileva äiti
Onnea vaan ostajille. Toivottavasti ei tule vieraita jolla on auto. Ja tuskin kukaan yrittäjä lähtee landella kauppaa avamaan jos ei autolla pääsee viereen?
Kai nyt sentään ratikka rakenetaan että asukkaat pääsevät edes Prismaan pisteitä ostamaan?
Aivan mahoton ajatus.
Ilman autopaikkoja? Haloo? Jo nyt kunnan politiikka on, että kunnan omistamille kaduille ei pysäköidä.
Ison kaupungin keskustassa idea voi toimia - Kirkkonummi on maalaispitäjä. Jos haluatte olla edellä aikaanne, varustakaa autopaikat sähköautoille sopiviksi.
Ei hyvää päivää

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx