(1) kommentti

Outo talvi - tulvia jo hiihtolomaviikolla

Lapinkyläntiellä lähellä Espoon rajaa kaivettiin maanantaina ojaa auki paannejäästä.

Kuluva talvi on hyvin poikkeuksellinen teiden kunnossapidossa. Tyypillisiä kevättöitä joudutaan tekemään jo tässä vaiheessa.

Tilanne on vuodenaikaan nähden epätavallinen. Tieverkon kunnosta vastaavan Uudenmaan ELY-keskuksen mukaan etelässä on runsaasti niin sanottuja paannejääkohtia.

Paannejäätä syntyy yleensä keväisin, jolloin päivällä on lämmintä ja yöllä pakkasta. Tänä talvena säätila on ollut etelärannikolla sellainen, että kerroksittaista paannejäätä on muodostunut jo useita viikkoja. Myös syvät ja hyvin kunnossa pidetyt ojat voivat olla nyt täysin jäässä.

Teiden varsilla olevia ojia joudutaan kaivamaan auki kaivinkoneilla ja tierumpuja sulattelemaan höyryllä, jotta vesi pääsee kulkemaan. Paannejäät nostavat vesiä maanteille, ja ne voivat olla yllättäviä ja vaarallisen liukkaita.

ELY-keskus muistuttaa, että erityisen alttiita paannejäälle ovat tiekohdat, joissa on matala oja ja ympäröivä maasto on tasainen.

Paannejäätä ja paaseja

Myös kallioleikkausten päältä virtaava vesi aiheuttaa usein paksuja jääkerrostumia, paaseja, jotka tukkivat ojat. Myös korkealla liki maanpintaa tai tien rakennekerroksia oleva pohjavesi voi paikallisesti johtaa paannejääongelmaan.

Paannejään esiintymiseen on ELY-keskuksen mukaan vaikea varautua, sillä tilanne vaihtelee vuosittain paljon. Yleisimmät esiintymispaikat ovat tienpitäjän tiedossa, mutta uusiakin paikkoja ilmaantuu.

Paannejäästä varoitetaan tarvittaessa liikennemerkillä. Havaitut esiintymät pyritään korjaamaan mahdollisimman pian, lupaa tienpitäjä.

   

 

 


(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

Paitsi jokavuotisten tulvien takia, tuo kuvissa oleva tienpätkä on siitäkin surullinen, että Espoon puolella "Mankin Essolta" Kirkkonummen rajalle parin-kolmen kilometrin pätkältä puuttuu katuvalot. Espoolle se on tietysti heidän peräkyläänsä, jossa vain muutama espoolainen asuu, mutta liikenne Kirkkonummelle on niin vilkasta, että valot olisivat todellakin paikallaan.
Hilla

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä