(15) kommenttia

Noin 900 uutta asukasta ja 150 tonttia − vuosien suunnittelutyö päätökseen historiallisella alueella

Juhlakallion asemakaava on aivan keskustan vieressä. Tolsanmäen kaava-alue on alueen itäpuolella (katso toinen kartta)

Uudet asemakaavat mahdollistavat merkittävää rakentamista keskustan liepeillä noin 90 hehtaarin alueella, johon liittyy paljon Kirkkonummen historiaa.

Heikkilän alueen kaavoitusta on tehty kahdessa osassa. Kunnanvaltuusto hyväksyi tällä viikolla Juhlakallion asemakaavan, jonka suunnittelu aloitettiin noin 7 vuotta sitten.

Alueen toinen puolikas Tolsanmäen asemakaava hyväksyttiin viiden vuoden valmistelun jälkeen valtuustossa alkuvuodesta. Kaavasta on valitettu, eikä se ole lainvoimainen.

Kaavoitusprosessi on vaatinut runsaasti neuvotteluja, koska alue on pääosin yksityisessä omistuksessa. Kunta omistaa maista runsaat 20 hehtaaria.

Oman lisänsä koko alueen suunnitteluun ovat tuoneet historialliset arvot. Heikkilä on kirkon ja Pappilanmäen lisäksi keskustataajaman historiallisinta aluetta.

Esimerkiksi kaava-aluetta sivuava Jolkbyn kylä on perustettu vuonna 1540. Juhlakallion kaavan nimi viittaa myös vahvasti Kirkkonummen historiaan.

Juhlakalliolla vietettiin muun muassa laulujuhlia ja Kirkkonummen 600-vuotisjuhlat pidettiin siellä 1930.

Kaava-alueella ovat myös Eliel Saarisen suunnittelema Ljunghedan nuorisoseurantalo ja Kirkkonummen vanha sairaala, joka oli pitkään kunnantalona. Kaavoissa on kaikki vanhimmat rakennukset merkitty suojeltaviksi.

Kahdella asemakaava-alueella on yhteensä noin 150 uutta omakoti- ja pientalotonttia. Myös pienkerrostaloille on vähäisessä määrin rakennuspaikkoja Vanhan Rantatien ja Tolasantien varrella.

Uusia asukkaita kaava-alueille arvioidaan asettuvan noin 900, jos kaikki uusi rakennusoikeus tulee käyttöön.

Kaava-alueilla yksityisille kiinteistöille tulee lisärakennusoikeutta ja myös kunta pääsee tonttikaupoille. Tolsanmäen alueella kunnalle tulee yhteensä 42 omakoti- ja pientalotonttia.

Yksityisten maanomistajien kanssa on neuvoteltu maankäyttösopimukset. Lisätyt rakennusoikeudet maksetaan kunnalle joka maanluovutuksilla tai rahakorvauksin.

Tällä hetkellä kunnalla ei ole tarjota myyntiin ok-tontteja.   

(15) kommenttia
Kommentit (15)

Kommentit (15)

Ompa hyvä että jotain suunitelmia menee läpi
Hyvä
Joko vuoden 2021 alussa Kirkkonummen rakennusvalvonta käy läpi umpeen menneet rakennusluvat ja pistää jatkoluvat pakkohakuun? Ei talousvaikeuksissa painivalla kunnalla ole varaa jättää mitään tulovirtoja väliin. Säännösten pitää myös koskea kuntalaisia tasapuolisesti.

Rakennusvalvontamaksut eriteltynä kunnan sivuilla, sisältää mm. seuraavat tiedot:
"8 § VOIMASSA OLEVAAN LUPAAN LIITTYVÄT PÄÄTÖKSET (MRL 143 § JA 150 e §)
8.1 Luvan voimassaoloajan pidentäminen rakennustöiden aloittamiseksi (MRL 143.2 §)
rakennusta kohden 200,00 €, lisäksi 25 % 2 §:n mukaisesta neliömetrimaksusta kuitenkin enintään
2500,00 €
8.2 Luvan voimassaoloajan pidentäminen rakennustöiden loppuun saattamiseksi 180,00 € / vuosi
tai 3 vuotta 450,00€.
Mikäli määräajan pidennystä haetaan luvan jo umpeuduttua, niin maksu voidaan määrätä korotettuna
enintään 50 % lupamaksusta.
8.3 Luvan voimassaolon päättymisen jälkeen suoritettu katselmus tai tarkastus 800,00 €
8.4 Lupapäätöksessä asetetun muun määräajan tai muun lupaehdon muuttaminen 250,00 €
8.5 Muutospiirustuksen käsittely 120,00 - 700,00 € riippuen käsittelyyn kuluneesta työmäärästä
8.6 Rakennustyön aikainen muutos (MRL 150 e §) 200,00 €
- lisäksi muutettavan rakennuksen tai sen osan kokonaisalan mukaan, 2,00 €/m²
8.7 Tilapäisen rakennuksen paikallaan pysyttäminen rakennusluvassa asetetun määräajan jälkeen
- rakennusta kohden 360,00 €
- lisäksi 25 % tämän taksan 2 § kohdan kokonaisalan mukaan määräytyvästä maksusta, kuitenkin
yhteensä enintään 3000,00 € ".
Anonyymi
Rakennushanke on mitä parhain ja keskeiselle alueelle, tosin näköalat parvekkeilta pitäisi suunnata etelään tai länteen joka lisäisi huomattavasti asumisviihtyvyyttä....
Olli, rakennuspäällikkö
Meeneekö kaunis maisema alue nyt pilalle ? Alue on ollu rauhallinen ja kaunis kesän koho koht.
Marsa
Toivottavasti osataan rakentaa viisaasti muuten kulttuurihistoriallisesti arvokas alue on kohta muisto vain.Toivottavasti näkymä ei ole betoniporsaita ja asfalttia hiekkatien päälle, 150 tonttia ei ole väljää asumista.
Asfalttiviidakkoa löytyy naapurikaupungista
Juuri tämän tyyppistä kaavoitusta kunta tarvitsee. Kiitos.
Tomppa
"Juhlakalliolla vietettiin muun muassa laulujuhlia ja Kirkkonummen 600-vuotisjuhlat pidettiin siellä 1930".

Se oli sitä aikaa se. Vuonna 2020 laulujuhlat ovat saaneet väistyä. Nyt kalliota pitävät hallussaan mitä erilaisimpia taustoja omaavat syrjäytyneet nuoret, jotka valmistelevat syyttömien puukottamista liimaa impaten.
Paul Kersey
Tavallaan hyvä, että rakennetaan ja suunnitellaan omakotialueita, mutta niissä on nykyään aivan liiana pienet tontit jotka ovat kuin koirankoppeja parvekkeella. Ei kukaan tavallinen omakotirakentaja mielellään sellaiseen haaveile pääsevänsä asumaan. Toiveena on yleensä asua kunnon tontilla missä mahtuu elämään niinkuin ennen vanhaan rintamamiestonteilla. Nekin on nykyään rakennettu niin täyteen uusia valkoisia kaksikerroksisia kirkonikkunoilla olevia taloja ja ainoastaan Tuijapuskat pihapiirissä muka puutarhoina. Toinen virhe omakotirakennuslupiin on myös virheellinen, kun on jo kunnon hehtaaritontteja ja siellä vanha talviasuttava omakotitalo, mikä on käytössä, niin ei saa lohkoa tonttia kahtia vaan uusi talo pitää rakentaa vanhan talon päädystä vain n. auton leveyden verran vanhan talon seinästä. Pilataan tällöin todellinen omakotiasumisperinne täysin.
Rispa
Keijo
Eihän tuo poista nykytilanetta millään tavalla. Me jotka omistamme yli hehtaarin tontin alle 3km keskustassa olemme edelleen ilman rakennuslupa. Nämä postimerkkitontit tulevat vain gryndäreille ei tavalliselle kuntalaisille.
Pieni muutos kunnassa.
No nyt tulee niitä omakotitalotontteja niille jotka täällä itkee jos tehdään vuokrakerrostaloja. Toivottavasti tavan vuoksi valittajat jättävät nyt laput lähettämättä.
Keijo
Heikkilän jalkapallokenttä on myös uudessa kaavassa jalkapallokenttä, niin ei syytä huoleen nimim "Ek".

Merkittävä muutos on että kentän pohjoispäätyyn rakennetaan uusi lähipysäköintipaikka (Ljunghedan kohdalle, niin auttaa myös Ljunghedaa kun siellä suurempia juhlia järjestetään.) Näin kentälle tuleminen samalla helpottuu.
Jerri Kämpe-Hellenius
Tuo on mitä ihanin asuinalue, luonto ja kaikki mahdolliset palvelut aivat käden ulottuvilla...
Staffan
Tuosta tulee varmasti kiva alue! Herää vähän eloon tuokin. Lapsille sieltä löytyy kunnan paras luonnonnurmi pallon potkimiseen. Vai tuhotaanko se talojen tieltä?
Ek
Ei kannattaisi pilata noin hienoa aluetta. Vähän kuin Wanha Porvoo. Lisäksi asukkaiden ainoa henkireikä ja ulkoilualue.
Tyhmä teko
Hienoa että kaava saatiin vihdoin kunnanvaltuusossa hyväksytyksi.

Virkehenkilökuntaa tahdon vielä lopuksi kiittää, kaava oli 2 kertaa lausuntokierroksilla ja hienosti kuunneltiin kuntalaisten ja järjestöjen kommentteja kaavoitukseen työn edetessä.

Esim. Aluksi oltiin plkkomassa isommat tontit, mutta nyt ne saivat lisärakennusoaikeudet. Ero on tontin omistajille merkittävä sillä pilkottuna olisi rakentamattoman tontin osalta peritty merkittävästi korotettua kiinteistöveroa. Nyt omistajat voivat vasta niin halutessaan, eli kun on myyntihaluaja, pilkkoa tontit.

Itse olisin vanhan kunnantalon viereen mieleläni nähnyt ensimmäisessä versiossa olleet rivitalot (AP) toteutuvan, oltaisiin voitu saada lisää palveluasuntoja Mikaeligårdenin naapuriin, mutta ne ovat kyllä haluttuja omakotitalotontteja (AO)

Täytyy lopuksi toivoa että Juhlakallion ja Tolsanmäen asemakaavat saavat pian lain voiman ja että niitä päästään toteuttamaan - tälle alueelle tulee nyt merkittävästi uusia arvokkaita omakotitalotontteja hienolle alueelle, palvelujen lähellä.
Jerri Kämpe-Hellenius

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä