(14) kommenttia

Oppilaan kuolema Espoossa ei muuta suunnitelmia − Kirkkonummi jatkaa Move-mittauksia

Kirkkonummen kouluissa jatketaan Move-mittauksia kuten tähän saakka. Muun muassa Espoo, Helsinki ja Nurmijärvi keskeyttävät mittaukset espoolaisoppilaan kuolemantapauksen johdosta.

Peruskoulujen liikuntatuntien Move-mittausten tekeminen on puhuttanut sen jälkeen, kun Espoon Tiistilän koulussa kahdeksasluokkalainen oppilas sai  sairauskohtauksen sukkulajuoksutestin yhteydessä, joka liitty Move-mittaukseen. Oppilas kuoli myöhemmin sairaalassa.

Kirkkonummen perusopetuksen kouluissa on päätetty viedä Move-mittaukset loppuun, ellei opetushallitus toisin ohjeista.

Vanhemmat voivat kuitenkin kieltää lapsensa osallistumisen testeihin.

Kunnan opetustoimesta muistutetaan, että sairaana, toipilaana tai jonkun perussairauden rasittaessa oppilaan terveydentilaa oppilaan ei tule osallistua liikuntatuntien toimintaan ja testeihin.

Move-järjestelmä on 5. ja 8. vuosiluokan oppilaiden fyysisen toimintakyvyn valtakunnallinen seuranta- ja palautejärjestelmä, joka otettiin käyttöön 2016.

Järjestelmällä korvattiin erilaiset fyysistä kuntoa mittaavat testit, joita on tehty koululiikunnassa 1970-luvulta alkaen.

(14) kommenttia

Kommentit (14)

Sivut

Kyllä täällä Kirkkonummellakin opettaja laittaa tekemään Move-testin, vaikka olisi just ollut kipeänä ja vielä huutaa vieressä, että kovempaa.
Vanhempi
Pakollinen koululiikunta on vaatimustasoltaan yhtä tyhjän kanssa. Kaksi tuntia viikossa kopitellaan hernepussilla tai pelataan jalkapalloa, eli lajin harrastajat pelaavat ja muut maleksivat. Sitten juostaan piip-testi ja tehdään sata vatsalihasta. Valinnaisessa liikunnassa ja Porkkalan lukion aamuliikunnassa treenattiin myös lihaskuntoa, liikkuvuutta ja kestävyyttä. Omat testitulokset paranivat silmissä, kun koululiikuntaan sai enemmän sisältöä ja kunnon rasitusta, niin että lihaksia jomotti. Jos kuntotestejä aiotaan jatkaa, liikuntaohjelmaa on uudistettava. Ei nimittäin ole järkeä testata sellaista, mitä ei olla yhdessä harjoiteltu.
Petra
Se, että huonokuntoinen lapsi kuolee testissä, ei ole syy lopettaa testauksia. Ennemminkin tulisi lisätä hyvää fyysistä kuntoa vaativia pakollisia testejä, joiden suorittamista tuetaan lisäämällä koululiikuntaan rasittavuutta ja monipuolisuutta. Eli kaikenlaiset piperryspuuhastelut pois ja ohjaavaa, vaatimustasoa nostavaa liikuntaa tilalle.
Kaikki kuntoon
Nuo rasittavat kuntotestit ovat yleensäkin erittäin arveluttavia ja vaativat aina osaavan lääkintähenkilöstön läsnäoloa...
Anonyymi
Meidän lapset on koittanut kieltäytyä mutta siitä on tullut vain haukut. Ja huomatkaa - kun lapsi ei tee testejä tarpeeksi hhvin niitä joutuu oppilas sitten uusimaan kunnes on ok tasolla ! Meillä mm pojalla rasitusastma ..ei väliä.
Gesterbyn koulussa

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx