(15) kommenttia

Mitä valtavalle kivivuorelle tehdään? − Louhintayritys infosi, kuinka kasa saadaan kolmessa vuodessa pois

Strömsbyhyn Gyprocin tehtaan naapuriin on varastoitu iso kasa louhetta, joka on tuotu metrotunneleista ja Lippulaivan työmaalta. Oikealla betoniasema. (kuva: Markku Viitanen)

Kiivaan keskustelun aiheuttanut kivilouheen varastointi ja murskaus Strömsbyn teollisuusalueella herättää vielä paljon kysymyksiä lähistön asukkaissa.

Kirkkonummen kunta ja kaksi tyhjää tonttia vuokrannut Kalliorakennus Oy järjestivät keskiviikkoiltana avoimen infotilaisuuden siitä, miten hankkeessa aiotaan edetä.

Kalliolouhetta on tuotu tonteille viime ja toissa vuonna melkoiset määrät, noin kahden eduskuntatalon verran eli 200-250.000 kuutiota.

Kunta ja Helsingin kaupunki ovat vuokranneet tontit yhtiölle vuoden 2022 loppuun saakka. Louheen varastointiin on yhtiöllä ollut lupa kuin myös koemurskaukseen, jota ei kuitenkaan ehditty aloittaa ennen alkuperäisen luvan umpeutumista.

Kiivas keskustelu syntyi viime talvena sen jälkeen, kun Kalliorakennus suunnitteli tuovansa vielä lisää louhetta alueelle ja ryhtyvänsä murskaamaan kiveä edelleen myytäväksi ja poisvietäväksi.

Yhtiö perui ympäristölupa-anomuksensa ja ilmoitti, että se hakee uuden luvan, jolla käsiteltäisiin vain paikalla jo oleva louhe.

> Strömsbyn murskaamo: Yhtiö antaa osin periksi ja hakee uutta lupaa, mutta kiveä murskattaisiin kuitenkin (Viisykkönen 8.3.)

Infotilaisuudessa keskiviikkona yhtiön toimitusjohtaja Jukka Halonen selvitti hankkeen taustoja ja laajemminkin yhtiön toimialaa eli kallionlouhintaa.

Kivilouhe on Halosen mukaan tuotu Strömsbyhyn pääosin länsimetron jatkeen työmaalta.

− Kun länsimetron ensimmäistä vaihetta tehtiin, louhe voitiin ajaa Helsingin Jätkäsaaren täytteeksi. Jatko-osalla ei tilaajalla ollut kiviainekselle käyttöä ja sitä on kuljetettu eri puolille pitkienkin matkojen päähän, Halosen kertoi.

Yleisöstä kysyttiin, eikö Espoossa lähempänä olisi paikkaa mihin louhetta ajetaan, miksi se piti tuoda Kirkkonummelle.

Halosen mukaan eri paikkoja on kartoitettu, mutta Espoossa ei sellaista löytynyt.

− Hyvä olisi, jos louhitulle kalliolle löytyisi mahdollisimman läheltä käyttökohde. Ei ole kenenkään etu, että kuljetusmatkoista tulee pitkiä, sen on iso kustannuserä, Halonen totesi.

Yhtiö on jättämässä uuden hakemuksen kunnalle, jossa haetaan lupaa murskata louhe paikan päällä ja viedä pois siten, että tontit olisivat tyhjät noin kolmen vuoden kuluttua.

Lupahakemuksen ja yhtiön arvion mukaan kivenmurskausta tehtäisiin Strömsbyssä 60-130 vuorokautta vuodessa ja alueelta lähtisi 10 000-13.000 autokuormaa.

Murskattua kiviaineista vietäisiin 50-100 autokuormallista päivässä.

Kivenmurskausta tehtäisiin arkisin kello 7-18 ja rekkaliikennettä olisi kello 6-19 välillä.

Kalliorakennus Oy aikoo jättää lupahakemuksen piakkoin. Sen jälkeen se käsitellään ja kuulutetaan, jolloin siitä voi lausua mielipiteitä.

Ympäristö -ja rakennuslautakuntaan lupahakemus tulee päätettäväksi kesän jälkeen.

Infotilaisuudessa oli paikalla muutama kymmenen henkilöä, jotka kysymyksistä ja kommenteista päätelleen olivat lähiseudun asukkaita.

Arvostelu hanketta kohtaan oli edelleen kova ja useita kysymyksiä esitettiin siitä, miten aikanaan tällaiseen toimintaan on annettu lupa.

Lähistön asukkaita arveluttaa erityisesti melu, pöly ja liikenne Upinniementiellä.

> Kivenmurskaukseen haetaan lupaa Strömsbyssä − louhetta ajettaisiin alueelle työmailta myös yöllä (Viisykkönen 3.1.)  

(15) kommenttia

Kommentit (15)

Sivut

Olga hei! Miksi ne jotka asuvat lähellä mainitsemasi paikka sitten pitäisi kärsiä jos kerran Strömsbyyläiset ei sitä haluaa?
Jos asuu lähellä teollisuusaluetta niin täytyy ymmärtää että on liikennettä.
Miksi asuaa Strömsbyyssä ?
Mitäs se koti on pitänyt rakentaa teollisuusalueella teollisuus on ollut siellä ennen teidän mökkejä
Anonyymi
Viisykkösen ja Överbyn tien risteyksessä on aikoinaan louhittu kiven, onko se liian helppo reitti ja paikka keskellä metsää? Ei minkäänlaista kunnioitusta ihmisiä kohtaan. Ole ystävällinen ja mieti miltä sinusta tuntuu kun kotirauhaa rikotaan? Sopisko se teidän kodin läheisyyteen, herätys!
Olga
Onhan siellä suunnalla vihreitä 4 autoa pihassa ei tarvi julkisia
sellasta rallia
Posters huom ! Eihän Kantviikisläiset haluaa kehitysvammaisia sinne eikä myöskään rekkaliikenetta joten turhaan olet huolissasi tuosta!
Kantvik umpipallossa kuten Mikael Jakson.

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx