(1) kommentti

Nuoret päättäjinä – rahaa jaettiin kaksi tonnia

Nuorisofoorumissa Sami Rönnberg ihmetteli, miksi kouluruokaa säännöstellään. Iita Anttonen ja Josefin Flemmich valittiin foorumin halliukseen.

Kirkkonummen koulunuorison edustajat saivat lainata hetkeksi valtuustosalia ja tehdä muutaman ihan oikean päätöksen omissa asioissaan. Purnausta oli muun muassa kolmen kalapuikon säännöstä.

Kirkkonummen nuorisofoorumi on osa virallista kunnallista demokratiaa. Torstai-illan foorumi vedettiin läpi valtuuston istuntosalissa täsmälleen normaalin protokollan mukaan. Paikalla oli 16 edustajaa Kirkkonummen kouluista ja oppilaitoksista. Seuraavan vuoden heitä edustaa kokouksessa valittu hallitus.

Nuorisofoorumi lähti liikkeelle vähän arastellen. Puheenjohtajana nuijaa heilutellut kunnanjohtaja Tarmo Aarnio sai jonkin verran patistella edustajia puhumaan. Kokouksessa vierähti lopulta kaksi tuntia, ja vihon viimeinen asia, foorumin hallituksen varajäsenen valinta hoidettiin tiukassa suljetussa lippuäänestyksessä.

Kunnan budjetissa nuorisofoorumille on varattu tänä vuonna 4 000 euron määräraha. Kokouksen esittelijä nuorisotoimenjohtaja Seppo Savikuja muisteli, että hyvinä aikoina rahaa oli jaettavana jopa 20 000 euroa. Lihavina vuosina on saatu nuorisofoorumin ansiosta aikaiseksi muun muassa urheilupuiston graffi-taulu ja Kantvikin koriskenttä.

Mutta kyllä konkreettisia hankkeita saatiin alulle tälläkin kertaa, vaikka rahaa ei rutkasti olekaan. Ehdotuksia olivat foorumille tehneen eri koulujen oppilaat ja nuorisotilojen käyttäjät.

Nuorisofoorumissa ainakin kunnanjohtaja saattoi todeta saman ilmiön kuin muissakin päättävissä elimissä eli jotkut asiat pyörivät listoilla toistamiseen. Sellainen on muun muassa kouluruoka.

Ei riitä kolme kalapuikkoa…

Porkkalan lukion Masalan toimipisteestä Sami Rönnberg nosti esille kouluruuan säännöstelyn. Masalassa kouluruokailun hoitaa poikkeuksellisesti yksityinen toimija. Sami ei ymmärtänyt sitä, miksi kalapuikkoja ei saa kuin kolme kappaletta per oppilas. Muualla ei kuulemma säännöstellä. – Nälkä tulee päivän mittaan, olemme sentään kasvavia nuoria, Sami totesi.

Ratkaisua ei asiaan löytynyt muuta kuin se, että nuorisofoorumin hallitusta kehotettiin ottamaan asia esille kunnan ruokahuoltopäällikön kanssa.

Ikuisuusaihe: keskustan nuorisokahvila

Kokoukseen oli tuota käsittelyyn keskustan nuorisokahvilaidea, josta on puhuttu pitkään. Kahvilan piti tulla uuteen kirjaston laajennukseen, jonka kuitenkin valtuusto pyyhkäise viime joulukuussa pois kunnan suunnitelmista.

Josefin Flemmich ja Alexandra Forsberg Kykslätts Gymnasiumista päivittelivät sitä, että keskustan alueella ei ole nuorille mitään paikkaa muuta kuin McDonalds ja pari kahvilaa. – Koululaisille tulee usein odotteluaikaa, kahviloissa on kuitenkin kallista istua, totesivat lukiolaiset ja vinkkasivat, että Karjaalla yksityisen tahon kanssa on sovittu nuorisokahvilan pidosta ja siellä on halvat hinnat.

Virkamiesjohto tunnisti ongelman ja lupasi ajatella keskustan nuorisotila-asiaa uudelta pohjalta. Savikujan mielestä kahvila tai vaatimattomampi tila olisi ehkä syytä olla kauppakeskusten yhteydessä.

Aarnio uskoi, että yksinkertaisella konseptilla voitaisiin aika nopeastikin saada jonkinlainen nuorisotila keskustaan, koska tyhjiä liiketiloja on paljon.

Biljardipöytä sai rahaa

Nuorisofoorumi myönsi Omnian Kirkkonummen toimipisteelle 600 virkistäytymispäivän järjestämiseen. Nissnikun koulu sai puolestaan 200 euroa musiikkitapahtumaan.

Sekä Papinmäen koulu että Kirkkoharjun koulu saivat molemmat 600 euroa biljardipöydän ja ilmakiekkopelin hankintaan koulujen tiloihin.

Laajakallion alakoulun urheilukopin kunnostukseen myönnettiin 300 euroa. Ehdotuksen olivat tehneet Laajakallion nuorisotilan nuoret, jotka aikovat yhdessä nuoriso-ohjaajien kanssa pistää kopin tip top –kuntoon talkoilla. Maalit voidaan siis ostaa kunnan piikkiin.

Ehdotuksia oli tehty lisäksi keskustan urheilupuiston WC-ja pukeutumistilojen parantamiseksi, Papinmäen koulun märän nurmikentän muuttamisesta sählykentäksi, Winellska skolanin liikuntatilojen varustelun parantamisesta, penkkien hankkimisesta koulujen käytäville ja pihoille sekä luokkien narisevien tuolien vaihtamisesta hiljaisempiin ja ergonomisempiin malleihin.

Ehdotuksille ei voitu muuta luvata kuin pikaista eteenpäinvientiä kunnan eri hallinnonaloille.

Muun muassa Omnian opiskelijat olivat esittäneet erilaisten liikuntavälineiden hankintaa välitunneilla käytettäväksi. Nuorisotoimenjohtaja saattoi todeta, että tämän tapaisia välineitä on jo tilattu, ja niitä tulee koulujen käyttöön lainattavaksi kunnantalolta, Masalan monitoimitalolta ja Veikkolan nuorisotilasta.

Henri Vähäranta johtaa hallitusta

Kokouksen pääteeksi tehtiin hallitusvalinnat. Nuorisofoorumin hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Henri Vähäranta Porkkalan lukiosta.

Hallitukseen tulivat lisäksi Sonja Palokangas Nissnikun koulusta, Arttu Leskinen Kirkkoharjun koulusta, Sari Lamminluoto Omniasta, Josefin Flemmich Kyrkslätts Gymnasiumista ja Iita Anttonen Winellska skolanista.

Varapuheenjohtajan paikasta äänestettiin Anttosen ja Flemichin välillä. Anttonen voitti äänin 8-7.

Hallituksen puheenjohtaja Henri Vähäranta lupasi, että hänellä on paljon vapaa-aikaa ja hän ehtii pistää kunnan virkamiehet lujille.

Pääkirjoitus: Ostetaan kaikille ilmakitarat?              

(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

Hienoa, että nuorisofoorumi on olemassa! Nyt vain hihat heilumaan nuorisokahvila-idean kanssa. Miten kunta voisi viedä ajatusta eteenpäin ja mitkä tahot voisivat asiaa toteuttaa? Aluksihan voisi lähteä liikkeelle pienestä pop up kahvilasta, kokeilla toimintaa esim. Postin vanhassA kiinteistössä. Itse en sijoittaisi kahvilaa kauppakeskuksiin, vaan tämä voisi elävöittää ns oikeaa keskusta-aluetta.
krista Petäjäjärvi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä