(3) kommenttia

Pitäisikö meillä olla oma Porkkalan luovutuksen muistomerkki?

Kolsariin pystytettiin vuonna 1958 muistomerkki neuvostokansalaisten hautausmaalle. Muistomerkki on punaista Porkkalan graniittia.

Porkkalan alueen palautuksesta takaisin Suomelle tulee ensi vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi on taas puhuttu muistomerkin pystyttämisestä tapauksen kunniaksi.

Viime joulukuussa 15 valtuutettua Pekka Jäppisen (sd.) johdolla teki aloitteen muistomerkistä. Aloitteessa muistutettiin, että Porkkalan palautus on Kirkkonummen lähihistorian merkittävin tapahtuma eikä Kirkkonummella ole julkisia merkittäviä muistomerkkejä.

Aloitetta on tutkittu tai sitä ei tarvinnut paljoa pohtia, sillä kymmenen vuoden takaa löytyy vastaava aloite. Silloin tähdättiin palautuksen 50-vuotisjuhliin, ja asiaa selvitettiin oikein konsulttivoimin. 

Kulttuuritoimenjohtaja Maaret Eloranta on kaivanut vanhan selvityksen esiin ja viittaa vastauksessaan siihen.

Viime vuosikymmenellä tehdyssä selvityksessä oli mietitty jo paikkojakin mahdolliselle muistomerkille. Niitä löytyi kuusi, kaikki Kirkkonummen keskustassa.

Mahdollisia paikkoja ehdotettiin Villa Hagan ympäristöstä nykyisen kunnantalon takaa, entiseltä linja-autoasemalta eli Ervastin puistikosta, nykyisen Kirkkolaakson asuinalueen nurkalta ja kirkon alapuolelta.

Muistomerkin hintaakin oli haarukoitu: 65 000 – 525 000 euroa. Tuolloin arvoitiin, että muistomerkin toteutusaika olisi kaikkiaan kolme vuotta.

Eloranta toteaa, ette muistomerkkiä eikä edes ehdotusta siitä ehditä saada ensi vuodeksi.  Elorannan mielestä muistomerkkikilpailu voitaisiin kuitenkin käynnistää ensi vuonna, kun Porkkalan palautuksesta tulee kuluneeksi 60 vuotta.

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio esittää kunnanhallitukselle, että muistomerkkiasiaan palataan ensi vuoden talousarvion valmistelun yhteydessä.

Porkkalan parenteesista löytyy mittava muistomerkki Kolsarista neuvostokansalaisten hautausmaalta, jota Suomen valtio hoitaa.


(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Emme tarvitse muistomerkkiä porkkalan alueen miehityksestä ja sotkemisesta. Pidetään alue siistinä ja kunnossa. Itä-ukrainassa on muistomerkkejä tarpeeksi. unohdetaan vähitellen käsimämme vääryydet. Hautojen häpäisijät eivät tarvitse enään muistutusta.

Markku Rönkkö
Markku Rönkkö
Kyllä ehdottomasti. Vuokra-ajan jäänteet ovat aika tehokkaasti siivottu pois Kirkkonummelta, joten olisi ihan paikallaan tuo muistomerkki. Vaikkapa sen "riemukaaren" kaltainen, joka oli vuokra-ajalla asemalla. Maksajaksi entinen vuokralainen.
Joppe Joutomies
Kannattaisi olla hiljaa tästä asiasta kun ei tiedä mitä itänaapuri ajattelee.
kari vierinen

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä