(3) kommenttia

Punkkibussista suojaa puutiaiskuumetta vastaan

Puutiaisaivokuumeen estävää rokotetta pitää otta kolme kertaa, jotta teho syntyy. Punkkibussin jonoa Kirkkonummen Prisman edessä.

Yhä useammat rannikoilla liikkuvat lomalaiset hakevat rokotussuojaa puutiaisaivokuumetta vastaan. Kirkkonummen rannikko on yksi pahimmista riskialuetta.

Kirkkonummen Prisman eteen viime lauantaina parkkeerattu punkkibussi keräsi pitkän jonon. Rokotteen ehtii päivässä ottaa sadat ihmiset. Yksityisen lääkäriaseman bussi kiertää keväällä Helsingin seudulla.

Asiakkaita riittää, koska puutiaisaivokuumetta torjuvaa TBE-rokotetta on otettava ennen kesää kaksi kertaa, jotta suoja syntyy. Myöhemmin pitää ottaa vielä kolmas rokote, ja sen jälkeen 3-5 vuoden välein tehosterokote. Bussissa TBE-rokotteen saa 50 eurolla.

Punkit levittävät lähinnä rannikkoseudulla pääsääntöisesti kahta tautia: borreliaa ja puutiasaivokuumetta. Borreliaan löytyy antibiootti, jolla se paranee parissa viikossa. Puutiaisaivokuumeeseen ei sen sijaan ole parannuskeinoa, ja tauti voi olla hyvin hankala.

Näiden kahden punkkitaudin tartunta tapahtuu eri tavalla. Borrelia ei tartu ihmiseen nopeasti, yleensä ei koskaan alle 10 tunnissa punkin puremasta eli punkin ehtii hyvin poistamaan.

Puutiaisaivokuumeen tarttumisen tekee hankalaksi se, että tauti tarttuu punkista heti.

Punkkiriesa on tullut rannikolle parinkymmenen vuoden aikana. Nyt taudinkantajia tavataan käytänössä koko rannikolla Perämerelle saakka. Kaikkein riskialtteimmat paikat ovat Ahvenanmaa, Saaristomeri, Porkkalanniemi ja Kotkan seutu.

Lisäksi koko Baltia ja Tukholman saaristo on punkkialuetta.

Punkkibussi on vielä Kirkkonummella Prisman edessä 10. ja 24. toukokuuta.

TBE-rokotteesta THL:n viranomaissivuilta     


(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

kyllähän muuallakin kuin etelä-suomen puolella on punkkihavaintoja....täällä pohjois-pohjanmaan alueella havaittu....tarkemmin kainuuun alue esimerkiksi kajaanissa.... joten punkkibussi voisi myös tulla tänne....
minä
Toimittaja voisi päivittää punkkitietoutensa. Väite, että borrelia ei tartu helposti, ei pidä paikkaansa. Oma lapsi sairastui, kun punkki vain hetken vieraili iholla. Riski alkaa, kun punkki tarttuu, läpäisee ihon ja mahdollistaa eritteiden siirtymisen ihmisen verenkiertoon. Lisäksi kahden vk antibiootti on vanhaa tietoa ja antibiootti saattaa auttaa, jos se annetaan primäärivaiheessa ja riittävän pitkänä kuurina, vähintään kuukausi. Aina ei antibiootti edes auta. Näennäistä parantumista voi tapahtua, suurin osa bakteereista kuolla, mutta bakteeri voi myös koteloitua ja herätä eloon vuosien päästä. http://www.borrelioosi.net
Äiti
Mistä on peräisin tieto, että Porkkalanniemi on paha riskialue? Muistaakseni viime vuonna selvittelin itse netistä virallisista lähteistä asiaa, enkä löytänyt todistetta tähän. En väitä, etteikö tieto saattaisi olla oikea, mutta löytyykö joku muu taho kuin Punkkibussi, joka tämän tiedon voi vahvistaa?
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä