(4) kommenttia

Perusturva halpaa Kirkkonummella

Aika ajoin Kirkkonummen rahasyöpöksi syytetty kunnan sosiaali-ja terveystoimi todistaa uusien tilastojen valossa toimivansa tehokkaasti.

Helsingin ympäristökunnista Kirkkonummen perusturvan nettomenot kasvoivat viime vuonna  toiseksi vähiten. Vertailussa on mukana 10 niin sanottua Kuuma-kuntaa. Ainoastaan Mäntsälä onnistui pitämään menokasvun Kirkkonummea alhaisemmalla tasolla.

Tiedot ilmenevät juuri ilmestyneestä Suomen Kuntaliiton laatimasta suurimpien kuntien viime vuoden sote-taloustiedoista.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden nettomenot kasvoivat Kirkkonummella 5,2 prosenttia, kun taas muiden Kuuma –kuntien (pois lukien Mäntsälä) kasvu oli 6,0-8,6 prosenttia. Kustannukset kasvoivat keskimäärin kunnissa 4,9 prosenttia.

Kirkkonummen kunnan perusturvan nettomenot olivat viime vuonna koko maan vertailujoukon kuntien toiseksi alhaisimmat eli 2 465 euroa asukasta kohden. Keskimääräiset kustannukset olivat 2 994 euroa/asukas. Kirkkonummen sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannukset ovat lähes 18 prosenttia keskiarvoa alhaisemmat.

Tiedot perustuvat Suomen Kuntaliiton 26.3.2014 tekemään kuntien sosiaali- ja terveystoimen vuoden 2013 tammi-joulukuun toteutuneiden nettotoimintamenojen ensitietoihin.

 

(4) kommenttia
Kommentit (4)

Kommentit (4)

Työn raskauden valittaminen on oikeastaan ihan turhanpäiväistä. Menkää lähes mihin tahansa työhön tutustumaan päiväksi ja onhan sitä kiirettä muuallakin. Erityisesti yksityisyrittäjät, pienyrittäjät ovat todella voimakkaasti ylikuormitettuja, stressaantuneita jne. Ei kannata nyt alkaa jotain väsymiskorttia heiluttelemaan jos joku asia ei kunnassa toimi!
vastuunpakoilua(ko?)
Artikkeli antaa valitettavasti väärän kuvan kustannustasostamme muihin kuntiin verrattuna - kyllä totuus kustannuksista on kuten artikkelissa todetaan, mutta sanallakaan ei huomioida eri kuntien erilaisia ikärakenteita kustannuksien muodostumisessa. Lienee ymmärrettävää että kunnan ikärakenne vaikuttaa myös perusturvan kustannuksiin asukasta kohden.

Ikävakioitua vertailuja tehdään: Kirkkonummen perusturvan lautakunta käsitteli vuoden 2012 ikävakioitua raporttia keskisuurten kuntien (joihin Kirkkonummi siis kuuluu) osalta kokouksessaan 24.10.2013. (http://kirkkonummi01.hosting.documenta.fi/kokous/20131454-3.HTM) Mainitusta vertailusta voidaan hyvin lukea ettei Kirkkonummi suinkaan ole mitenkään halpa iikävakioiduilla hinnoilla vaan jopa keskiarvon yläpuolella.
Itse raportti on tilattavissa www.kunnat.net palvelusta.
http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/soster/asiakasmaksut-talous-rahoitus/talous/sotekust/kustannukset-vuonna-2012/Sivut/default.aspx
(Tai sitten jos viitsii googlailla niin löytää pdf-version netistäkin.)

Seuraamalla vuosittaista kehitystä nähdään kuitenkin että Kirkkonummella on tehty hyvää systemaattista työtä alueilla joissa kustannuksemme ovat olleet muita verrokkikuntia selkeästi suuremmat.


Jerri Kämpe-Hellenius
Kirkkonummen perusturvalautakunnan varajäsen
Jerri Kämpe-Hellenius
Kaikki kunnioitus perusturvan työtä tekevälle porukalle. Johdolle ei niinkään. Katsokaa juttu kunnan tilinpäätöksen myöhästymisestä. Mitä perusturvan johto pohtii? Eivät itsekään tiedä tarvitaanko lisärahaa vai ei ja kyseessä oli vuoden loppu.

Herää myös kysymys onko meidän perusturva huonompaa kuin muiden kuntien? Suora vastaus on, että osaltaan on! Lastensuojelu, mielenterveyspalvelut, ennaltaehkäisevät palvelut jne ovat erittäin huonoja tässä kunnassa. Niin huonoja, että hävettää ja säälittää niiden puolesta jotka näitä palveluita tarvitsee. Aina pitää muistaa, että kaikilla ei mene hyvin. On ihmisiä, jotka tarvitsevat apua.
Kirkkonummella päätökset tehdään liikaa kaikista hyväosaisimmaisten mukaan.
Ruusuja ja risuja
Perusturvan kohdalla on tilanne, että kunnassa tehdään pienellä henkilöstömäärällä työtä.
Työntejiät ovat hyvin väsyneitä, kun on joutunut tekemään raskaan työtaakan, kun henkilöstöä ei ole ollut tarpeeksi ja on siksi joutunut tekemään raskasta työtä äärirajoilla.
Sairaslomia on paljon.
Henkilöstöstä otetaan irti liikaa.
Työ on raskasta vähällä väellä

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx