(28) kommenttia

Pyöreä vau-kerrostalo puusta ja vieläpä ilman autopaikkoja − Kirkkonummi suunnittelee rohkeasti uutta keskustaa

Niin sanoutun vanhan pankkitalon paikalle Kirkkotallintiellä kaavaillaan puista ja pyöreää kerrostaloa. (kuva: Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen)

Kirkkonummi tekee rohkeita avauksia keskustan suunnittelussa. Kunnan omalle tontille suunnitellaan nyt modernia puukerrostaloa, jolle ei varattaisi autopaikkoja asukkaille ollenkaan.

Kirkkonummen torin ympärillä ja lähistöllä on menossa alueen uudelleensuunnittelu, jossa on mukana kiinteistöjen omistajat ja kunta. Alueelle laaditaan uutta asemakaavaa.

Kirkkonummi omistaa kaava-alueella yhden kiinteistön, jossa on tällä hetkellä lukio, kansalaisopiston toimisto ja liiketiloja kuten R-kioski.

Koko talo on tarkoitus korvata uudella. Kunta hankki koko kiinteistön omistukseensa toissa vuonna. (Viisykkönen 28.9.2017)

Kirkkonummen kuntatekniikan lautakunta hyväksyi torstai-iltana tontin suunnitteluperiaatteet.

Vanhan keskustan arkkitehtisuunnittelua tehnyt toimisto on laatinut kolme vaihtoehtoa lähinnä ideatasolla siitä, millaista taloa tontille voitaisiin kaavailla.

> Arkkitehti visioi kunnan omistamaa keskustatonttia − Olisiko kenties paikka tällaiselle vau-rakennukselle? (Visykkönen 13.12.)

Jatkosuunnittelun pohjaksi on nyt valittu vaihtoehto, joka olisi kerrostalona Kirkkonummen keskustassa hyvin ainutlaatuinen eli muodoltaan pyöreä.

Ehdotusta voisi kuvailla jopa vau-arkkitehtuuriksi eli vau-elämyksiä herättäväksi. Mielipiteitä se ainakin nostattaa. Reikäjuustoksikin on taloa kuvailtu.

Lautakunta päätti myös, että taloa suunnitellaan pohjakerrosta lukuun ottamatta puurakenteisena ja lisäksi vielä autottomana.

Autopaikkojen puuttuminen olisi myös ennen näkemätöntä Kirkkonummella. Talon alakertaan kaavaillaan liiketiloja, joille varattaisiin kuitenkin läheltä 10 asiakaspaikkaa.

Kunnan on tarkoitus hakea projektia varten puurakentamiseen erikoistunut kumppani.

Lautakunnassa päätös ei syntynyt yksituumaisesti. Matti Kaurila (kok.) esitti, että autopaikkanormi pidettäisiin samanlaisena kuin muuallakin keskustassa. Kaurilan esitys hävisi äänin 3-8.

Talon muoto ja malli ei miellyttänyt koko lautakuntaa. Anneli Granström (ps.) esitti toisen vaihtoehdon (2) valitsemista jatkosuunnitteluun, mutta esitys hävisi äänin 2-9.

> Tässä pöydässä tehtiin Kirkkonummen ehkä merkittävin sopimus maanomistajien ja kunnan kesken − tavoitteena uusi keskusta (Viisykkönen 20.12.2017) 

(28) kommenttia

Kommentit (28)

Sivut

Hyvä puoli tuossa juustossa on se että on helppo saada sponssareita siihen. esim Valio tai Arla ovat varmasti mukana ja ehkä Kainuun Juusto?
Voi taivas.
Pyöreä muoto tuo kyllä aina hieman haasteita rakennusteknillisessä mielessä. Samat haasteet siirty sitten luonnollisesti myös kustannuspuolelle. Pyöreän rakennuksen rakentaminen ei olekkaan enää niin yksinkertaista, ja veikkaan että kustannukset ovat pienellä kertoimella verrattuna tavanomaisempiin muotoihin. Se mikä näissä tämän hetken muodikkaissa, keskieuroopasta kopioidussa rakennustyylissä hieman särähtää Suomen sääolosuhteiden valossa silmään, on kaikenlaisten räystäiden puute.
Varsinkin jos ajatellaan nyt puurakenteista taloa, niin vesikaton / seinän liitokset + julkisivut ovat kyllä aika kovalla säiden kulutuksella. Lisäksi kun tämän tyyliset PUUrakenteet ovat kuitenkin suht tuoreita täällä meidän olosuhteissa, niin hieman aina arveluttaa.

Puukerrostalo on sinällään ihan raikas ja ehkä hyväkin idea, mutta taas kerran tuntuu siltä ettei Kirkkonummella ainakaan rahan puutetta ole, koska näillä spekseillä tämä rakennus on kyllä siellä "ovh" hinnaston ylä neljänneksessä.
Raikas idea!
Hieno ehdotus! Autottomuus on kuitenkin kasvava trendi, ja etenkin tuolta sijainnilta liikenneyhteydet ovat varsin hyvät. Liiketilat voi toki olla ongelma, sillä nykyiselläänkin Kirkkonummella on huomattavan paljon tyhjiä liiketiloja joihin ei riitä yrittäjiä. Ymmärrän kuitenkin täysin, ettei asuintiloja tahdota rakentaa ensimmäiseen kerrokseen, joten muu funktio sille on tarpeen keksiä.
Pyöreä rakennus on mielestäni kiehtova, vain ulkoseinä on tietenkin kaareva, joten sisustukseenkin jää rutkasti suoria seiniä joita vasten asetella niitä kirjahyllyjä yms.huonekaluja.
Hyvin monessa asuntoyhtiössä (muissa kaupungeissa) ei ole enää virallisia vieraspaikkoja, joten vierailijat parkkeeraavat kadulle tai muille sallituille paikoille. Suunnitellaanhan juuri torin alle parkkitaloa/tilaa, joten varmasti sieltä vapaita paikkoja löytyy.
Autopaikat turhia
Ja kun suuntaus on, että ikäihmiset pidetään kotona niin pitkään kuin mahdollista. Minne kodinhoitajat, siivoojat parkkeeravat autonsa? Iso ongelma jo Espoossa.
Entinen etelän immeinen
Onko Kirkkonummi joku amatööri arkkitehtien harjoitus työ, vai miksi tänne kaavaillaan aina jotain niin rumaa, turhaa, ja kallista?
Säälittävää.

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx