(3) kommenttia

Omakotitalon työmaa muuttui kaatopaikaksi – jätettä oli satoja kuutioita, oikeus antoi sakot ympäristörikoksesta

Useita vuosia kestänyt kiista omakotitalon työmaan siivottomuudesta päätyi lopulta oikeuden ratkaistavaksi. Ely-keskus vei tapauksen käräjäoikeuteen epäiltynä ympäristörikoksena.

Kirkkonummen Lapinkylässä aviopari oli aloittanut omakotitalon rakentamisen jo 1990-luvulla. Rakentaminen jäi hyvin alkuvaiheeseen ja rakennusluvatkin umpeutuivat.

Kiinteistölle on syytteen mukaan tuotu rakennustarvikkeita ja -jätettä, metalliromua, työkoneita, ajoneuvoja sekä muuta tavaraa vuodesta 2011 lähtien.

Lisäksi kunnan rakennusvalvonnan mukaan kiinteistölle on tehty luvattomia rakennuksia ja rakennelmia, joihin on varastoitu erilaista tavaraa.

Osa kiinteistölle kuljetetusta materiaalista on ollut käyttökelpoista, mutta syyttäjän mukaan muuttunut vuosien mittaan jätteeksi.

Ympäristöviranomaisten arvion mukaan jätettä on kiinteistöllä noin 650 kuutiota.

Kunta on useaan kertaa määrännyt siivoamaan kiinteistöä ja näin on osittain tehtykin.

Alueelta on viety pois muun muassa akkuja, kylmälaiteromua ja asbestia sisältävää jätettä.

Viranomaisten mukaan kiinteistöllä olevista työkoneista on valunut maaperään voiteluöljyä. Yksi kaivinkone on vastaajan mukaan ollut paikallaan 12 vuotta.

Oikeudessa syyttäjä vaati avioparille tuomiota ympäristön turmelemisesta ja rikoksena saadun hyödyn korvaamista valtiolle.

Syyttäjän mukaan hyötyä oli syntynyt 15 000 euroa. Summa on arvioitu siitä, mitä jätteiden poisvienti ja käsittely asianmukaisesti olisi maksanut.

Vastaajat kiistivät syyllistyneensä mihinkään rikokseen ja vetosivat muun muassa viranomaisten epäselviin ohjeisiin varastoinnista ja siitä, mikä on jätettä ja mikä ei.

Vastaajien mukaan taloprojekti oli tarkoitus alun perin tehdä ajan kanssa ja edullisia rakennustarvikkeita käyttäen.

Siksi erilaista tavaraa on kertynyt kiinteistölle. Myös terveyssyitä ja taloudellisia vaikeuksia on ollut vuosien mittaan.

Oikeus määräsi avioparin sakkorangaistuksiin ympäristön turmelemisesta. Vaimo sai 40 päiväsakkoa, mikä on hänen tuloillaan 1 200 euroa ja mies 50 päiväsakkoa, josta kertyy hänelle 400 euroa.

Yhteisvastuullisesti heidät määrättiin menettämään valtiolle rikoksella saadusta taloudellista hyödystä 3 750 euroa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden 14.2. antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

(3) kommenttia
Kommentit (3)

Kommentit (3)

Onhan tuossa Jerikonmäen kupeessakin erittäin näkyvällä paikalla olevalla mökillä varsin näyttävä pihapiiri ja tien toisella puolella myös edustavan oloinen autokorjaamo? Tosin taitavat kuulua muutoinkin Kirkonummen kulttuurimaisemaan eli asia lienee kvittu eli kuitti....
Oi maamme Suomi.....
Päiväsakoista perustellen, kunta ei tulisi ikinä saamaan saataviaan.
Anonyymi
Pariskuntahan ei ole tällä hetkellä hyötynyt, siinä mielessä perustalu ontuu. Toki ovat laiminlyöneet. Eikö olisi ollut viisaampaa nyt kunnan siivouttaa tontti ulkopuolisella ja maksattaa lasku. Tyhjennys ja siivous voi maksaa 20 000 euroa.
jätemaksut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx