(0) kommenttia

Nimisäätöä: Sarfvik on Sarvvik, Tolsa Korkullaksi

Tolsan viitat moottoritien liittymässä osoittavat etelään. Monien mielestä Tolsa on tien pohjoispuolella.

Jorvaksentien eli kantatie 51:n tienviitoissa uudella moottoritiellä olisi Kirkkonummen mielestä hienosäätöä. Kunta aikoo puuttua kahdessa kohtaa jo pystytettyihin uusiin viittoihin. Toinen liittyy Sarvvikin kirjoitusasuun, toinen Tolsan oikeaa sijaintiin.

Sarvvikista esiintyy tien varrella kahta erilaista muotoa. Kirkkonummen puolella tienviitoissa ja katukylteissä on suomeksi aina Sarvvik – kahdella v:llä. Espoon puolella Kauklahden liittymässä autoilijoita ohjataan uusissa kylteissä Sarfviikiin kuten alueella toimiva golf-kenttä itseään kutsuu.

Kirkkonummen nimistötoimikunta käsittelee asiaa ensi viikolla. Toimikunnan esittelijä Kirkkonummen kulttuuritoimenjohtaja Maaret Eloranta ehdottaa toimikunnalle, että Sarfvikin nimiasiaan puuttuttaisiin ja ehdotettaisiin nimen vaihtamista Sarvvikiksi.

Perustelujen mukaan tie, joka Espoon puolella on nimellä Vanha Jorvaksentie jatkuu Kirkkonummmella nimella Sarvvikin puistotie. Kylän nimi on Sarvvik. Kartoissa esiintyy myös kantatilan nimi Sarfvik, joka edustaa ruotsinkielen vanhaa kirjoitusasua. Moottoritien nimistä päättää Liikennevirasto.

Tolsa väärällä puolella 51:tä

Toinen seikka, josta kunnalle on tullut palautetta, on Tolsan liittymän viitat. Liittymässä on etelään osoittava kyltti Tolsa - Tolls. Kannanottojen mukaan kyltti on harhaanjohtava.

Perusteluna on se, että pääosa Tolsan kylästä ja Tolsan seisake sijaitsevat uuden moottoritien pohjoispuolella. Tolsantie johtaa eritsoliittymästä pohjoiseen.

Porkkalantien sivuteitä eritasoliittymä eteläpuolella ovat Korkkulllantie ja Drusibackantie. Drusibackan alue kuuluu pääosin Korkkullan kylään.

Tolsan nimeä viitassa ehdotetaan siten muutettaviksi Korkullaksi.

Vihersillasta nimikilpailu

Moottoritieosuuden Kirkkonummi-Kivenlahti valmistuessa lopullisesti muitakin nimiä halutaan tarkentaa. Jo aiemmin Kirkkonummi on ottanut kantaa muun muassa bussipysäkkien nimiin.

Moottoritieosuuden liittymien ja siltojen nimiksi haluttaisiin vahvistaa: Kirkkonummenportti – Kyrkslättsporten, Tolsansilta – Tollsbron,  Tolsanportti – Tollsporten,  Jorvaksenportti – Jorvasporten, Inkilänportti – Ingvalsporten, Sarvvikinportti – Sarvvikinportti ja Joutsenlahdensilta – Svanviksbron.

Kirkkonummen keskustan liittymä on jo vanha eikä se ole osa uutta moottoritietä. Mutta yhtenäisyyden nimissä senkin nimi haluttaisiin vahvistaa Kirkkonummenportiksi.

Uudella tieosuudella on myös yksi vihersilta eläimien ylikulun helpottamiseksi. Nimenä on käytetty Finnträskin vihersiltaa.

Nimistötoimikunnan jäsen Voitto Mäkipää on tehnyt aloitteen, että kantatien vihersillan nimestä järjestettäisiin nimikilpailu Liikenneviraston kanssa. Kilpailussa kansalaiset voivat ehdottaa sillalle uusia nimiä.

Toimikunta 24.10.

Kirkkonummen nimistötoimikunta päätti 24.10. ehdottaa, että Vanhalle Jorvaksentielle Kivenlahdessa opastava kyltti muutetaan kylännimen, peruskartan ja nykyaikaisen oikeinkirjoituksen  mukaiseen kirjoitusasuun Sarvvik.

Lisäksi Liikennevirastolle ehdotetaan , että Tolsan eritasoliittymässä oleva kyltti Tolsa - Tolls vaihdetaan kylttiin Korkkulla ja kyltti Tolsa - Tolls siirretään pohjoiseen kiertoliittymään osoittamaan Tolsantien suuntaan.

(0) kommenttia

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx