(1) kommentti

Ministeri kävi perustelemassa sote-uudistusta – hämmästeli, miten nuorten mielenterveyden ongelmia hoidetaan

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kävi Kirkkonummella valottamassa sote-uudistusta. Vieressä Kirkkonummen sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Tuovi Ronkainen.

Sote-uudistuksesta vastaava peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pistäytyi Kirkkonummella yleisötilaisuudessa perustelemassa alati meneillään olevaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta.

Kiuru on vakuutellut ja toisti tavoitteensa Kirkkonummella tiistaina, että sote-lait saadaan eduskuntaan päätettäväksi tänä vuonna. Ministeri kiertää ahkerasti maakuntia vauhdittamassa sote-hanketta.

Ministerin olivat kutsuneet kunnantalolle kylään paikalliset puoluetoverit eli Kirkkonummen demarit.

Kiuru perusteli yli puolitoista tuntia kohta kohdalta sote-uudistuksen tarpeellisuutta. Pääsanoma oli, että Suomessa on vihdoinkin saatava perusterveydenhuolto kuntoon.

Erikoissairaanhoito on ollut Kiurun mukaan kehittämisen ja rahanjaon keskiössä pitkään, nyt on aivan pakko keskittyä peruspalveluihin tai niin kuin hän haluaisi asian ilmaista, ensisijaisiin sote-palveluihin.

Kiuru nosti yhtenä esimerkkinä nykyisestä järjestelmästä lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut, joita ei hoideta tarpeeksi perustasolla, vaan ongelma on sysätty erikoissairaanhoidon huoleksi, mikä on kallista ja jonot pitkiä.

– Lasten ja nuorten ongelmatapaukset, joita hoidetaan erikoissairaanhoidossa, ovat kahdeksankertaistuneet 90-luvulta lähtien. Kun perustasolla ei pystytä ottamaan ongelmista koppia, ne kasvavat ja tulevat erikoissairaanhoidon vastuulle, Kiuru totesi.

Ikäluokista jopa 10 prosenttia kärsii mielenterveysongelmista. Erikoissairaanhoito pystyisi kunnolla Kiurun mukaan hoitamaan tapauksista puolet.  

Nykyisiin määriin järjestelmä ei kerta kaikkiaan veny, vaan tarvitaan uudistuksia, jotta ongelmiin päästään käsiksi nykyistä aikaisemmin esimerkiksi kouluterveydenhuollon kautta.

Viime kuussa hallitus lupasi, että Uudellemaalle tulee oma erillisratkaisu uudessa sotessa. Maakunta jaetaan viiteen alueeseen, joista yksi on Länsi-Uusimaa.

> Sote-solmu aukeamassa Uudellamaalla: Kirkkonummi kuuluisi 10 kunnan alueeseen Espoosta Hankoon (Viisykkönen 19.12.)

Muuallakin Suomessa suuret kaupungit haluaisivat omia sote-alueita maakuntien sijaan. Siihen ei hallitus ole kuitenkaan suostumassa, vain Uusimaa saa erityskohtelun.

Kiuru perustee ratkaisua muun muassa kansanvallalla. – Koko Uudenmaan maakunnassa esimerkiksi Porvoon seutu saisi ehkä vain yhden edustajan maakuntahallintoon, ja Espoostakin mahtuisivat maakuntapäättäjät ehkä yhteen taksiin.

Uudenmaan jaolla pienempiin osiin taataan se, että edustusta tulee eri puolilta uusiin päätöksentekoelimiin.

Kirkkonummella on pari vuotta käyty paikallista sote-keskustelua lähinnä vain uuden hyvinvointikeskuksen tiimoilta.

Kunnassa on pelätty, että kalliin keskuksen kustannuksista jää osa pitkäksi aikaa Kirkkonummen kunnan kontolle, kun kiinteistöt siirtyvät maakuntahallinnolle.

Valtuutettu Ari Harinen (sd.) kysyi, onko ministerillä asiaan jotain uutta kerrottavaa.

Kiuru ei antanut suoraa vastausta ja viittasi aiempiin perustuslakivaliokunnan kantoihin, joiden mukaan kiinteistöjen ja kuntien omaisuuden siirrossa voidaan katsoa myös erityistapauksia.

(1) kommentti
Kommentit (1)

Kommentit (1)

Kirkkonummella tehtiin super virhe, kun oma sairaala lopetettiin. ja uutta ei rakenneta. Väki vanhenee ja sitä myötä sairaalapaikkojen tarve kasvaa. Espoo tarvitsee omat paikkansa. Me maksamme kovan hinnan euroina ja inhimillisenä kärsimyksenä. Vain sai ras tai omaiset tietävät/tuntevat, mitä inhimillinen kärsimys on.
Anonyymi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx