(15) kommenttia

Mitä valtavalle kivivuorelle tehdään? − Louhintayritys infosi, kuinka kasa saadaan kolmessa vuodessa pois

Strömsbyhyn Gyprocin tehtaan naapuriin on varastoitu iso kasa louhetta, joka on tuotu metrotunneleista ja Lippulaivan työmaalta. Oikealla betoniasema. (kuva: Markku Viitanen)

Kiivaan keskustelun aiheuttanut kivilouheen varastointi ja murskaus Strömsbyn teollisuusalueella herättää vielä paljon kysymyksiä lähistön asukkaissa.

Kirkkonummen kunta ja kaksi tyhjää tonttia vuokrannut Kalliorakennus Oy järjestivät keskiviikkoiltana avoimen infotilaisuuden siitä, miten hankkeessa aiotaan edetä.

Kalliolouhetta on tuotu tonteille viime ja toissa vuonna melkoiset määrät, noin kahden eduskuntatalon verran eli 200-250.000 kuutiota.

Kunta ja Helsingin kaupunki ovat vuokranneet tontit yhtiölle vuoden 2022 loppuun saakka. Louheen varastointiin on yhtiöllä ollut lupa kuin myös koemurskaukseen, jota ei kuitenkaan ehditty aloittaa ennen alkuperäisen luvan umpeutumista.

Kiivas keskustelu syntyi viime talvena sen jälkeen, kun Kalliorakennus suunnitteli tuovansa vielä lisää louhetta alueelle ja ryhtyvänsä murskaamaan kiveä edelleen myytäväksi ja poisvietäväksi.

Yhtiö perui ympäristölupa-anomuksensa ja ilmoitti, että se hakee uuden luvan, jolla käsiteltäisiin vain paikalla jo oleva louhe.

> Strömsbyn murskaamo: Yhtiö antaa osin periksi ja hakee uutta lupaa, mutta kiveä murskattaisiin kuitenkin (Viisykkönen 8.3.)

Infotilaisuudessa keskiviikkona yhtiön toimitusjohtaja Jukka Halonen selvitti hankkeen taustoja ja laajemminkin yhtiön toimialaa eli kallionlouhintaa.

Kivilouhe on Halosen mukaan tuotu Strömsbyhyn pääosin länsimetron jatkeen työmaalta.

− Kun länsimetron ensimmäistä vaihetta tehtiin, louhe voitiin ajaa Helsingin Jätkäsaaren täytteeksi. Jatko-osalla ei tilaajalla ollut kiviainekselle käyttöä ja sitä on kuljetettu eri puolille pitkienkin matkojen päähän, Halosen kertoi.

Yleisöstä kysyttiin, eikö Espoossa lähempänä olisi paikkaa mihin louhetta ajetaan, miksi se piti tuoda Kirkkonummelle.

Halosen mukaan eri paikkoja on kartoitettu, mutta Espoossa ei sellaista löytynyt.

− Hyvä olisi, jos louhitulle kalliolle löytyisi mahdollisimman läheltä käyttökohde. Ei ole kenenkään etu, että kuljetusmatkoista tulee pitkiä, sen on iso kustannuserä, Halonen totesi.

Yhtiö on jättämässä uuden hakemuksen kunnalle, jossa haetaan lupaa murskata louhe paikan päällä ja viedä pois siten, että tontit olisivat tyhjät noin kolmen vuoden kuluttua.

Lupahakemuksen ja yhtiön arvion mukaan kivenmurskausta tehtäisiin Strömsbyssä 60-130 vuorokautta vuodessa ja alueelta lähtisi 10 000-13.000 autokuormaa.

Murskattua kiviaineista vietäisiin 50-100 autokuormallista päivässä.

Kivenmurskausta tehtäisiin arkisin kello 7-18 ja rekkaliikennettä olisi kello 6-19 välillä.

Kalliorakennus Oy aikoo jättää lupahakemuksen piakkoin. Sen jälkeen se käsitellään ja kuulutetaan, jolloin siitä voi lausua mielipiteitä.

Ympäristö -ja rakennuslautakuntaan lupahakemus tulee päätettäväksi kesän jälkeen.

Infotilaisuudessa oli paikalla muutama kymmenen henkilöä, jotka kysymyksistä ja kommenteista päätelleen olivat lähiseudun asukkaita.

Arvostelu hanketta kohtaan oli edelleen kova ja useita kysymyksiä esitettiin siitä, miten aikanaan tällaiseen toimintaan on annettu lupa.

Lähistön asukkaita arveluttaa erityisesti melu, pöly ja liikenne Upinniementiellä.

> Kivenmurskaukseen haetaan lupaa Strömsbyssä − louhetta ajettaisiin alueelle työmailta myös yöllä (Viisykkönen 3.1.)  

(15) kommenttia
Kommentit (15)

Kommentit (15)

Olga hei! Miksi ne jotka asuvat lähellä mainitsemasi paikka sitten pitäisi kärsiä jos kerran Strömsbyyläiset ei sitä haluaa?
Jos asuu lähellä teollisuusaluetta niin täytyy ymmärtää että on liikennettä.
Miksi asuaa Strömsbyyssä ?
Mitäs se koti on pitänyt rakentaa teollisuusalueella teollisuus on ollut siellä ennen teidän mökkejä
Anonyymi
Viisykkösen ja Överbyn tien risteyksessä on aikoinaan louhittu kiven, onko se liian helppo reitti ja paikka keskellä metsää? Ei minkäänlaista kunnioitusta ihmisiä kohtaan. Ole ystävällinen ja mieti miltä sinusta tuntuu kun kotirauhaa rikotaan? Sopisko se teidän kodin läheisyyteen, herätys!
Olga
Onhan siellä suunnalla vihreitä 4 autoa pihassa ei tarvi julkisia
sellasta rallia
Posters huom ! Eihän Kantviikisläiset haluaa kehitysvammaisia sinne eikä myöskään rekkaliikenetta joten turhaan olet huolissasi tuosta!
Kantvik umpipallossa kuten Mikael Jakson.
Ihmetellä pitää kuka on ne mökit rakentanut teollisuusalueen viereen on järjen köyhyyttä siitä valittaa
Tyhmää
Kyllähän tuo kivilouheen määrä tuntuu pikemmiten varsin pieneltä. Tarvetta louheelle ja murskeelle on todellakin paljon. Ei edes mereen täytteeksi voi noin hyvää ja kallista tavaraa laittaa. Rakennetaan teollisuutta, teitä ja siltoja, että ihmiset saavat työtä ja toimeentuloa.
Näinhän se teollisuus toimii ja tuotantoa syntyy. Yrittäjän elämä ei todellakaan Suomessa ole helppoa.
nimim. vain työtä tekemällä hyvinvointia syntyy
Siinäpä sitten jylisee Upinniementietä aivan kehitysvammaisten kodin ikkunoiden ohi 50-100 kivirekkaa per vuorokausi muun raskaan liikenteen lisäksi. Pitäisikö itkeä vai nauraa, niin hullua on tämä kunnan meno etenkin Etelä-Kirkkonummella, etten enää tiedä.
Posters
@Ei taaskaan järjen häivää vastaus sinulle. Ei ole "sama porukka". Ota asioista selvää ennen kuin kirjoittelet tuomioitasi mihinkään.
Posters
Mitä jos tämä kivimäärä käytettäisiin siihen että tehdään se rantabulevardi Kirkkonummelle kun kuntaa niin joka asuntoja rakentavan yritysten esitteissä mainostetaan merellisen kuntana. Jopa asunto esitteiden kuvat on piirretty niin että meri näkyy kylän keskukseenkin saakka.
Saatais rantabulevardi :D
Hmm.. kehä kolmosen ja länsiväylän risteyskohdassa on iso hakkuuaukio johon mahtuisi helposti kolminkertainen määrä luohetta, asutusta ei ole lähellä ja kuljetusmatka on kolmannes siitä mihin nyt on viety. Miksi sitä ei voisi siihen ajaa, suoraan moottoritieltä pääsee? Polttoainetta kuluu vähemmän ja ympäristö kiittää.

Toki nyt kun kivet on jo siellä, niin ainut järkevä vaihtoehto on murskata siellä paikalla. Mutta jatkossa kaavoittakaa nyt työ maa sellaiseksi että saa tuollaiseen toimintaan käyttää jollei ole jo.
Tomi
Oliko tämä Upinniemen asukasporukka se, joka kovaäänisesti vaati raskaan liikenteen lopettamista alueella, ja kun raskaan liikenteen määrä tiellä tutkittiin, oli raskasta liikennettä lähinnä linja-autot? Eli porukka valittamisellaan valittamisen vuoksi päätyi ajamaan heille tarjotun joukkoliikenteen lopettamista? Miten meni omasta mielestä?

Sitten ihmetellään miksei Kirkkonummella ei ole työpaikkoja? Ei tietenkään ole, koska mikään ytitystoiminta ei ole tervetullutta tänne, ja yritysten kannattavuus tapetaan nimbyjen ajamilla rajoituksilla.
Ei taaskaan järjen häivää
Vähintäänkin uuden louheen tuominen pitää lopettaa. Ei ole montaa päivää, kun edessäni ajoi täytetty kivirekka ja takana toinen Upinniemeen päin.
Valvooko kukaan?
Tämän kasan syntipukki on se henkilö joka on hyväksynyt että Länsimetro rakenetaan. Jo siinä vaiheessa tiedettiin että kiveä tulee ja paljon.
Miten tuo suunniteilla oleva Helsinki --- Tallina tunneli? Siitä tulee vielä enemmän kiveä. Onko se otettu huomioon ja minne ne kivet vidään?

Vahinko on sattunut ja kasa on nyt Kirkkonummen Strömsbyyn teollisuusalueella joka on oikea paikka sille, hyvä kun ei ole Prisman p-paikalla.
Muita vaihtoehtoja ei ole kun että joko kasa murskataan paikan päällä tai että kasa jää siihen ikuiseksi ajoksi.

Murskauksesta tulee ääntä se on selvä mutta niin tulee myös iltaisin kun mopopojat/tytöt käyttävät samaa aluetta kiihdytysalueena ja siihen kukaan ei ota kanta koska silloin on se pieni mahdollisuus että he siirtyvät lähemmäksi keskusta ja heillehän se taas ei sopisi.

Sitten joskus kun se kasa on viety pois niin mitä tulee tilalle tontille? Ehkä joku autojen trimmauskorjaamo joka huudattaa autoja niin iltaisin kun viikonloppunakin ?
Pieni ongelma joka poistuu 3v päästä.
Hanke on täysi katastrofi. Väärässä paikassa asutuksen vieressä. Kunnan virkamies on sössinyt ja vuokrannut tälle tontin, joka oli kaavassa tarkoitettu häiriöttömään sisätiloissa tehtävään toimintaan. Asutus vieressä kärsii, samoin Upinniementien vierustan asutus. Kuljetusautoista putoavat kivet ja pölyt rikkovat henkilöautojen ikkunoita ja pölyttää alueella sekä liikennealueilla. Upinniementien pinta ja kantava rakenne ei kestä näin painavaa liikennettä. Homma on täysin vastoin Kirkknummen veronmaksajain etua.
Tehkää jotain

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx