(14) kommenttia

Pullopommeja on valmistettu myös Kirkkonummella – poliisi varoittaa niiden vaaroista

Jos lapset tai nuoret ostavat tällaisia tuotteita, ne saattavat mennä pullopommien valmistukseen.

Myös Länsi-Uudellemaalle on tullut poliisin mukaan vaarallinen ja edesvastuuton ilmiö. Nuoret ja lapset tekevät pullopommeja, joista on osa räjähtynyt.

Poliisi on eri puolella Suomea ilmaissut huolensa lasten ja nuorten valmistamista pullopommeista.

Vähän vastaava eli polttopullo tunnetaan myös sotien ajoilta nimellä Molotovin cocktail.

Viime aikoina Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella nuoret ovat valmistaneet pullopommeja ainakin Espoossa, Kirkkonummella, Lohjalla, Vihdissä ja Raaseporissa.

Osa poliisin tietoon tulleista pommeista on räjähtänyt, osa jäänyt niin sanotusti suutariksi eli pommi ei jostakin syystä ole räjähtänyt.

Pommeja ovat löytäneet niin vapaa-ajalla ulkoilleet poliisit kuin päiväkoti-ikäiset lapset, Länsi-Uudenmaan poliisi tiedottaa. 

Vanhempi konstaapeli Jani Borenius korostaa, että pullopommeihin sisältyy lukuisia riskejä, joita räjähdettä valmistavat nuoret, saati niitä löytävät pikkulapset, eivät välttämättä tiedosta. 

− Räjähdys on voimakas, ja sirpaleet aiheuttavat vakavan vaaran lähellä oleville ihmisille ja omaisuudelle. Pullopommin räjähtämishetkeä on vaikea ennustaa. Pahimmillaan pommi voi kyteä minuutteja ja räjähtää hetkellä, jolloin sytyttäjä tai sivullinen lähestyy sitä luullen pommin olevan viallinen. 

Pommeissa käytetään voimakkaasti syövyttävää ainetta, joita voi ostaa vähittäiskaupoista.

Räjähdyksen seurauksena syntyvät roiskeet voivat osuvat esimerkiksi silmiin ja aiheuttaa pysyvää vahinkoa.

Räjähdyksen jälkeen ainetta päätyy ympäristöön, mistä se voi kulkeutua esimerkiksi lemmikki- tai villieläinten tassuihin ja elimistöön.

Pienille lapsia tulee poliisin mukaan ohjeistaa, että he eivät saa koskea pulloon, vaan sen sijaan kertovat aikuiselle löydöstään.

Aikuiseen pätee koskemisen suhteen sama ohje. On pysyteltävä vähintään kymmenen metrin etäisyydellä räjähtämättömästä pullosta, pullon ei saa koskea, vaan jätä hävittäminen viranomaisten tehtäväksi.

Löytöpaikan voi saattaa esimerkiksi poliisin tietoon soittamalla hätänumeroon 112.

Vaarallisuuden ohessa lapsilta ja nuorilta puuttuu monesti tieto siitä, että pommin tekeminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Kyseessä voi tapauskohtaisesti olla esimerkiksi toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapito, varomaton käsittely tai vaaran aiheuttaminen. 

Borenius vetoaa, että vanhemmat keskustelisivat ilmiöstä kotona nuorten kanssa ja valvoisivat nuorten toimintaa.

− Samalla, kun käy läpi oman nuoren kanssa pullopommien vaaroja, voi tätä muistuttaa myös siitä, että fyysisten vammojen ohessa seuraamuksena voi olla suureksikin muodostuva vahingonkorvausvastuu.

Korjattu jälkikäteen: Molotovin cocktai eli polttopullo on eri asia kuin pullopommi. joka toimii kemiallisen reaktion avulla. Polttopullo sytytetään itse.

(14) kommenttia
Kommentit (14)

Kommentit (14)

De sku vara bra om många äldre okså skulle låta bli att röra flaskan !

De finns så många sorters farliga flaskor.
Allra farligast e de flaskor man får köpa
I alkoholbutikerna !
Nykyinen alkoholisti. Huikkanen. ...(skål)
No ej ne entiset nykinuoret niin pajon parempia ollut .Kyllä silloinkin tapahtui
Yhtä ja toista . Vaikka ne Pommireceptit ej
siihensikaan opettiin kouluissa .
Entinen liimaaja Liimatainen . . Attchhooo . . .. .
Kyllä kohta alkaa pamahtaa joka nurkan takana ,kun uutisissa ja yleiessa mediasa kerrotaan millaista ainetta ja nestettä pitää käyttää ,ja mistä niitä voi ostaa .
Ja kemiantunneilla opetetaan miten nitä sekoitetaan keskenään .
Kenraali Paukku .(kohta pamahtaa) ! ! ! ...
Ihmettelen vaan että missä Uffe on saanut kemia opetusta kun hän pystyy tekemään Molotov Koktalin höyryttämällä
Peronamuusia ?
Entinen keittiöapuain Mosander . . .
Ehkä pitäis nuorisoa kieltä se pensiinin ja muita herkästi syttyviä nesteide ostaminen ? Se kahdeksantoista vuotta olisi sopiva ikäraja , tää yhteikunta olisi turvallisempi asustaa ilman pommiuhkaa ja mopojen jatkuvaa Pärinää .... . . .
Kyllä semmonen pieni kieltolaki olisi nytt
hyvää säätää ! .... ? ...
Entinen. Pommittaja ja mopoilia Molotow . . . .
Nämä pari kommentoijaa.. Onko tullut itse naukkailtua puhdistusainetta.. Se verran järjetöntä tekstiä!?
Kirjoittakaa oikeaa asiaa!!
Ja somesta tulee lisää kaikkia älyttömiä "haasteita",joissa terveys ja henkikin vaarassa.Niitä sitten kokeillaan.Aivan sairasta touhua,eikö löydy enää järkevämpää tekemistä?
Ja vanhemmat ei tietenkään tiedä yhtään mitä tapahtuu.
Rappion aika
Toisaalta hyvän perunamuussin valmistukseessa paras tulos tulee höyryttämällä kuoritut perunat sillä keittämällä ne imevät vettä eikä sen jälkeen maito ja voi imeydy näihin ja maku jää valjuksi....
Uffe
Nyt viranomaisten olisi välittömästi informoitava kauppiaita, että tieto menisi kassoille, jos lapset tai nuoret ostavat kuvan esittämiä artikkeleita.Asiaan pitäisi heti puuttua.Pelätä ei saa, vaan pysäyttää ja ottaa yhteys huoltajiin tai poliisiin. Samoin kodeissa vanhempien pitää olla selvillä, katoaako puhdistusainetta ja foliota kaapeista. Valveille aikuiset!
Ei enempää vahinkoja
Tässä maasa nuo pensa - terva pullojen
haittavaikutus on pieni alkkoholipulloiin verrattuna ! Tuo pyhä lehmä Alkkooli on se suuri synttipukki kakkiin ilkivaltaan ja
Hulliganismiin tässä yhteiskunnassa .
Alkon tulivesi on se kaikein vaarallisin
Vesi .Haittaverottaja pitäis käskeä töyhin !
Kyllä Kansa tietää ......mutta vaikenee......._ _ ?
De farligaste flaskbomberna med
långtidsverkan och som har en miinska merkbart .nedbrytande effekt på människokroppen
finns till försäljning I specialaffärer
med namnet ALKKO .
Om dessa butiker skulle stängas ,
skulle kriminalitet och olaglig verksamhet
samt familjevåld m .m
Entinen alkoholisti ja raiskaaka . . .anteksi !
Kirkkonummi mainittu jälleen hienossa valossa :) mahtava kuulla näin hienoja uutisia tästä lapsiperheiden idyllistä!
Kirkkonummi on hieno paikka
Otsikossa on virhe. Molotovin coctail on polttopullo, lasipullo joka sisältää palavaa nestettä (kotimainen versio taisi olla bensan ja tervan sekoitusta) + riepu sytytystä varten. Jutun pullopommit taas koostuvat kemikaalista johon survotaan alumiinifoliota. Seos reagoi, synnyttäen vetykaasua joka räjähtää.

Uskoni koulujärjestelmään oli jo koetuksella, mutta kyllähän siellä jotain vielä näköjään opitaan. Seuraavalla tunnilla keitetään sitten yskänlääkettä, asetonia ja tuota samaa putkenavaajaa.
Kemian Tri
Täytyy sanoa, että kyllä osa nykynuorisosta on aivan idiootteja ja järjettömiä!! Vanhemmilta jäänyt kotiläksyt näiden kanssa tekemättä.. Eikö pienintäkään järjenhäivää ole saatu kasvatettua mukuloihin??
Ennemmin tiukka vanhanajan kasvatus kuin edes vastuuttomat rikolliset tappajanalut.. Näin ei voi jatkua. Poliisin ja lastensuojelun lopetettava lässytys näille toivottavasti kiinni jääville ja tiukat otteet käyttöön. Myös kaikki kaupat nyt kuulolle ettei näitä myydä penskoille!!!
Rikollisia jo pienestä alkaen :(

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä