(2) kommenttia

Myrsky voi katkaista sähköt ja veden – Kirkkonummella harjoiteltiin, miten asioita johdetaan poikkeusoloissa

Poikkeusolojen johtokeskus perustettiin harjoitusmielessä Kirkkonummen kunnantalolle.

Arki voi järkkyä Suomessakin nopeasti ja päivänselvät palvelut katketa. Uudellamaalla harjoiteltiin useissa kunnissa poikkeusoloja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjesti tällä viikolla kaksipäiväisen valmiusharjoituksen.

Siinä harjoiteltiin tilannetta, jossa poikkeuksellisen raju ja pitkäkestoinen ukkosmyrsky aiheutti häiriöitä sähköverkkoon ja vedenjakeluun.

Kirkkonummella painopisteinä olivat johtokeskuksen perustaminen, tilannekuvan rakentaminen ja häiriötilanteen johtaminen.

Vaikeuskertoimeksi luotiin häiriöt sähköntuotannossa, vedenjakelussa ja tietoliikenteessä.  

Harjoitus päättyi alueellisen valmiuskeskuksen (AVAK) toiminnan käynnistämiseen kunnanjohtajan päätöksellä.  

Keskuksen tehtävänä oli vesihäiriötilanteessa varmistaa vedenjakelupaikat, niistä tiedottaminen ja tilannekuvan rakentaminen kunnan johtokeskukselle, joka toimi kunnantalolla valtuustosalissa.

Kaksipäiväinen valmiusharjoitus oli kunnanjohtaja Tarmo Aarnion mukaan käytännönläheinen ja antoi varmuutta häiriöistä aiheutuvien ongelmien ratkaisemiseen.

− Kuntalaisten turvallisuudesta huolehtiminen ja palvelujen järjestäminen myös häiriötilanteissa on tärkeää, ja useimmiten se edellyttää yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa.

Poikkeusoloissa on Kirkkonummella mukana myös vapaaehtoisia toimijoita, jotka on valmiiksi sovitettu kunnan johtaman valmiuskeskuksen toimintaan. Keskuksen toiminta (AVAK) käynnistettiin viime syksynä.

− Normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa alueellinen valmiuskeskustoiminta vahvistaa kunnan kokonaisturvallisuutta ja luo uuden mahdollisuuden kuntalaisten osallistumiseen turvallisuuden ylläpitämiseen, kertoo kunnan turvallisuuspäällikkö Kasperi Launis.

UUSIMAA21-valmiusharjoitukseen osallistui suurin osa Uudenmaan kunnista sekä keskeiset varautumiseen liittyvät viranomaiset ja organisaatiot.

Koronatilanteen vuoksi harjoitus toteutettiin tänä vuonna verkossa.

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Muistan yhden Tapaninpäivän jolloin ei vettä tullut, ja eipä Masalaan tuotu ollenkaan vesi tankkia ja vesilaitois tiedotti todella huonosti, onneksi oli Espoossa silloin asunto tyhjillään ja haettin vettä sieltä ja käytiin suihkussa, tilanne oli todella huonosti hoidettu.
mammeli
Mitä ihmettä, nytkö vasta harjoitellaan poikkeusolojen varalle joka ei liene mitenkään uusi asia? Käsittääkseni kyseisiä harjoituksia pitäisi olla vuosittain, että väki todellakin oppii ja eritoten osaa tehtävänsä...
Opistoupseeri

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä