(15) kommenttia

Nopeita nettiyhteyksiä uudella tekniikalla − katuun sahataan vain 24 millimetrin "oja", johon kaapeli sujautetaan

Liiketoimintajohtaja Jukka Kapela Netel Oy:stä näyttää kuinka sormet juuri mahtuvat mikro-ojaan. Netel urakoi verkkoa Telialle.

Katujen aukirepiminen on ikuinen riesa. Maan alla kulkee jos jonkinlaista putkea ja kaapelia, joita pitää myös korjata. Uusia valokaapeliverkkoja rakennetaan myös kiivaasti.

Kirkkonummen Jolkbyssä ja Laajakalliossa on meneillään Telian kaapeliverkkotyö, jossa katujen alle asennetaan noin 11 kilometriä valokuitukaapelia. Alueilla on noin 500 taloutta.

Kaivinkonetta ei työmaalla tarvita, vaan kaapelia kätketään maahan sahaamalla asvalttiin kapeaa railoa eli mikro-ojaa. 

Laajakalliossa kone kulkee rauhallisena tiistaiaamuna hitaasti viivaa pitkin ja sahaa kapeaa 2,4 sentin levyistä uraa.  

Kaapeli menee saman tien railoon ja perästä varoitusnauha. Tai itse asiassa railoon pistetään ensin asennusputki, johon itse kuitukaapeli puhalletaan sisään.

Koneessa on aika kova ääni ja pölyäkin nousee, mutta operaatio on äkkiä ohi.

Työporukka kehuu, että kaapelia saadaan laskettua jopa 500 metriä päivässä. Ennen kun kaivinkoneella tehtiin samaa työtä, valmista syntyi  päivässä ehkä 50 metriä. 

Keskimäärin lasketaan, että työ sujuu kolme kertaa perinteistä menetelmään nopeammin. 

Tekniikka on Suomessa aika uusi. Telia on teettänyt samalla menetelmällä Ruotsissa paljon taajamien kaapelointia. 

Suomessa ensimmäinen suuri Telian kohde on ollut Kauniaisissa, jossa valokaapeliverkkoa on rakennettu "sahaamalla" katuun 15 kilometriä.

 − Ennen näistä kaapelitöistä on usein tullut valituksia. Nyt ihmiset yleensä kiittelevät miten sujuvasti työ etenee, sanoo 20 vuotta kaapeliasennusten parissa työskennellyt  osastopäällikkö Lasse Myllylä Telia Networksiltä.

Ihmiset hämmästelevät joskus miten nopeasti asennus on tehty.  − Kun asukas lähtee aamulla töihin ja kone on kadulla talon kohdalla, töistä tullessa kaapeliasennus on tehty.

Koska katuun tehtävä railo on niin pieni, se ei vaadi asvaltointia. Noin 40 senttiä syvä aukko täytetään ensin hienojakoisella kiviaineksella ja päälle tulee erikoisbitumi, joka on elastista ja muuttuu aika lailla asvaltin väriseksi.

Tekniikassa on etuna Myllylän mukaan patsi nopeus myös se, että työ ei juurikaan haittaa liikennettä eikä katuja tarvitse sulkea.

Jolkbyssä ja Laajakalliossa valokuitu vedetään koko alueelle ja jokaisen kiinteistön kohdalle tehdään haara. 

Jos kiinteistön omistaja tilaa Telialta valokuituyhteyden, asennus tehdään saman tien. Kiinteistö voidaan kytkeä verkkoon myös myöhemmin.

Myllylä kiittelee Kauniaista ja Kirkkonummea ennakkoluulottomuudesta, kun kaapelointia on päästy tekemään uudella tekniikalla. Verkon rakentaminen vaatii aina kunnan tai kaupungin luvan.

Espoossa on ollut pilottihankkeita, mutta laajemmin asennuksiin ei ole vielä päästy.

 − Kunnissa on ollut varovaisuutta. On epäilty kestääkö bitumi esimerkiksi pakkasta ja toisaalta on pohdittu asennussyvyyttä, joka on vain noin 40 senttiä, Myllylä kertoo.

Myllylä on vakuuttunut, että bitumi kyllä kestää. 

 − Ruotsissa on tästä jo paljon kokemuksia ja kaapeliasennuksia on tehty niinkin pohjoisessa kuin Kiirunassa.

Telian Avoimen Kuidun valokuituverkkoon liittyminen on kiinteistöille luonnollisesti vapaaehtoista, ja nettiyhteydet voi kukin tilata mistä haluaa. Systeemi toimii samoin kuin sähköverkossa.

Liiketoimintajohtaja Sanna Mutka kertoo, että verkon rakentaminen muodostuu operaattorille kannattavaksi, kun noin puolet kiinteistöistä liittyy uuteen verkkoon. 

(15) kommenttia

Kommentit (15)

Sivut

Tuokki: hyvä konsepti teoriassa..mutta pikkulinnut kyllä kertovat että Telia Operator busineksem verkkovuokra on niin kova että se ei muita varteenotettavia palveluoperaattoreita mahdollista. Telialle parempi että kate avoin kuidussa siirretty Operator busineksem puolelle ja näin estetään todellinen kilpailu. Jos olet eri mieltä niin kerropa vaikka paljon on Telian Operator busineksem perimä kokonaisvuokra kaikkine kuluineen vaikka yhdestä 100M ja 1G yhteydestä (kuidun jonka investoinnit siis asiaks maksanut, ei Telia)...ja miksi hinnasto ei ole avoimesti saatavilla?
Tane
Tien poikitukset ja myös tontin osuudet voidaan tehdä pienemmällä sahauskoneella, jolloin haitta ja paikkaustyöt jää huomattavasti pienemmäksi.
Sahamies
Huijausta nimimerkille kommentiksi. Telia Operator Bussines (joka rakentaa Avointa kuitua) tarjoaa kuitua aivan samoilla ehdoilla ja hinnoilla sekä itselleen Telia (kuluttajapuoli), kun muille operaattoreille kuten JNT:lle, Kuuskaistalle ja Seltimillille. Avoinkuitu on todella avoin kaikille. Myös Elisalle ja DNA:lle, jotka eivät tosin toistaiseksi ole ilmoittaaneet mitään kiinnostusta tulla mukaan Telian avoinkuitu- hankkeeseen. Johtunee siitä, että eivät halua virallistaa / voimistaa avoinkuitu- konseptia. No syitä on vaikeata tietää, mutta siitä ei ole kyse, että Telia asiaa jotenkin haluaisi estää !
Tuokki
Vastauksia kommenteissa esitettyihin kysymyksiin, kun samoista juttelimme eilen käydessäni katsomassa putkitustyötä.

Nyt tehdään putkitus tontin rajalle asti, mutta tämän jälkseen on vielä vedettävä putki piahlla talon seinään, puhaltaa valokuitu putkeen, hitsata kuitu molemmista päistä, tuoda valokuitu sisäboksille, sekä kytkeä ja testata kaikki yhteydet. Putkitus kadun alle on siis vain yksi vaihe kokonaistyöstä, mutta kuitenkin arvioivat että kolmasosassa ajasta voivat siis koko työn tehdä.

Kuten eilen kertoivat käydessäni katsomassa niin kuvassa näkyvä keltainen nauha on varoitusnauha joka on n. 15cm putkien yläpuolella ja nauhassa on paikannusmerkit niin se voidan kadun päältä paikantaa rikkomatta katua. Helpottaa tulevia ylläpitotöitä merkittävästi.

Asukkaat joutuvat kyllä maksamaan tämän eikä se halpaa lystiä ole, ennakkotilaajille taitaa valokuidun asennstyö tarvittavine laitteineen olla nyt n. 2500 eur luokkaa. Onhan tämä kallista mutta minä näkisin sen ainakin omalla kohdallani viisaaksi sijoitukseksi asuntomme viihtyvyyten ja arvoon. Kuka nuori enää haluaa muuttaa asuntoon jossa ei kunnon Internet yhteyksiä ole? (Myönnän olevani onnellinen, mutta samalla myös kateellinen, JoHeLA:n asukkaille jotka siis nyt jo saavat valokuidun käyttöönsä. Saatasiimpa omallakin asuinalueella asukkaat kiinnostumaan valokuidusta vastaavasti)
Jerri Kämpe-Hellenius
Hienoa että kuitu yleistyy. Tämä Telian ’Avoin’ kuitu on kylläkin kaikkea muuta kuin avoin. Eli köytännössä loppuelämä ollaan sitten Telian laajakaistapalveluiden ja hinnoittelun varassa (jo nyt kovat hinnat ja eiköhän nosta vielä tulevaisuudessa)

Telia ei siis oikeasti tarjoa avoin kuitu verkkoa muille operaattoreille sellaisilla ehdoilla että esim DNA tai Elisa voisi tulla verkkoon palveluoperaattoriksi...
Huijausta

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx