(7) kommenttia

Poliisi huolestunut vanhuksista ratissa – ”Herra oli matkalla Helsingistä Kotkaan ja pysäytettiin Kirkkonummella”

Arkistokuva

Poliisi muistuttaa ikääntymisen tuomista riskeistä kuljettajalle. Ajokortista luopuminen ei kuitenkaan ole kokemusten mukaan monelle läpihuutojuttu ja sitä pitkitetään.

Poliisi valvoo liikenteessä myös ajoterveyttä. Komisario Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisista on huolestunut vanhuksista, jotka heikentyneestä ajokyvystä huolimatta jatkavat auton ratissa hyvinkin pitkään.

− On ymmärrettävää, että ajokortista luopuminen on kova paikka, sillä autoilu mahdollistaa itsenäisen liikkumisen ja asioiden hoitamisen. Liikenneturvallisuuden näkökulmasta on kuitenkin vaarallista, jos reaktiot ovat hitaat, eikä ympäristön tarkkailu enää onnistu.

Poliisi on tavannut vanhuksia, joiden ajokyky on heikentynyt selvästi, eikä muisti toimi aiempaan malliin.

− Kerran partiomme pysäytti epäilyttävällä tavalla liikkuneen auton, jossa tuulilasin pyyhkijät olivat päällä kuivasta säästä huolimatta. Pitivät vielä melko narskuvaa ääntä. Kuljettaja oli vanhempi herra, joka kertoi olevansa matkalla Helsingistä Kotkaan. Pysäytys kuitenkin tapahtui Kirkkonummella keula länteen päin eli silmin nähden heikentyneen ajokyvyn lisäksi myös suunta oli aivan hukassa, Kantola muistelee.

Kantola muistuttaa, että Ikääntymisen myötä reaktiokyky hidastuu ja näkökyky ja -kenttä sekä kuulo voivat heikentyä. Pääkään ei käänny enää entiseen malliin havaintojen tekemiseksi.

Yhdessä nämä ja muut ikääntymisen merkit aiheuttavat riskin autolla liikkeellä olevalle vanhukselle ja kanssakulkijoille.

Kantolan kokemuksen mukaan osa miehistä kokee, että ajokortti on miehen mitta.

Naisten kohdalla ajamisesta luopuminen tapahtuu useimmiten omasta tahdosta.

Siinä, missä osalle ajokortista luopuminen on kova paikka, voi kortin ripustaminen naulaan olla myös helpotus.

− Yhdelle "papalle" oli helpotus, kun poliisi pysäytti hänet liikenteessä ja otti kortin pois. Pappa kertoi puolisonsa vaatineen häntä edelleen ajamaan, vaikka omasta mielestään hän ei enää kokenut pystyvänsä ajamaan turvallisesti, Kantola kertoo.

(7) kommenttia
Kommentit (7)

Kommentit (7)

Mitä tilastot kertovat onnettomuuksista? Vanhat vai nuoret aiheuttavat enemmän liikenneonnettomuuksia?
Kysyjäkysyy
Onko parempi että nuoret ajavat tuhatta sataa kun että vanhukset ajavat hiljaa.
Kunhan kysyn.
Onhan yli 70-kymppisten kaikenlainen reaktiokyky jo aikalailla heikentynyt vaikka kunto muutoin olisikin hyvä ja varsinkin liikenteessä autolla ajaessa tämä on suuri riski muille tiellä liikkujalle. Monelle iäkkäälle muu liikunta kuin autolla ajaminen olisi enemmän kuin suositeltavaa elämän jatkon kannalta....
Uffe
halloo.joka arkipäivä kehä 111,lahdenväylä,kehä 1 sekä itä- ja länsiväylä tulee sahattua:ihme ohituksia aivan nokalle,peräkärrin vetämistä heittelehtien,vieriajoa (keskiviivalla kahden kaistan alueella),ym ym. ja nämä kuskit mitä kerkiän tunnistamaan ovat poikkeuksetta nuorehkoja mieshenkilöitä.loppupäätelmä moni tarvitsisi asenneopetusta.kaikille turvallisia ajoja
tienkäyttäjä
Kyllä se on niin että ikä~ihmiset harvoin ajavat juovuksissa tai huumeissa. Toisin on nuorison laita.
Paljon nähnyt täti-ihminen
Ja sitten, jos ollaan vielä pienessä maistissa tilanne on katastrofi. Vastuu on läheisillä ja muillakin kanssaihmisille, jos huomaa tätä!
Puuttukaa asioihin..
Vanhuksilta olisi hyvä tarkistaa ajokortti ja ym. Kirkkonummella varsinkin.
Hulestunnu läheinen.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx