(14) kommenttia

Pyörävarkaudet yhä pahempi riesa myös Kirkkonummella – tässä poliisin neuvot omistajille

Kunnollinen lukko kannattaa aina pitää pöyrässä.

Polkupyörien varastaminen on lisääntynyt tänä vuonna roimasti. Kirkkonummellakin varkauksien määrä on kasvanut kymmenillä prosenteilla.

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi viime kuussa, että Kirkkonummella varkauksia on tehty 30 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten ja Espoossa yli puolet enemmän.

> Kirkkonummella kasvua yli 30 prosenttia – polkupyörien varkaudet ovat lisääntynyt rajusti (Viisykkönen 9.6.)

Poliisilaitos on aloittanut projektin, jonka tavoitteena on saada polkupyörävarkauksien määrä laskemaan.

Poliisin analyysiyksikkö tuottaa erikseen määriteltyjä analyyseja, joilla pyritään muun muassa selvittämään myyntipalstoilla anastettuja pyöriä myyviä henkilöitä.

Tiedot välitetään taktiselle tutkinnalle, jonka tutkijat ja tutkinnanjohtaja pohtivat pakkokeinot tapauskohtaisesti ja tekijät pyritään ottamaan kiinni.

Jotta projekti onnistuu ja pyörävarkauksien määrä saadaan laskemaan, poliisi pyytää pyörän omistajia tekemään seuraavat toimenpiteet ennen ja jälkeen pyörän anastuksen.

Ennen anastusta:

- laita pyörän sarjanumero muistiin

- ota valokuvia pyörästä

- tallenna pyörän erityistuntomerkit, vaihdetut osat, kolhut jne. (näiden avulla pyörä voidaan identifioida, kun varkaan varastosta pyöriä löydetään)

- parhaiten estät anastuksen lukitsemalla pyörän kunnollisella lukolla, jota ei saa perustyökaluilla eikä voimapihdeillä rikki, rungosta kiinni johonkin kiinteään tai pyörätelineeseen.

Anastuksen jälkeen:

- tee rikosilmoitus heti netin kautta tai henkilökohtaisesti poliisiasemalla

- lisää ilmoitukseen edellä mainitut tuntomerkit, tunnisteet ja mahdollisimman tarkka tekoaika

Poliisi neuvoo lisäksi omistajia, jos he havaitsevat oman pyörän olevan myynnissä internetin myyntipalstalla, olemaan pikaisesti yhteydessä poliisilaitoksen vihjeosoitteeseen vihjeet.espoo(at)poliisi.fi.

Aktiiviset pyörävarkaat eivät poliisin mukaan anasta pyöriä omaan käyttöönsä, vaan niitä pyritään välittämään tai myymään eteenpäin.

Käytetyn pyörän ostajan kannattaa muistaa pääsääntö, että varastetun pyörän ostaja menettää pyörän, ja pyörä palautuu oikealle omistajalleen.

Lisäksi ostajaa voidaan joutua epäilemään tapauskohtaisen harkinnan jälkeen esimerkiksi kätkemisrikoksesta, Länsi-Uudenmaan poliisi muistuttaa.

(14) kommenttia
Kommentit (14)

Kommentit (14)

Älkääkä ostako pyörää ilman kuittia esim. Torista.. Näin loppuu ainakin osa markkinoista!
Kuitti oltava!
Kerran tapasin tällaisen varkaan. Tuli pakettiautolla työmiehen asu päällä eli voi olla todella ammattimaista toimintaa. Katutallaaja ei edes huomaa, mitä tapahtuu vieressä.
Vilahdus vaan
Käytännössä poliisilta ei saa kuin jaxuhalit, kun fillari varastetaan.
pilviveikot ahkerina
Ne muutamat näitä tekevät narkkarit linnaan, niin loppuu kuin seinään.
Tomppa
Olen tässä lomaillessa ulkoillut paljon ja usein kulkenut päivällä Citymarketin vierellä olevien puistojen ja alikulkujen kautta. En ole törmännyt mihinkään epäilyttävään, vaikka yleensä olen todellinen hörhö magneetti. En epäile toisten havaintoja, mutta ongelma ei minulle ole näyttäytynyt niin päivittäiseltä.
Keijo
Ihmettelen suuresti kun ihmiset näkevät näitä huumehörhöjä aina ja joka paikassa. Me ollaan oltu Cittarin asiakas siitä saakka kun kauppa aukesi eikä koskaan ollaan nähty näitä. Riippuuko se siitä että käymme kaupassa yleensä Torstaisin klo 17-18.00 Ainut mitä olemme nähneet on joku Täti joka yrittää myydä jotakin lehtiä.
Ollaanko sokeita.
Samaa mieltä kuin ”Nostetaan kissa pöydälle”, karmeeta menoa cittarin ympäristössä. Ja pyörien varastelu on mitä luultavammin oire huumeongelmasta, parasta olisi hoitaa itse sairautta eikä oireita. Miten voisi estää ihmisiä ajautumasta huumeiden ja päihteiden tielle? Minulla ei ole valitettavasti vastauksia tähän...
Riku
Ei lukot ym. kamerat varkauksia mitään estä. Jos jotakin sattuu ja yrittää selvittää tapahtunutta ilmenee kuitenkin esim. kamera rikki tai kamera kuvaa aivan toista aluetta. Varkaus jää selvittämättä.
Ex pyöräilijä
Olen aivan samaa mieltä noista narkeista! Myös asemalla on sekaisin porukka jo aamusta alkaen, saa pelätä junaa odotellessa. Yleensäkin Suomessa aivan liian lepsu ote päihteidenkäyttäjiin, poliisikaan ei puutu julkiseen juopotteluun ja metelöintiin torin tienoilla. Jos päihteiden käyttö saataisiin vähenemään, niin se vaikuttaisi kaikkeen positiivisesti myös näihin pyörävarkauksiin puhumattakaan väkivaltaan ja muuhun vakavampaan rikollisuuteen!
Päihteet pois!
Niin kauan kun on ostajia, tapahtuu varkauksia. Parempi kun ajelee vain 60-luvun ruosteisilla pyörillä, niitä ei kukaan viitsi varastaa. Jopa 200 euron uudehkot pyörät kelpaa varkaille, koska uudennäköinen.
ostajia riittää
Milloin puhutaan siitä todellisesta tämän(kin) ongelman aiheuttajasta eli järkyttävästä huumeongelmasta mikä Kirkkonummella on?! Emme asioi enää lainkaan Citymarketilla, koska örkkimörkkejä on siellä niin paljon. Yrittävät tuhota minkä kerkiävät uutta hienoa puistoa myös.
Kuka ja mikä taho puuttuu tähän oikeaan ongelmaan?
Nostetaan kissa pöydälle
Tavallinen tossunkuluttaja ei taida koskea lukittuun pyörään, eli taustalla lienee alaan erikoistunut väki joilla on tarvittavat välineet toimintaan joiden käsissä pyörät häipyvät ties sitten minne....
Uffe
Joo, asemilla pitäisi olla kameravalvonta, että edes joku kuva jäisi kähveltajistä.
Kirkkonummella onneksi on. Näiden tyhjien pyöräparkkien rahat olisi voinut laittaa asemille, joihin olisi saanut kunnon pyöräparkit kameroineen!
Tyhjät kalliit pyöräparkit
Jos laittaa vain rungosta kiinni niin on pelkkä runko jäljellä kun takaisin tulee, ainakin Masalan asemalla. Meiltä lähti kaikki osat mitkä sai ilman työkaluja irti, runko ja takarengas jäi ,ja sekin ilman akselia.
Tane

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx