(9) kommenttia

Näin energiaa riittäisi myös talven yli – Ekoälykylä suunnittelee 6 hehtaarin aurinkopuistoa Masalaan

Masalan Ekoälykylän hankkeessa mukana oleva Solarigo Systems Oy on ollut rakentamassa Nurmoon noin 6 hehtaarin kokoista aurinkopuistoa. Masalan puisto olisi samaa kokoluokkaa.

Masalan Ekoälykylä on solminut esisopimuksia suuren aurinkopuiston suunnitelussa ja uusien energiaratkaisujen hyödyntämisessä. Tavoitteena on jopa tuottaa kylässä enemmän energiaa kuin sitä kulutetaan.

Ekoälykylän suunnitelmat perustuvat hajautettuun lähienergian tuottamiseen eli sähkö ja lämpö tuotettaisiin kylän omalla alueella ja varastoitaisiin energiaa talven varalle.

Tunnetusti kesällä aurinkoa riittää yli oman tarpeen. Aurinkosähköä riittäisi suunnitelmien mukaan Ekoälykylästä myytäväksi noin puolen vuoden ajan ja talviaikana sähköä ostettaisiin markkinoilta.

Hajautettu lähienergian tuottaminen mahdollistaa päästöttömän asumisen ja liikkumisen. Tähän tavoitteeseen ei ole vielä päästy missään päin Suomea eikä koko Euroopassa, Ekoälykylä kertoo tiedotteessaan.

Tavoitteen mahdollistaa hankkeessa mukana olevien yhtiöiden mukaan kattava aurinkosähkön tuottaminen ja varastointi, aurinkolämmön talteenotto ja kausivarastointi yhdistettynä tehokkaisiin lämpöpumppuihin.

Energiatuotannon sydän olisi noin 6 hehtaarin aurinkopuisto, joka sijaitsisi kylän takalaidalla. Sähköä arvioidaan saatavan puistosta vuodessa 2.500 MWh.

Auringon lämpöä on puolestaan tarkoitus kerätä ja varastoida maahan myös talojen katoille asenettavien paneelien avulla. Järjestelmästä on kokemuksia Kanadassa sijaitsevasta ekokylästä.

Päästötöntä liikkumista tavoitellaan sähköautoilla, joiden lataamiseen käytetään Ekoälykylän omaa sähköä.

Yhteistyökumppaneina ovat ekoaälykylän energiaratkaisuissa Solarigo Systems Oy, energiayhtiö Lumme Energia Oy, lämpöenergian kausivarastoimiseen erikoistunut Heliostorage Oy ja energiajärjestelmiä toteuttavan Holda Energy Solutions Oy.

Ekoälykylän kaavoitus on meneillään Kirkkonummen kunnassa.

> Lue lisää: Ekoälykylä on nyt kuntapäättäjien käsissä – idean isä toivoo ripeitä ratkaisuja, muuten hanke ei toteudu sellaisenaan (Viisykkönen 30.6.)

> Masalan Ekoälykylä

(9) kommenttia
Kommentit (9)

Kommentit (9)

2500 MWh jaettuna 300 asuntoa = 8300 kWh / asunto / vuosi. Tämä riittää just ja just omakotitalon käyttösähköön ja ehkä auton lataukseen. Milläköhän lämmitetään. Maalammöllä tai jollain vastaavalla, jos ymmärrän tekstin oikein. Pitää muistaa että maalämmön lämmönvaihtimet toimivat sähköllä ja ovat aikamoisia sähkönsyöppöjä. Tässä projektissa energiaa muutetaan ilmeisesti kaksi kertaa. Ensin aurinkosähköstä lämpöön ja sitten myöhemmin lämmöstä lämmitykseen.
En oikein usko omavaraisuuteen energian suhteen. Korkeintaan puolet .
Laskutaitoinen
Mikäli myytäisiin Masala ja Sundsberg Espooseen, niin missä Kirkkonummen veronmaksajat asuisivat? Liitetään ennemmin koko Kirkkonummi Espooseen.
Arska-45
Tämä on hyvä asia, jos kaikki sähkön varastointiin ym. tarvittava härpäke on kierrätettävää. Eikä luonnonvaroja, kuten Lapin kobolttia käytetä.
Naavaparta
Sähkön hinta perustuu sähköstä+siirrosta. Tässä tapauksessa säästyy molemmat eli selkeä säästö. Aina projekteissa joku hyötyy ja hyvä niin, muutoin ei uusia projekteja tule. Toivotaan että tämä saadaan maallin ja jotain uutta ja innovatiivista Kirkkonummelle!
Ekomies
Make R
Ja luuletko että aurinkosähkö on ilmaista, jos luulet niin olet ihan metsässä. Muutama vuoden päästä kun aurinkosähkökäyttäjiä on riittävästi siihen tulee vero .
Näin on.
Make R
Valtio on suurin välistä vetäjä sähköveron muodossa. Tutki sitä siortolaskua niin huomaat.
Vihreä
Höpöhölle. Sähkö on edullista, mutta siihen siirtohinta päälle. Esm. Asun yksin okt talossa. Kesällä sähkön hinta on 17 egee kuukaudessa ja siirto 50 egee kuukaudessa.
Make R
Jaa mitenköhän se maahan varastointi mahtaa toimia ja kannattaa? Nyt sähköä saa alle 5c/kwh joten hieman suhtaudun epäilevästi tähän hankkeeseen.todennäköisesti tähänkin kaadetaan sitä korona rahaa jotta saadaan jotain kannattamatonta tehtyä.
Höpöhöpöjälleen
Eikö nyt olisi parasta meille kaikille kuntalaisille että Masala ja Sundsberg myydään Espooseen ja muu kunta pysyy Kirkkonummena. Näyttää nyt siltä että muu kunta on jäänyt jalkoihin ja Masala on Kirkkonummen keskus.
Minulle kelpaisi.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx