Musiikkiopiston opettajat: Lomautukset laittomia
Joukko Kirkkonummen musiikkiopiston opettajia pitää kahden viikon lomautuksiaan laittomina ja vaatii niiden perumista.
Opiston kymmen opettajaa on lähettänyt kukin erikseen kunnanhallitukselle oikaisuvaatimuksen lomautuspäätöksestä ja esittää sen kumoamista.
Oikaisussa todetaan, että taiteen perusopetuksessa maksettujen kurssien pitämättä jättäminen johtaa kunnan korvausvastuuseen. Lomautusten aikaiset tilapäisjärjestelyt eivät millään tavoin voi korvata normaalia opetusta. Lomautukset vaikeuttavat ja hidastavat opettajien mielestä oppilaiden edistymistä opinnoissa, opettajat toteavat.
Lisäksi opettajat pitävät päätöstä lomautuksesta laittomana, koska työ ei ole vähentynyt lainkaan vaikka lomautuspäätöstä perustellaan vain työn vähenemisellä.
Kunnanjohtajan mukaan musiikkiopiston opetus voidaan järjestää lain mukaisesti myös opettajien lomautusten aikana. Kun opettajia on pakkolomalla, oppilaille tarjotaan Kirkkonummen kamariorkesterin konsertti, johon oppilaat valmistautuvat opettajansa johdolla etukäteen.
Konsertin ohjelmistoon tutustutaan soitto- tai musiikinperusteiden tunnilla. Oppilaalle annetaan kirjallisia, konserttiin liittyviä kotitehtäviä. Tehtävät palautetaan soitonopettajalle. Osa oppilaista soittaa konsertissa kamariorkesterin mukana. Tähän sisältyy myös mittavat harjoitusperiodit.
Kunnanjohtajan mielestä lomautusten perumiseen ei ole perusteita. Kunnanhallitus käsittelee oikaisuvaatimuksia ensi tiistaina.
Kirkkonummen musiikkiopistossa on 30 opettajaa, joiden lomautukset ovat kaksi viikkoa. Kunnan muissa oppilaitoksissa opettajien lomautukset ovat seitsemän päivää.
LISÄTTY (23.4.) Kunnanhallitus päätti hylätä oikaisuvaatimukset eli lomautukset aiotaan toteuttaa suunnitellusti.
Kommentit (9)
Musiikkiopiston rahoitusjärjestelmä koostuu valtion ja kunnan rahoituksesta sekä oppilasmakuista. Vaikka Espoon musiikkioppilaitokset ovat yksityisiä, niin silti Espoon kaupunki rahoittaa merkittävästi niiden toimintaa. Tämä rahoitusjärjestelmä on säädetty laissa ja näin toimitaan 90 prosentissa Suomen kunnista. Miksi siis kirkkonummelaisilla lapsilla pitäisi olla huonommat mahdollisuudet taiteen perusopetukseen ja miksi heillä ei saisi olla oikeutta tuettuun musiikin opetukseen?
Olen itse erittäin ylpeä omasta työstäni kunnassa ja teen työtäni täydellä sydämellä. Olen itse hyväksynyt henkisesti lomautuksen, pidinpä siitä tai en! En todellakaan niele kaikkea mitä eteeni tulee, mutta osaan käyttää omaa järkeäni. Kummallista kyllä, vaikka kunnan työntekijä olenkin. Tiedän ettei valittaminen auta, joten miksi purnata, kun aikaani voin käyttää varsinaiseen työhöni ja toiminnan kehittämiseen.
Eikä kävisi pienessä mielessäkään alkaa valittamaan lomautuspäätöksestä. Sen verran ymmärrän kunnan päätöksentekoa, että se valitus menee ensin hallintokunnalle kirjattavaksi, valmisteltavaksi ja vasta sen jälkeen kunnanhallitukseen käsiteltäväksi. Mietinpä vain sitä kunnan työntekijää/ työntekijöitä, jotka tekevät tuon valmistelutyön...Luulisi heillä olevan muutakin tekemistä? Mutta kukin tuijottakoon omaan napaansa ja jokaisella on toki oikeus valittaa päätöksestä.
Vakavasti ottaen: hyvä musikkiopiston opet! Toivottavasti kaikki lomautetut, joiden työt eivät ole selvästi taloudellisten syiden vuoksi vähentyneet, valittavat kunnanhallitukseen. Kun yt- neuvottelut olivat käynnissä päivähoidon läsnäoloprosenttia nostettiin, eli lapsia lisättiin ryhmiin....
Kommentoi