(37) kommenttia

Myöhässä valmistuvan kirjaston hintalappu alkaa selvitä – konkurssi toi ison lisälaskun

Kirjastossa tehdään viimeistelytöitä ja asennetaan kalusteita.

Kirkkonummen uuden pääkirjaston hinta-arvio alkaa olla selvillä. Rakennus maksaa 19-20 miljoonaa euroa.

Kirjastotalo piti valmistua vuosi sitten. Pääurakoitsija teki konkurssin ja hanke viivästyi, mikä on samalla tuonut huomattavasti lisäkustannuksia.

Kunta joutui tekemään konkurssin jälkeen muun muassa huomattavan osuuden hätätöitä rakennetun omaisuuden suojaamiseksi.

Viimeisin kustannusarvio oli noin 14,8 miljoonaa euroa, joten hankkeelle on tullut noin neljäsosa lisähintaa.

Nyt on arvio kustannuksista on 19-20 miljoonaa euroa, joka sisältää myös kiinteät kalusteet. Valtiolta saadaan hankkeeseen noin 2 miljoonaa euroa avustusta.

Lopulliset kustannukset selviävät tämän vuoden aikana ja riippuvat esimerkiksi korvausvaatimuksista Rakennus Omera Oy:n konkurssipesästä ja rakennusaikaisesta vakuudesta saatavasta summasta.

Kolme vuotta sitten hinta-arviota nostettiin jo noin viidellä miljoonalla eurolla. Kun kirjastohankkeesta päätettiin, kustannusarvio oli vajaat 10 miljoonaa euroa.

> Lue lisää: Kirjastohanke sai lisämiljoonat – valtuusto oli lähes yksimielinen, monitoimisalin kokoa puntaroitiin, 150 vai 200 paikkaa (Viisykkönen 9.10.2017)

Kirjastorakennus valmistuu syyskuun alkuun mennessä ja avataan lokakuun aikana.

(37) kommenttia
Kommentit (37)

Kommentit (37)

Sivut

Kuten jutussa käy ilmi kustannusten osalta, Kirkkonummen kunta jatkaa linjaansa, eli selittelee tavalla joka väkisinkin paljastaa puutteita ja mokia.
Milloin saadaan kuntaan rotia ja totuus aina selville. Selittely kuuluu itärajan taakse.
Luvut rehellisesti pöytään
Moni tuntuu haukkuvan rakennuksen ulkonäköä. Minusta se on aika hieno, jopa vaikuttava kun katsoo etelästä vanhan hautausmaan vierestä hieman alempaa, kun kirjaston hahmo nousee torin yli. Kupari patinoituu ajan myötä saman väriseksi kuin kirkon katto.

Budjetin tuplaantumiselle ei voi enää mitään. Toivottavasti kirjasto kuitenkin palvelee hyvin ja kestää pitkään eikä homehdu.

Kunta saisi panostaa myös rakennusten huoltoon ja ongelmien korjaamiseen etupainotteisesti.
Sepänkannaksen tähystäjä
Urakoitsijan konkurssi selittää pienen osan kustannusten noususta.
Ei koko totuus
Kansa kaipaa numeroita pöytään!
Onko oltu suuruudenhulluja? Vai mikä tässä kunnassa mättää?

Itse arvostan rakentamisessa kohtuutta, kodikkuutta, perinteisten rakennustapojen hyödyntämistä. Mielestäni Kirkkonummi voisi olla ekologisen puurakentamisen mallikunta!
Kylät kodikkaiksi
Suuri epäilys,että tämän säilyketölkin kanssa tulee vielä kosteusongelmia.Suuret lasipinnat ovat lintujen surma.
Paavi
Ei kai nyt rakentajan konkurssi tuplaa lopullisia rakennuskustannuksia. Jos näin on tapahtunut ja kustannuksien tuplaatuminen selitetään rakentajan konkurssilla niin olisi keskittyvä jatkossa hankinta- ja sopimusosaamisen kasvattamiseen kunnassa.
Abra
Jokirinteen uden koulun hinta olisi kiva tietää myös. Onko ne koulun ja päiväkodin pihat mitoitettu oikein? Näyttävät A-nelosilta sen koulun rinnalla. Miten niihin mahtuu 1000 koululaista ja yli 200 päiväkotilasta? Jostainkuulin, että päiväkodin puolella on myös ikkunattomia huoneita. toivottavasti se on sentään legendaa.
asukas
Olin sivistyslautakunnan vara pj:na ajamassa kirjaston peruskorjausta ja laajennustakin. Harmi, kun rakentajaksi valittu urakoitsija teki konkurssin ja jokainen ymmärtää, että tästä seuraa viivästystä ja lisäkulkuja. Kunnan perustehtäviä ovat terveydenhoito ja sivistys (koulu). Kaikki muu homma on näitä tukevia ja lisätehtäviä, kuten talouskin. Kirjasto kuuluu perustehtäviin ja se on hoidettava. En voinut vaikuttaa kirjaston lopulliseen ulkonäköön. Luotin, että nimekäs arkkitehtitoimisto ja kunnan päättäjät osaavat tehtävänsä. Mediassa näytettyjen kuvin perusteella talo näyttää kirkon viereen rakennetulta kylmähuoneelta. Olen pirusti pettynyt.
Voitto Mäkipää
Hyvinvointikeskuksella ei ole mitään hintalappua, koska sinne on sullottu kaikki mahdolliset sos. /terv. toiminnot ja korona pitää huolen lopusta.
Musta aukko
Mikähän mahtaa olla hyvinvointi keskuksen lopullinen hintalappu?
Veikkauksia?
Olisiko kirjasto pitänyt jättää keskeneräiseksi konkurssin jälkeen? Sittenhän se vasta ruma olisi ollutkin. Päättäjämme eivät osanneet ennustaa konkurssia. Eivät osanneet Espoonkaan päättäjät. Siellä jäi muistaakseni päiväkoti kesken samaisen firman konkurssin jälkeen.
Uusi kirjasto ei ole pelkästään kirjasto, vaan talossa on ainakin myös konserttisali, jota on hartaasti toivottu Kirkkonummelle kymmeniä vuosia. Se on tainnut monilta unohtua.
Rumanpuoleinen rakennus se minustakin on paitsi kirkon puoleiselta sivustaltaan oikein kiva.
Avajaisia odottava
Huh huh. 20 ME tuosta rumiluksesta. Mikä oikeasti oli vikana vanhassa kirjastossa?

Koskas ne kunnallisvaalit ovatkaan? Missä on pöytäkirja, ketkä valtuutetut tämän päättivät?
Ei hyvänen aika
Nyt pitää todella katsoa, että tästä kalliista rakennuksesta pidetään huolta. Ettei se homehdu niinkuin kunnan monet muut rakennukset.
Miksi muuten kokoajan puhutaan vain kirjastosta? Ymmärsin, että sinne tulee nuorisotoimi, asukaspuisto, konserttisali ym tiloja. Eli se on monitoimitalo, muunneltavissa moneen käyttöön. Ja kirjasto on talon sydän.
Olisi varmaan syytä avata kuntalaisille, mitä kaikkea rakentamisessa ja hankinnassa tapahtui, kun kustannukset karkasi käsistä. Johtuiko kaikki vain konkurssista? Missä tehtiin virheitä?Ja verrata hintaa muihin vastaaviin projekteihin. Mitä ovat maksaneet kunnan uudet koulut, päiväkodit yms., kirjastot muissa kunnissa jne.
Sokea miljonääri
Hööna. Miten kirjasto on pois lapsilta? Kirjastohan on kaiken sivistyksen kehto. Suomalainen kirjastolaitos on aivan mahtava.
ope
20M€ kirjasto rakennetaan digiaikana kuntaan, jonka talous on kuralla. Samaan aikaan säästetään toisaalla esimerkiksi koulukyydeissä joitakin tuhansia euroja kuntalaisten rahoja. Rakennuskustannukset ylittyivät rutkasti ja hankintaosaamista ei ollut, mutta samat päättäjät ja virkamiehet edelleen jatkavat tehtävissään kohti uusi investointiharjoituksia kuntalaisten rahoilla.
Jorma K.
Keskustan väki saa ja muualla asuvilta rokotetaan. Ei voi kuin ihmetellä tätä touhua ja järjen köyhyyttä miten ja mihin rahat käytetään ja miten eri arvoisesti kohdellaan kunnan eri alueilla asuvia veronmaksajia.
Kaikki mättää
Minusta tuo näyttää ihan normaalilta hienolta kirjastosta. Hyvä, että ei mene kaikki raha homekouluihin. Kirjastoissa tapahtuu paljon muutakin kuin lukemista. Odotan kovasti avajaisia.
Tupu
Korjaus aiempaan kommenttiini asia/kirjoitusvirheen osalta: Yksi kolmesta, jotka vastustivat kirjaston rakennuskulujen huomattavaa nostamista.
VPS
Muistan kun aikoinaan piti hirveällä kiireellä saada rakennustyöt aloitettua. Sen takia että saadaan 2 miljoonan valtionavustus. Jos olisi hiljaa ja kiirehtimättä pyydetty tarjouksia hyvltä rakennusliikkeiltä niin hintakin olisi vielä pudonnut urakkaneuvotteluissa. Yli 10 miljoonaa Kirkkonummen veronmaksajien rahoja olisi säästynyt.
Missä on henkselinpaukuttajat?
maksumies
Olin taannoin valtuustokäsittelyssä ainoa kolmesta, jotka vastustivat kirjaston rakennuskulujen huomattavaa nostamista. Omana kantanani esitin, että rakennussuunnitelmia olisi pitänyt pystyä karsimaan kohtuullisimmaksi kulujen karkaamisen estämiseksi.

Onhan se toki hienoa että kirkkonummelaiset pääsevät nauttimaan uuden ja upean pääkirjaston palveluista ja tilastoista.. mutta jokainen voi tykönään myös miettiä, onko se tässä yleisessä taloustilanteessa jopa 20 miljoonan euron arvoista. Itse en tätä kirkkonummelaisena veronmaksajana joudu onneksi pohtimaan, sillä en asu enää kunnassa.
Vesa-Pekka Sainio
Lopullinen hinta selviää vasta elinkaaren lopussa. Jos tuo 100 vuotta kestää, on halpa. Jos puretaan 2040 hometalona, hinta on ihan järjetön.
jännitys alkaa
Jos Kirkkonummi olisi yritys se menisi nuriin (konkurssiin) kerran vuodessa. Sellaista talousjohtamista.
Parhaimmat kyvyt
Onhan se hieno, mutta ei sovi ympäristöön. Kunnassa ei ilmeisesti oli hankinta-asiantuntijaa, eikä kukaan ymmärrä sopimuksista mitään? Näin voisin olettaa, kun hanke toisensa jälkeen päättyy katastrofiin. Jos yritysmaailma toimisi näin, niin ei Suomessa olisi mitään bisnestä. Vapaassa markkinassa ei näin voisi tapahtua, mahdollista vain kunnassa?
Öö
Kallisti ja huonosti Kirkkonummi kyllä rakentaa. Jäähallin pylväskatsomo, ylisuuri rakennusvikainen kunnantalo jne. Puurakentamisella saisi kauniita kirjastoja jne. Ne eivät homehdu kun oikein tehdään.
Raimo
Ainakin kirjastoon odotetaan isoja ihmisiä, sen verren suuri oviaukko on torille päin.
Jättiläisille
Lapsilta viedään säästökuurissa vaikka mitä, mutta sitten rakennetaan kallis ja turha kirjasto, jolle ei edes ollut tarvetta. Kirjojen lukeminenkin painotuotteena vähenee koko ajan, joten kuka kirjastossa käy 10 vuoden kuluttua edes?

Tietääkö joku kenen idea tämä kirjasto oli?
Hööna
Kirjaston seinälle iso kyltti ja nimet jotka tämän komeuden päätti
Päättömät päättäjät
Päätöstä tehdessä hinta-arvio oli noin 10MEUR.
Nyt valmistumisen kynnyksellä arvio on jopa 20MEUR.

Tuohan on 100% korkeampi! Kuka on tästä vastuullinen? Yritysmaailmassa voisi nopeasti tulla kenkää budjetin ylittyessä noin roimasti.
Anonyymi
Eli, se ei ole pelkästään hirvittävän ruma , vaan myöskin hirvittävän kallis...
Anonyymi
JKMM:n suunnittelemat rakennukset eivät kaikkien silmää miellytä, mutta itse pidän tästä rakennuksesta. Kunnan olisi pitänyt ohjeistaa pääurakoitsijaa tarkemmin siitä millainen budjetti on tarjolla.
Kiva mutta liian kallis

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä