(22) kommenttia

Myös Kirkkonummi saa kutsun neuvotteluun − valtio pyytää rahaa kunnilta Turun oikorataan

Oikoradan linjaus kulkee Espoon Kauklahdesta Veikkolan, Nummelan ja Lohjan kautta Saloon.

Kirkkonummen pohjoisosan läpi kaavaillusta oikoratahankkeesta saatiin tiistaina lisätietoa, kun liikenneministeri Sanna Marin (sd.) kertoi hallituksen aikeista.

Nykyinen hallitus on kertonut pitävänsä isoja ratahankkeita keskeisinä tulevaisuuden investointeina. Mutta miten asiassa edetään, siitä ei ole aiemmin juuri kerrottu.

Marin totesi tiedotustilaisuudessa, että valtio perustaa vielä tänä vuonna hankeyhtiöt, jotka pyrkivät toteuttamaan nopeat junayhteydet Helsingistä Turkuun ja Tampereen suuntaan.

Marin ei laittanut hankkeita millään lailla tärkeysjärjestykseen.

Joka tapauksessa suunnittelu on pisimmällä Turku-Salo -oikoratahankkeessa. Rataosuuden yleissuunnitelma valmistuu ensi vuonna.

Suunnitteluun on luvattu jo aiemmin valtiolta 40 miljoonaa euroa.

Marinin mukaan valtio sitoutuu laittamaan kahden ratahankkeen suunnitteluun yhteensä 115 miljoonaa euroa.

Lähes saman verran pitäisi kerätä muualta kuten kunnilta ja kaupungeilta. Myös Eu:lta voidaan saada Marinin mukaan rahoitusta.

Esimerkiksi Vihti on jo valmistautunut menemään hankeyhtiöön mukaan. Kirkkonummella asia ei ole ollut mitenkään esillä.

> Vihti valmistautuu tosissaan uuteen rataan − kunta ostamassa jo junayhtiön osakkeita 1,5 milj. eurolla (Viisykkönen 26.3.)

Marin totesi, että kunnat eivät joudu sitoutumaan itse radan rakentamiskustannuksiin, vaikka lähtisivät mukaan hankeyhtiöön.

Marin arvio, että nykyinen hallitus ei ehdi tehdä minkäänlaisia rakentamispäätöksiä isoista ratahankkeista, vaan ne jäävät pidemmälle tulevaisuuteen.

Esimerkiksi Turun oikorata voisi Marinin mukaan olla valmis joskus 2030-luvun puolella.

Uusi nopea junayhteys Helsinki-Turku -välille maksaa arviolta yli 2 miljardia euroa.

Lue lisää:

> Valtuusto otti nyt todesta Espoo-Salo -oikoradan, kaavoitus alkaa − Veikkolan asemalle lisähintaa 6,5 milj. euroa (Viisykkönen 4.3.)

> Kaikki eivät innostu Espoo-Salo -oikoradasta − rintamaa kootaan myös nykyisen rantaradan puolesta (Viisykkönen 11.6.)

(22) kommenttia

Kommentit (22)

Sivut

Ilman muuta näin hyvässä talouskunnosss olevan kunnan kannattaa rahaa työntää hankkeeseen. Päättäjät voivat vaikka 2 mrd ottaa pikavippinä ja samalla veroäyriä nostetaan.
Kuntalaiset kyllä iloisesti maksavat ja juna kulkee - vetää miljoonaa ohi kirkkonummen kohdalla niin että kolina käy....
Von fyrklund
Kyllä kunnan tulee osallistua oman etunsa varmistaakseen ns. Tunnin junan suunnitteluun, siten pitämällä huolta että hankkeessa toteutuu seisake Veikkolassa. Jos joku muu suunnittelee asiat meidän puolesta, niin on suurikin riski että kunnalle jää vain luu käteen eli 200km/h Veikkolan ohi suhaavat junat kaikkine meluhaittoineen ja maa-alueiden pakkolunastuksineen joita kukaan ei tietenkään halua.

Niin kauan kun näyttää mahdolliselta saada Veikkolaan asti ylettyvä paikallisjunaliikenne, niin kannattaa olla mukana hankkeessa. Jos taas vaikuttaa siltä että lähijunaa ei meille tulla saamaan, kunnan ei tietenkään tule maksaa sentin vertaa tähän hankkeeseen.

Vesa-Pekka Sainio (ps.)
kuntakehitysjaoston jäsen
varavaltuutettu, kunnanhallituksen varajäsen
Veikkola
VPS
Miksi kummassa pitäisi maksaa jostain jota ei tarvita eikä se hyödytä kuntaa? Meillä on jo olemassaoleva junayhteys Turkuun ja jos keskityttäisiin rantaradan korjauksiin, niin siitäkin saataisiin entistä nopeampi yhteys, jos sillä puolen tunnin säästöllä joku merkitys on...
Rantarata kuntoon ensin
Eiköhän niitä ratoja ole jo Suomessa liikaakin. Laittaisivat ensin maantiet kuntoon ja vesiväylät ja muut ympäristö hankkeet työn alle.
Turun ja Helsingin väliä edestakaisin kulkeminen vähenee tulevaisuudessa aivan olemattomiin.
vasemmistolaisten touhuja, rahan tuhlaamista
Täytyyhän meidän talkoisiin osallistua."Pikkasen nostetaan kunnallisveroa ja kiinteistöveroa",niin äkkiä on pari miljardia vipata köyhälle valtiolle.
Täytyyhän poikien rata saada

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx