(2) kommenttia

Miksi Vihdin viemäri kieltää rakentamisen Kylmälässä?

Veikkolan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Raija Kari piti kaavaillassa järjestystä. Oikealla vieressä kaavoitusteknikko Mikael Pettersson, joka työstää Veikkolan kaavoja.
Toimittaja: 

"Rata tulee varmasti. Kirkkonummen päätöksillä ei ole merkitystä."

Veikkolan kyläyhdistyksen kaavaillassa kiristeltiin hampaita Kylmälän rakennuskiellon takia. Kylmälässä astui talvella voimaan jo toistamiseen viiden vuoden rakennuskielto.

Kirkkonummen kaavoitus ei nostata juurikaan tunteita itse Veikkolassa, vaan vähän etelämpänä Kylmälässä.  Veikkolassakin saattaa olla kuitenkin näköpiirissä suuria asioita.

Vuosi sitten maakuntakaavassa on vedetty väljät linjat rautatielle Espoosta Veikkolan ja Nummelan kautta Lohjalle. Veikkolassa varaudutaan kaavoituksessa rataan ja varsinkin Veikkolan mahdolliseen rautatieasemaan.

Veikkolanportin asemakaavan teko on jo alkanut. Se käsittää Veikkolan liittymän aluetta moottoritien molemmin puolin. Aseman ja radan paikka on moottoritien pohjoispuolella.

Veikkolanportin kaavassa mallataan myös uusiksi Veikkolan liittymä, joka joskus rakennetaan uusiksi. Alueelle ei ole kaavailtu suuria liiketiloja, vaan jotain pienempää kuten huoltoasemaa.

Tuleeko rata koskaan, sitä ei tiedä. Yleisökommentti torstai-iltana perusteli, että tulee. – Espoo haluaa radan Histaan, jonne rakennetaan uusi kaupunginosa. Nummela haluaa radan ja Lohjan seutu kuin myös Varsinais-Suomi. Rata tulee varmasti. Kirkkonummen päätöksillä ei ole merkitystä, väitettiin.

Kaavaillassa kunnan kaavoitusarkkitehti Seppo Mäkinen ei lähtenyt arvioimaan, tuleeko rata. – Ei ainakaan 20 vuoteen. Mutta kaavoituksessa se mahdollisuus pitää nyt ottaa huomioon, Mäkinen totesi.

Naapurikunnan viemäri jarruttaa

Kysymykset – pyydetyt ja spontaanit – liittyivät suurelta osin Kylmälän kaavoituksen. Kylmässä aloitettiin jo vuonna 2008 uuden osayleiskaavan laatiminen. Luonnos oli nähtävillä neljä vuotta sitten. Sen jälkeen ei ole tapahtunut paljoakaan, muuta kuin viime talvena pistettiin Kylmälässä voimaan toistamiseen viiden vuoden rakennuskielto.

Kylmälässä ja Veikkolassa on jo vanhastaan monia kiistoja loma-asuntojen muuttamisesta omakotitaloiksi. Eräs yleisön joukosta kertoi yrittäneensä 20 vuotta muuttaa vapaa-ajanasuntoa pysyväksi asunnoksi ja samalla pyrkineensä Kirkkonummelle kirjoille. Kaavoituksen viipyminen on entisestään hankaloittanut myös asuntotyypin muutoksia.

Miksi Kylmälässä ei saa rakentaa, oli monen kysyjän ihmettelyn aihe. Kaavoitusarkkitehti Mäkinen joutui virkamiehenä tavan takaa koville, mutta säilytti malttinsa.

Mäkisen mukaan suurin syy osayleiskaavan viivästymiseen on ollut Vihdin siirtoviemäri. Nummelasta on suunniteltu jätevesien johtamista Espooseen Blominmäen uuteen suurpuhdistamoon, joka valmistuu vajaan kymmen vuoden kuluttua. Viemäri kulkisi Kylmälän läpi, ja alueelle pitäisi tehdä myös yksi pumppuasema.

Vihdissä ei ole kyetty tekemään ratkaisua viemäristä. Kaava-illan yleisö ihmetteli useaan otteeseen, miksi Vihdin päätöstä odotetaan.

Mäkinen sanoi itsekin vähän hämmästelleensä viemäriasian pitkittymistä. – Viemäri olisi voitu Kylmälässä jättää pois kaavasta. Mutta silloin olisi suljettu lopullisesti pois yksi vaihtoehto myös Kylmälän jätevesien käsittelystä. Jos siirtoviemäri tulee Kylmälän poikki, siihen voidaan liittää myös Kylmälän alueen jätevesiä, Mäkinen perusteli.

Mäkinen oli kuitenkin jo sitä mieltä, että Vihdin päätöstä ei ole syytä odottaa enää muutamaa kuukautta pidempään. Näin ollen osayleiskaavan teko voisi Kylmälässä  jatkua syksyllä. Milloin se on valmis, yleisö kysyi.

- Ainakin minun pöydältäni kaavaehdotus lähtee tänä vuonna. Jatko riippuu esimerkiksi valituksista, joita kaavaehdotuksesta saatetaan tehdä, Mäkinen sanoi.

Mäkinen lupasi varovasti, että asioiden etenemistä voitaisiin vähän nopeuttaa. Kun kaavaehdotus on valmis ja siihen saatu lausuntoja, voisi kunta Mäkisen mielestä lähteä puoltamaan Kylmässä yksittäisiä rakennuslupia, jotka nyt ovat jäissä.       

(2) kommenttia
Kommentit (2)

Kommentit (2)

Meillä kysymyksessä ympärivuotinen jo. Ja silti rakentaminen toistaiseksi kielletty. Jos kunta on varaton-niin hyvä kunnan nostatus keino pn laittaa pyörät pyörimaan. Eli lisää veronmaksajia kuntaan-helpommin rakennusoikeuksia yksityisille ja ammattilaisille. Säästäminen masentaa kaikkia. Kulutus lisää katetta ja sitä kautta saadaan kunta ylös. Koko rakennuspuoli uusiksi-puolet virkamiehistä on turhia. Sen säästön ymmärrän, jos hitaat ja huonot virkamiehet laitetaan pellolle.
s.s
Hyvä ettei anneta luoaa ynpärivuotiseen asuntoon jos asunto on loma-asunto ja kaava sen mukainen. Ihmiset tietenkin haluaisi näin, ostaneet halvalla kesämökin ja arvo nousee rajusti kun siitä tulee vakiasunto. Kesämökkejä koskee eri lainsäädäntö mm jätevesien kanssa, samoin tulee kysymykseen koulukuljetukset yms kunnan palvelut.
Hyvä, että virkamiehet tarkkoja asiassa. Kesämökit pysykööt kesämökkeinä. Asia ei ole niin yksinkertainen.
Kiutos virkamiehille

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä