(1) kommentti

Posti 02430 on nyt Masalan kirjasto

Kirjastovirkailija Laura Sunila oli tiistaina vaihteeksi postivirkailija. Itellasta Jaana-Kristiina Jokinen ja Kari Niukkanen olivat auttamassa alkuun.

Kun Masalan posti aukaistiin kirjastossa tiistaina klo 15, oli tiskillä jono muutamassa minuutissa. Masala on yksi Suomen suurimmista kirjastoposteista ellei suurin.

Masalan postipalvelut siirtyivät paikallisesta K-kaupasta kirjastoon. Kauppias halusi luopua asiamiespostista eikä Masalasta muuta paikkaa löytynyt postille kuin kirjasto. – Olisi ollut sääli jos posti olisi Masalasta kokonaan loppunut. Siksi kirjastossa haluttiin tulla apuun, kirjastotoimenjohtaja Margareta Kull-Poutanen sanoo.

Postin on auki Masalan kirjastossa normaaleina kirjaston aukioloaikoina. Postia varten ei ovia pidetä varta vasten auki. Muutenkin toiminta on nivottu kirjaston lainaustiskin kylkeen. Henkilökunta hoitelee tarvittaessa sekä postin että kirjaston töitä.

Asiamiesposti on itse asiassa aika tavalla kirjaston toiminnan kaltaista. Postin toiminta on nykyisin lähes tyystin pakettien ja kirjeiden noutamista ja tuomista.

Ei bisnes, mutta plussalle jää

Kirkkonummen kirjastossa lasketaan, että postitoiminta kannattaa itse itsensä. – Voittoa siitä tuskin kovin tulee, mutta kyllä me varmoja olemme, että plussalle toiminta jää. Kuntaa auttaa asiamiespostin pitäjänä se, että kirjastossa voidaan pitää siviilipalvelusmiehiä, Kull-Poutanen kertoo.

Se on Kull-Poutasen mukaan kuitenkin varmaa, että posti tuo ihmisiä kirjastoon. – Masalan kirjaston ongelmana on ollut vähän se, että paikka on pikkuisen syrjässä eikä itse kirjastorakennuskaan kovasti houkuttele astumaan sisään.

Sekinkin hyöty postista on, että lainojen myöhästymismaksut voi tästä lähtien maksaa pankkikortilla tai vaikka luotolla, sillä posti toi mukaan maksupäätteen kirjastoon.

Kull-Poutanen arvelee, että posti tuskin jää kirjastoon vuosikymmeniksi. Jossain vaiheessa varmasti Masalastakin löytyy kaupallinen taho, joka voi asiamiespostin ottaa.

Kirkkonummella myös Veikkolan posti on vaihtanut osoitetta, se on nyt R-kioskissa S-marketin sijaan.

Kirjastoposteja on joitakin ympäri Suomea, mutta yleensä ne ovat hyvin pieniä. Postina Masala on varsin vilkas, ja kirjastopostina se saattaa olla Suomen suurin.   

   


(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

Virkamies yksinvaltiaana. Ikävää, että posti siirtyi. Ja varsinkin ikävää on, että virkamies päättää yksinvaltiaasti kunnan palvelurakenteesta. Maksumieheksi kunnan asukkaat ja yrittäjät jäivät nuolemaan näppejä. Jk. Ilmeisesti kirjastovirkailijoilla on ollut ylimääräistä aikaa, olisiko pitänyt karsia henkilökuntaa sieltä eikä lääkäreistä?
Mieluummin lääkäri kuin postivirkailija

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä