(4) kommenttia

Päiväkotilasten liikkumista mitattiin rannekkeella – tulos yllätti ja kannusti liikkumaan lisää

Aktiivisuusrannekkeet osoittivat, että päiväkodeissa liikutaan paljon. (kuva: Touhula päiväkodit)

Lasten päivittäistä liikkumista on seurattu Touhula-päiväkodeissa muun muassa Kirkkonummella. Liikkumista mitattiin lasten henkilökohtaisilla aktiiviisuusrannekkeilla.

Mittaustulokset kertovat, että 5–6-vuotiaat liikkuvat Kirkkonummella poikkeuksellisen aktiivisesti, päivittäin jopa 4,25 tuntia päiväkodissa vietettynä aikana, Touhula päiväkotiyhtiö tiedottaa.

Liikuntasuositus päiväkoti-ikäiselle lapselle on kaksi tuntia liikkumista päiväkodissa sekä tunti sen ulkopuolella.

– Aktiivisuusrannekkeiden myötä lasten kekseliäisyys ja luovuus on päässyt loistamaan. Lapset ovat itse kehittäneet huikeasti erilaisia tapoja kerätä pisteitä rannekkeeseen. Päiväkodissa on hypitty, tanssittu, kiipeilty, jumpattu, pidetty ulkona juoksukilpailuja ja rekkaralleja, lastenhoitaja Silja Tarkiainen Kirkkonummen Touhula Brosta kertoo.

Kokeilussa on havaittu, että omalla nimellä varustettu ranneke on lapsille tärkeä ja siitä huolehditaan tarkasti.

– Varsinkin eskarit ovat innostuneet parkourista ja jumppasaliin onkin rakennettu paljon erilaisia temppuratoja, joissa kaikki lapset ovat saaneet käydä temppuilemassa, Tarkiainen kuvailee.

– Olemme erittäin innoissamme hyvistä tuloksista. Meidän aikuisten tehtävänä on luoda lapsille ympäristöjä, joissa lasten omaehtoinen aktiivisuus pääsee vauhtiin, kertoo viestintäjohtaja Ossi Ahto Touhulasta.

Liikkumiseen kannustava pedagogiikka on Ahton mukaan tärkeä osa päiväkodin arkea. Liikkuminen edistää lasten hyvinvointia, jolla on kauaskantoisia vaikutuksia pitkälle aikuisuuteen.

Päiväkodeissa käytössä ollut ReimaGO-aktiivisuusranneke mittaa kaiken tasoista liikettä, joten tulokset ovat suuntaa antavia.

Päiväkodeissa tuloksista kerrotaan ymmärrettävällä ja konkreettisella tavalla esimerkiksi näyttämällä, kuinka kauas koko ryhmä olisi kerätyillä askeleilla matkannut.

Lapset ovat myös itse kiinnostuneita seuraamaan omaa liikkumistaan ja asettamaan omia tavoitteitaan.

Seuranta tehtiin digitaalisilla aktiivisuusrannekkeilla 1.1.–31.5.  ja siihen osallistui valtakunnallisesti noin 3200 lasta.

Kirkkonummella on kolme yksityistä Touhula päiväkotia.

(4) kommenttia

Kommentit (4)

Ennen ei muuta tehtykään lapsena kuin oltiin ulkona ja liikuntaa tuli reippaasti. Kotona käytiin vain syömässä ja nukkumassa ja sitten oli tietenkin koulussa käytävä jonne itse käveltiin. Nykyään on pelit ja muu kännykän räpläys korvannut pitkälti ulkoleikit, joten on oikein hyvä että lapsia kannustetaan liikkumaan.
Hyvä juttu
Hienoa työtä!
Tulevaisuuden toivot
Päiväkoti ikäisiä lapsia kannustetaan liikkumaan. Oikeesti? Mihin tämä Suomi on oikein menossa? Miksi päiväkoti haluaa luoda paineita päiväkoti ikäisille lapsille? Lapsen liikunta on aina vapaaehtoista ja omatoimista liikuntaa. Ei siihen mitään aktiivisuusrannekkeita tarvita.
Eikö ole parempaa rahan käyttöä?
Loistavaa:) Tietää hyvää myöhemmin elämässä..
Juuri näin..

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx