(1) kommentti

Pitkän linjan venemestari ei veneile ja odottaa pian taas sesonkia, jolloin hallit täyttyvät Kirkkonummella

Venemestari Jan Roosin halleilla on nyt vuoden hiljaisin aika.

Keskikesä on venemestari Jan Roosille rauhallisinta aikaa, jolloin ehtii vähän lomaillakin. Mutta vesillä hän ei vietä aikaa.

Espoon Venepalvelu Oy:n neljä venehallia Kirkkonummen Strömsbyssä ovat tähän aikaan vuodesta lähes tyhjänä. Pihalla on muutama vene korjausta odottamassa.

Kiireisin aika on kohta käsillä. Ensimmäiset veneet otetaan ylös jo elokuun alussa. Talveksi hallit täyttyvät erikokoisista veneistä.

− Noin puolet omistajista huoltavat veneensä itse. Muut teettävät korjaus- ja huoltotöitä yrityksellä, joillekin hoidetaan kaikki avaimet käteen -palveluna. Pohjien maalaukset ovat yleisimmät työt. Paljon on myös purjeveneiden kölien korjauksia karilleajoista, kertoo Roos.

Veneitä on talvella Roosin silmänpidon alla paljon, mutta venemestari hoitaa yritystään yksin. Kiireapua on kuitenkin aina keväisin. – Silloin on pirun kiire, sanoo venemestari.

− Hyviä työntekijöitä on alalle aika vaikea löytää. Osaaminen on keskittynyt Pohjanmaalle. Muualla ei oikeastaan tehdä enää isoja veneitä. Toisaalta teen mielelläni itse. Jos olisi työntekijöitä, joutuisin istumaan pääosin tietokoneen ääressä.

Roos taitaa venetyöt lähes kautta linjan. Yhtenä erikoisosaamisena on teakkansien uudistamiset, joista syntyy erittäin näyttäviä helmiä. Moottori- ja elektroniikkaosaaminen hoituu alihankintana.

Kokemus on kertynyt venemestarille vuosikymmenten mittaan. Roos (58) meni heti armeijan jälkeen vuonna 1985 rakentamaan kuuluisia Finngulf-purjeveneitä, joita valmistettiin lasikuidusta Karjalohjalla.

− Oikeastaan lähes kaikki opit veneenrakennuksesta ja korjauksesta olen saanut siellä.

Jo 1980-luvun lopulla Roos perusti oman yrityksen ja on keskittynyt pelkästään korjaustöihin yli 20 vuotta.

Toimitilat olivat ennen Suomenojalla, mutta sieltä yritys muutti Kirkkonummen Strömsbyhyn, jonne rakennettiin hallit 10 vuotta sitten.

> Kirkkonummi voisi toimia mittavana keskuksena Helsingin seudun veneenomistajille (Viisykkönen 27.7.2022)

Espoossa syntynyt ja nykyisin kirkkonummelainen Roos on viettänyt koko aikuisikänsä veneiden parissa, mutta vesillä häntä ei tapaa.

− En ole veneillyt juuri koskaan. Veljellä oli optimistijolla, mutta en siihenkään innostunut. Vanhemmilla oli toisin saaripaikka Tammisaaressa, sinne mentiin fiskarilla.

Veneily olisi venemestarille myös ajankäyttökysymys. Alku- ja loppukesä kuluu työhommissa, joten veneilykausi jäisi kovin lyhyeksi.

(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

Asuntoautoille / vaunuille olisi myös käyttöä tuollaisille halleille.
Moni kysyy paikka.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä