(13) kommenttia

Pipokätilö saa presidentin tunnustuksen kasvattajana

Airi Kilpiäinen oli tiistaina menossa Masalassa ruokaostoksille. Sunnuntaina hän on Säätytalossa ottamassa presdentiltä vastaan korkeaa kunniamerkkiä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt kirkkonummelaiselle Airi Kilpiäiselle korkean kunniamerkin tunnustuksena kasvattajana. Kilpiäinen on yksi 35 palkittavasta äidistä.

Oitmäessä asuva Kilpiäinen on presidentille jo lähes vanha tuttu. Hän oli viime itsenäisyyspäivänä Tampere-talossa presidentin vastaanotolla. Kilpiäinen tuli valtakunnallisestikin tutuksi, kun hän ryhtyi neulomaan Jorvin vastasyntyneille pipoja ja idesta syntyi varsinainen kansanliike.

Äitienpäivänä Säätytalossa luovutettava Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein tulee tunnustuksena kuitenkin aivan muista ansioista kuin pipojen tekemisestä. Kilpiäinen palkitaan monilapsisen perheen esimerkillisenä kasvattajana ja äitinä.

Tunnustus on Suomen valtion virallinen ja henkilökohtainen huomionosoitus äitienpäivänä. Esitykset ritarikunnalle tunnustuksen saajista on tehnyt sosiaali-ja terveysministeriö, ja mitalit myöntää vuosittain tasavallan presidentti.

- Täytyy sanoa, että olen tunnustuksesta äärimmäisen iloinen. Arvelujeni mukaan esitys mitalin myöntämisestä on tullut omilta lapsilta, joten kai tässä jotain kasvattajana on saanut aikaan, Kilpiäinen huokaa Masalan K-kaupan edessä.

Kilpiäinen on Masalassa tunnettu hahmo. Hän johtaa Masalan Marttoja. Ammatiltaan hän on kätilö, ollut sitä jo yli 30 vuotta Jorvissa. Vielä nykyäänkin hän tekee pääsääntöisesti yövuoroja.

Vielä pipoista, kuinka paljon niitä onkaan tullut yksistään Jorviin. Tuhansia?

– Ei kyllä niitä on pikemminkin 10 000. Ja lisää tulee, ei tosin ihan niin tulvimalla kuin parhaimpina aikoina. Varastoakin on, pipoja on jaettu myös Lastenklinikalle ja Kätilöopistolle, Kilpiäinen kertoo.

Pipokampanjahan lähti siitä liikkeelle, kun HUS säästösyistä ei antanut vauvoille enää pipoja. Vastasyntyneen päähän aseteltiin sideharso.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto, joka järjestää valtakunnallisen äitienpäivän pääjuhlaa, luonnehtii Kilpiäistä ja hänen perhettään seuraavasti:         

Kätilö Airi-Marja Erika Kilpiäinen (os. Osola), Kirkkonummi

Airi Kilpiäinen syntyi 14.2.1953 Karhulassa maanviljelijäperheeseen. Perheellä oli myös karjataloutta. Perheen kuusi lasta osallistuivat pienestä pitäen kotitilan töihin.

Airi Kilpiäinen opiskeli sairaanhoitajaksi ja jatkoi opiskelujaan Kätilöopistossa, valmistuen kätilöksi. Valmistuttuaan hän aloitti työuransa vastavalmistuneen Jorvin sairaalan synnytysosastolla. Työura Jorvissa on jatkunut yli 30 vuotta.

Hän avioitui vuonna 1975 vanhempi konstaapeli Pekka Kilpiäisen kanssa. Molempien vanhempien työskennellessä kolmivuorotyössä on perheen arjen pyörittämisessä ollut omat haasteensa. Airilla on kahdeksan omaa lasta.

Melkein kaikki perheen jäsenet ovat kuuluneet Oitmäen vapaapalokuntaan tai johonkin paikalliseen urheiluseuraan. Airi Kilpiäinen on ollut aktiivinen jäsen Martoissa ja hänet valittiin vuoden 2012 uusimaalaiseksi Martaksi. Airi Kilpiäisen aikaansaannosta on idea vauvamyssyjen neulomisesta kaikille Jorvissa syntyneille vauvoille. Ajatus levisi koko Suomeen ja myssyjä neulotaan monissa Martta-yhdistyksissä edelleen.

Airi Kilpiäinen on harrastanut 15 vuotta golfia ja on mukana Peuramaa Golfin naistoimikunnassa. 

(13) kommenttia
Kommentit (13)

Kommentit (13)

paljon paljon onnea sinulle airi <3 hienoa että sinua muistetaan näin <3 <3
anna-maija
Loistavaa, upeaa Airi. Olet varmasti ansainnut Presidentin tunnustuksen.
Soili
Hienoa Marimari

toivottelee Varpu-Sisko ja "puujalkamies"
Anonyymi
Onnea vaan Airille! :)
Sari
Onnea Airi! Hieno kunnianosoitus, olet sen varmasti ansainnut. Olipas mukavaa lukea tällainen uutinen. Ja kiitos myös Jorvin entisille työkavereille, jotka jakoivat uutislinkin fb:ssa. Lämmöllä Airia muistelee entinen työkaverisi Katja.
Katja
Oikein paljon onnea Airi! Hienoa että sinua muistetaan näin!
Anonyymi
Komppaan kaikkia edellisiä kommentteja, ja mahtavaa kun saatu sananmukaisesti samoja latuja hiihdell <3
Arja
Loistavaa Airi <3 Olet ansainnut tuon kunnianosoituksen!!
Jaana Kotkasta
Onnea Airi. Lämmin, energinen, iloinen, osaava, kuunteleva, adjektiiveja olisi kymmeniä, mitkä kuvaisivat sinua. Hyvää jatkoa.
Sikke
Ihan tuli tippa silmään. Onnea Airi! T:Hessu
Anonyymi
Ihana Airi. Onnea ja ansaitset suuret kiitokset myös ystävänä, työtoverina, kuuntelijana ja golf-kaverina. T tuippa
Anonyymi
Loistavaa, Airi!! Sinä, jos kuka, ansaitset mitalin <3 Olen mielettömän iloinen ja onnellinen puolestasi <3
Huldi
Hyvä Airi!
On ilo kuulla, että olet saanut työllesi arvostusta, olet kunniaksi ammattikunnallemme, ja kunniaksi ihmisenä, joka välittää! Kiitos!
työtoveri vuosien takaa, vestu

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä