(5) kommenttia

Oikeus pohti, saako äiti ajaa ylinopeutta sairaalaan, kun kyydissä on vakavasti sairas lapsi

Vakavasti sairaan lapsen kyyditys Jorviin päätyi käräjäoikeuden käsittelyyn Kehä III:lla mitatun ylinopeuden takia. (arkistokuva, ei liity tapaukseen)

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden mielestä omaa lastaan Jorvin sairaalaan kiidättänyt äiti sai rikkoa lakia ja ajaa ylinopeutta Kehä III:lla, koska kyseessä oli hätätilanne.

Tapaus tuli syyttäjälle ja oikeuteen automaattisen nopeusvalvonnan mittaamasta ylinopeudesta viime tammikuussa Kehä III:lla Espoossa.

Nopeudeksi mitattiin 106 kilometriä tunnissa 80:n nopeusrajoitusalueella. Peltipoliisin kuvassa kuljettaja puhui kännykkään.

Syytteessä olleen äidin lapsella oli kotona ollut hengitysvaikeuksia, ja äiti oli soittanut päivystysapuun, josta neuvottiin tulemaan Jorvin sairaalaan.

Ajomatkan aikana lapsen tila oli romahtanut. Lapsen kädet ja jalat olivat krampanneet, ja hänen puheensa oli puuroutunut. Lapsen oli ollut erittäin vaikea hengittää, kerrotaan oikeuden pöytäkirjassa.

Äiti soitti ajaessaan hätäkeskukseen. Sieltä neuvottiin äitiä ajamaan pikaisesti sairaalaan, sillä ambulanssin tulo olisi kestänyt pidempään kuin se, että hän itse ajaa sinne.

Oikeus piti tapahtumien kulkua uskottavana ja totuudenmukaisena, mutta myös selvästi osoitettuna, että ajomatkalla lakia oli rikottu.

Syyttäjä vaati rangaistusta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, mutta samalla esitti, että varsinaista rangaistusta ei määrättäisi, vaan todettaisiin vain, että vastaaja oli rikkonut lakia.

Oikeudelle jäi siis ratkaistavaksi, oliko liikenneturvallisuuden vaarantaminen perusteltua hätätilanteen valossa.

Laissa puhutaan pakkotilasta. Sen mukaan pienemmän edun on väistyttävä suuremman tieltä. Pakkotilateko on oikeudenmukainen, jos pelastettava etu on olennaisesti uhrattua etua suurempi.

Puntarissa olivat siis lapsen vakava sairaustila ja liikenteelle aiheutettu vaara, joka oikeudenkin mielestä oli vähäinen.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen ja jätti äidin rankaisematta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

(5) kommenttia
Kommentit (5)

Kommentit (5)

Hyvä että joskus osataan käyttää järkeä vaikka onkin harvinaista
Anonyymi
Kummallisen virkakoneiston tehtävä näyttää olevan itsensä työllistäminen - hyvien palkkioiden himossa.
Isot tsemppit äidille, jonka toiminta kyseenalaistettiin, vaikka lapsi oli hengenvaarassa!
Erkki
Hieno ratkaisu! Mielestäni täysin oikea päätös! Olihan kyseessä hengenpelastaminen ja mitali kuuluisi äidin saada, että pystyi reakoimaan eikä mennyt paniikkiin!
Parasta jatkoa kpko perheelle ja kiitos inhimillsestä näkemyksestä ja oikean päätöksen tehneille. Kaikille parempaa tätä vuotta 2021!
Rispa
Oikea päätös oikeudelta ja myös syyttäjältä hyvää pelisilmää kun jo valmiiksi on jätetty rangaistusvaade pois.
Keijo
Pakkotilanne lapsen henki kyseessä täysin selvä tapaus toivotaan että lapsi voi hyvin ja äidille tunnustus hyvin tehty
Fakta

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx