(12) kommenttia

Pääkirjaston julkisivua asennetaan, tällainen siitä tulee – seinä muuttaa väriään jopa vuosikymmeniä

Pääkirjaston kuparijulkisivuja asennetaan pääsisäänkäynnin ymärille.

Kirkkonummen uuden pääkirjaston rakennustöissä on päästy julkisivutöihin. Rakennuksen lopullisesta ulkonäöstä saa jo ensivaikutelmia.

Julkisivut vuorataan lähes kauttaaltaan kuparilevyillä, joita asennetaan parhaillaan pääsisäänkäynnin ympärille torin suuntaan.

Pohjanmaalaisyrityksen leikkaamat levyt ovat aitoa kuparia, vaikka ne eivät ihan siltä näytäkkään tässä vaiheessa.

Arkkitehti Jukka Mäkinen JKMM Arkkitehtitoimistosta kertoo, että levyissä on tavallaan mattapinta, joka häviää pikkuhiljaa ja levyt rupeavat sen jälkeen normaalisti kuparin tapaan patinoitumaan.

Mattapinnalla estetään se, etteivät seinät olisi uutuuttaan kirkkaat ja voimakkaasti heijastavat. Mäkinen vakuuttaa, että materiaali on aitoa täyskuparia, vaikkei siltä ihan nyt vaikuta.

– Pääkirjaston julkisivuksi valittiin kupari, koska se on ikiaikainen materiaali, joka sopii historialliseen ympäristöön vanhan kirkon viereen, Mäkinen sanoo.

Kupari muuttaa väriään vuosien saatossa, mutta varsin hitaasti. Lähivuosina ei pitäisi näkyä juurikaan muutosta.

Vuosikymmenien kuluessa kupari muuttuu ulkoilmassa vihreäksi. Muutoksen vauhti riippuu paljon siitä, minkälaisessa ilmastossa kupari on. Esimerkiksi meri-ilmassa patinoituminen on nopeampaa kuin sisämaassa.

Julkisivukuparit maksavat pääkirjastoon runsaat 200 000 euroa.

Pääkirjaston on määrä valmistua toukokuun loppuun mennessä, jolloin alkaa kalustaminen. Avajaisia pidetään näillä näkymin ensi syyskuussa.

> Julkisivun kuparit uuteen kirjastoon odottavat varastossa – kunta on neuvotellut niiden ostamisesta (Viisykkönen 15.11.)

(12) kommenttia
Kommentit (12)

Kommentit (12)

Punainen aaltopelti olis ollu parempi.
Jep,jep.
Kulta olisikin saattanut olla ensisijainen valinta, mutta sen säänkestävyys ei ole samanmoinen kuin kuparilla. Sprektoliitti olisi myös sopinut maisemaan....
Anonyymi
Kas kun ei kullalla vuorata.
Varaa meillä on...
Olis vähempikin riittänyt!
Juu penikat pääsee töhrimään stakeja täyteen ,niin kuin pussipysäkit .
Kuntalainen
Mikä ihmeen kuparivimma Kirkkonummen päättäjillä on? Sehän on jo lähes muinainen rakennusten päällystysmateriaali.
Kävyn näköinen
Uffe, sinäkö ne keksit kun olet noin tiukka. Suomessa yleensä rakenetaan puusta ei kuparista.
Ruma kun fan.
Näillä kuparipinnoitteilla mennään ja hyvä niin eli asia on kvittu eli kuitti....
Uffe
Pitää varmaan olla hyvä kiinnitys muuten saattaa aamulla olla aika karun näköiset seinät noita purkajia on aika runsaasti
Anonyymi
Mitä rumempi, sen paremmin sopii ympäristöönsä...
kuin kotonaan
Kaiken pitää olla niin ulkonäkökeskeistä, onneksi ihmiset elävöittää lopuksi kirjaston, jolloin sumeampikin silmäinen alkaa arvostaa muiden joukoissa uudistunutta sekä näyttävää kirjastoa.
Ei se ulkonäkö, vaan sisältö..
Jos se on todella ruma, niin sehän sopii mainiosti nykyiselle torille. Torilla voi kuvitella alueen kuuluvan vielä Neuvostoliitolle.
Suuri ja mahtava Kirkkonummi
Ainoa mikä tästä uudesta ns kirjastosta tulee mieleen on ruumisarkku. Se on kerta kaikkiaan arkkitehtuulillusesti todella ruma eikä sovi millään tavalla yhteen sen ympärillä olevien rakennusten kanssa.
Floppi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx