(0) kommenttia

Nyt se on päätetty: VR jatkaa lähijunien liikennettä 10 vuotta eteenpäin – lopulta oli vain yksi tarjous

VR jatkaa lähijunaliikenteen hoitamista muun muassa Kirkkonummelle HSL:n laskuun ensi vuosikymmenen puolelle.

HSL:n junien liikennöitsijänä jatkaa myös ensi vuoden jälkeen VR. HSL:n hallitus päätti asiasta kokouksessaan tiistaina.

Sopimus on kymmenen vuoden mittainen, ja se alkaa kesäkuussa 2021. Sopimukseen sisältyy vielä kolmen vuoden optio vuoden 2031 jälkeen.

Lähijunaliikenteen kilpailutus toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa. Bussiliikennettä on puolestaan kilpailutettu jo pitkään.

Kilpailutuksen tuloksena sopimukseen kuuluvien tehtävien hintataso on alentunut jopa 40 prosentilla vuodesta 2015 lähtien, HSL tiedottaa.

Junaliikenteen kokonaiskustannusten säästö on noin 24 prosenttia, ja 10 vuoden sopimuskaudella säästöjä syntyy arviolta 275 miljoonaa euroa.

Lähiliikennesopimuksen arvo on noin 36 miljoonaa euroa vuodessa. 

Tarjouksen jätti lopulta kaksi tarjoajaa, VR ja Go-Ahead Group.

Go-Ahead Groupin tarjous hylättiin tarjouspyynnön vastaisena. VR oli HSL:n mukaan kuitenkin parempi myös tarjousten vertailussa sekä laadun että hinnan pisteissä.

Rantaradalla HSL hoitaa ja hallinnoi lähijunaliikennettä Helsingistä Kirkkonummelle ja Siuntioon saakka.

VR hoitaa tälläkin hetkellä liikenteen HSL:n laskuun. Junat omistaa pääkaupunkiseudun kaupunkien oma junayhtiö, jolla on 81 Flirt-junayksikköä.

HSL vuokraa junat ja luovuttaa ne jatkossakin VR:n käyttöön.

Helsingin seudun lähijunaliikenteen tarjouskilpailu avattiin toissa vuonna.

> Lue lisää: Tuleeko Kirkkonummelle ruotsalais -tai brittiyhtiöiden lähijunia? − Seitsemän yhtiötä mukaan HSL:n kilpailutukseen (Viisykkönen 30.8.2018)

Lähijunaliikenteen sopimus kattaa HSL:n koko liikenteen kehäradalla, rantaradalla Helsingistä Siuntioon ja pääradalla Keravalle saakka. 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx