(4) kommenttia

Oletko nähnyt tällaista menopeliä? − Pyöräilyn iloa on tarjottu myös heille, joilta se ei yksin onnistu

Erikoispyörä varusteineen mahdollistaa pyöräilyn avustajan kanssa lähes kenelle tahansa. Kirkkonummelle vuokratussa pyörässä on myös katos. (kuva: Muksubussi Oy)

Kirkkonummen kunta on vuokrannut ensimmäistä kesää erikoispyörän, jolla vanhukset ja vammaiset pääsevät pyöräilemään avustajan kanssa.

Kirkkonummella pyörä on hoivakoti Lehmuskartanon, Palvelutalon ja kotikuntoutuksen yhteiskäytössä ainakin vielä pari vuotta.

Pyörä on turvallinen, vakaa ja helposti hallittava. Sillä pääsee liikkumaan sekä kesällä että talvella.

Pyörä on kaksipaikkainen ja siinä pyöräilijät istuvat vierekkäin; yksi ohjaa, mutta molemmat voivat polkea.

Työntekijä toimii aina varsinaisena kuljettajana ja asiakas toimii apukuskina. Pyöräilijöille laitetaan pyöräilykypärä ja apukuski pysyy tiukasti istuimessaan pyörän 3-pisteturvavöiden avulla.

Riento-merkkinen pyörä mahdollistaa liikkumisen toimintakyvyltään monen tasoisille henkilöille, sillä siinä on paljon erikoisominaisuuksia, kerrotaan Kirkkonummen ikäihmisten palveluista.

Istuinosa kääntyy sivulle pyörään istumista ja siitä nousemista varten. Poljinasetukset tukevat eri kuntoutustavoitteita, sillä pyörän polkimia voi säätää joko itsestään pyöriviksi, lepoasentoon tai lihasvoimalla toimiviksi. 

Sähköavusteisuus takaa kevyen ajon hurjimmissakin ylämäissä ja vaikkapa lumisäässä. Pakkikaan ei puutu.

Pyörän käyttö lisää psyykkistä ja fyysistä toimintakykyä. Kyydissä olijan jalat liikkuvat, jolla on muun muassa polvi- ja lonkkanivelille suuri merkitys.

Monille ikäihmisille pyöräily on tuttu liikkumismuoto, ja erityisesti naiset ovat kulkeneet paljon pyörillä.

Kokemusten mukaan pyöräajelut aktivoivat ja virkistävät. Maisemat ympärillä vaihtuvat, ja pyöräilijät voivat tuntea tuulen pyyhkivän poskiaan. Se luo vapautta.

Kirkkonummella pyöräillä voi myös sadesäällä, sillä pyörässä on katos, jonka tuulilasin voi avata ja sulkea.

Tänä kesänä Lehmuskartanossa, Palvelutalossa ja kotikuntoutuksessa työskentelevät nuoret kesätyöläiset ovat vieneet ikäihmisiä kesäisille ajeluille.

(4) kommenttia

Kommentit (4)

Hieno juttu, nyt pääsee huonokuntoisetki ulos ihalemaan kuinka kaunis luonto meillä on.
Marsa
Onhan tämä varsin hyvä liikkumistapa yleisillä kevyenliikenteen osuuksilla, mutta kauppakeskuksissa ei liene kovinkaan toimiva....
Uffe
Hienoa Kirkkonummi! Tää on hieno uutinen ja asia vaikkakin hieman muita paikkakuntia muutamia vuosia jäljessä....
Seppo Palkki
Tässä tehdään yhdessä hyvää! Kiitos!
Marja-Liisa Veltheim

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx