(10) kommenttia

Poliisi pysäytti sähköpotkulaudan, joka kulkee 80 km/h – vanhemmille virkavallalta vakava pyyntö

Söhköpotkulaudat voivat kulkea 80 kilometriä tunnissa, kun taas maksiminnopeus julkisilla väylillä on 25.

Nopeasti yleistyneet sähköpotkulaudat ihmetyttävät ja aiheuttavat pelkoakin liikenteessä tätä nykyä lähes päivittäin.

Länsi-Uudenmaan poliisi partioi 30.8. Lohjalla, kun kevyenliikenteenväylällä vastaan tuli nuoren pojan kuljettama sähköpotkulauta silmin nähden kovaa vauhtia.

Tutka mittasi ajoneuvon nopeudeksi 67 kilometriä tunnissa.

Sähköpotkulautaa kuljettaneen alaikäisen nuoren lisäksi kyydissä oli toinen nuori, joka istui potkulaudan astinlaudalla. Kummallakaan heistä ei ollut suojakypärää.

Poliisi koeajoi sähköpotkulaudan ja totesi, että sillä voisi ajaa jopa 80 kilometriä tunnissa.

Ajoneuvoa ei ollut rekisteröity, ja sen kuljettamiseen olisi vaadittu vähintään A1-luokan ajo-oikeus. 

Alaikäisille ei tullut sakkoja, mutta asiaa käytiin yhdessä nuorten ja heidän vanhempiensa kanssa läpi.

− Vanhempien on hyvä tiedostaa, että antamalla viritetyn sähköpotkulaudan nuoren käyttöön voi syyllistyä kulkuneuvon luovuttamiseen kortittomalle henkilölle, kertoo komisario Hannu Kontola.

− Kyseistä vauhtia ajaminen sähköpotkulaudalla muun liikenteen seassa on paitsi kiellettyä myös hengenvaarallista niin kuljettajalle itselleen kuin muille tienkäyttäjille. 

Erilaisia sähköpotkulautoja on nykyään myynnissä paljon. Osan kerrotaan jo myynti-ilmoituksessa kulkevan jopa 80 kilometriä tunnissa. 

− Sanomattakin on selvää, että tällaisilla ei ole mitään asiaa yleiselle tiealueelle. Asia on yleensä myynti-ilmoituksen lopussa kuitattu lisämerkinnällä, ettei laite sovellu tieliikenteessä käytettäväksi, Kontola kertoo. 

Sähköpotkulaudan maksiminopeus saisi olla 25 kilometriä tunnissa, jotta sillä voisi laillisesti ajaa tiellä rekisteröimättä. Näihin sovelletaan pyöräilijöiden liikennesääntöjä. 

− Älkää ostako lapsillenne mitään sähkökulkuneuvoa, joka kulkee jo lähtökohtaisesti yli 25 kilometriä tunnissa, jos ette ole varmoja siitä, missä sillä ajellaan.

Poliisi muistuttaa myös siitä, että erilaisia sähkökulkuneuvoja on helppo virittää, ja laillisen saa laittomaksi hyvin nopeasti.

– Kehotan vanhempia valvomaan säännöllisin väliajoin hankitun laitteen kulkunopeutta, Kontola sanoo. 

(10) kommenttia
Kommentit (10)

Kommentit (10)

Kirkkonummella ajetaan sähköpotkulaudoilla jo kaupoissa rupee olemaan hurjaa menoa joutuu jo väistelemään
Kullannuput
Vitsaukset tulevat länsimetrolla... Jeeeeee vuosilukuni jäi armottomasta listastasi väliin....
Lässynlää
Noh kyllä vaan vanhempana tiedän...yritän tsempata...en puolustele se on totta joka sana me vanhemmat ollaan kyllä vastuussa..
Fakta
Noh kyllä vaan vanhempana tiedän...yritän tsempata...en puolustele se on totta joka sana me vanhemmat ollaan kyllä vastuussa..
Fakta
Ihan kaikki ei ole vanhemmista kiinni. Perhe voi olla hyvin rauhallisen ja turvallisen liikennekasvatuksen antanut ja tällaisen esimerkin aina antanut. Nuori aikuinen voi kuitenkin polkaista menopeliinsä vauhtia liiaksikin, kun kortin on saanut.
Ei aina syyllistetä vanhempia
Nuoriso on täysin turmeltunut, kuten oli myös vuonna 2011, 2001, 1991, 1981, 1971 muutaman mainitakseni
Vitsaukset tulevat länsimetrolla
Vapaa kasvatus pilasi kaiken,lapset tekee nykysin mitä huvittaa . Kaupassakin ei mitään kuria juoksevat ja hyppivä miten sattuu.
Pelokas
Olet niin oikeassa Kyllä se on kotikasvatus ja vapaa kasvatus kun niitä kullanmuruja ei saa kieltää pahottavat vielä mielensä
Kotikasvatus
Kyse ei taida olla enään potkulaudasta vaikka onkin sähköinen sellainen, sillä eikö oikealle potkulaudalle anneta vauhtia jommallakummalla jalalla? Joku viisas tai muuten fiksu voisi keksiä moiselle vehkeelle uuden nimen ja potkulauta-nimen voisi pelkästään jättää oikealle potkulaudalle...ja tietty uuden nimen keksijälle mainetta ja kunniaa?
Uffe
Nykyajan vanhemmat ovat täysin vastuuttomia, kun paljastuu jatkuvasti törkeitä tapauksia joita alaikäiset tekevät!! Mopokaahailua, näitä sähköpotkulauta sekoiluja ja yleensäkin viime aikojen pahoinpitelyjä jopa murhia.. Olisi syytä kyllä katsoa peiliin, jotain on pahasti vialla. Kyllä se vaan on niin, että vanhemmat ovat aina vastuussa jälkikasvustaan vaikka vastuuta yritetään sälyttää milloin koululle, viranomaisille tai syytetään yhteiskuntaa yleensä:(
Moraali, toisten huomioon ottaminen ja sääntöjen noudattaminen on kasvatuksen peruspilari.. Ja voin sanoa tämän omasta kokemuksestani.. Parasta on ollut kuulla ulkopuolisten ihmisten sanovan, että voimme olla ylpeitä hyvinkasvatetusta lapsestamme :)
Kotoa kaikki lähtee....

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä