(8) kommenttia

Miksi Suomen valtio hoitaa esimerkiksi Kirkkonummella yhä venäläistä hautausmaata?

Venäläinen hautausmaa sijaitsee Kolsarissa Upinniementien lähellä. Alueelle on vapaa pääsy.

Kolsarin eli Kolsarbyn venäläinen hautausmaa on noussut otsikoihin poliisin kerrottua ilkivallasta viikonvaihteessa. Hautausmaalle oli spreijattu Z-kirjain.

Hautausmaata hoitaa ja maksaa sen kustannukset Suomen valtio, ja näin aiotaan tehdä jatkossakin huolimatta Ukrainan sodasta ja Venäjään kohdistuvista painostuskeinoista.

Venäläisten sotavainajien hautojen hoito Suomessa perustuu Suomen hallituksen ja Venäjän federaation välillä solmittuun sopimukseen, joka on allekirjoitettu vuonna 1992.

Sopimuksen mukaan Venäjän federaation hallitus turvaa vastaavasti Venäjän alueella olevien suomalaisten sotilaiden hautapaikkojen ja muistomerkkien suojelun ja oikeuden niiden säilyttämiseksi.

Valtiosopimuksessa sovittua tehtävää hoitaa Suomessa Itä-Suomen aluehallintovirasto.   

− Viranomaisten kesken on linjattu, että sotavainajayhteistyötä koskevan Suomen ja Venäjän välisen valtiosopimuksen mukaista toimintaa voidaan jatkaa myös nykytilanteessa. Valtiosopimus on edelleen voimassa ja se velvoittaa Suomen valtion hoitamaan hautoja, kertoo johtaja Anu Liljeström Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Mikäli hautakohteisiin kohdistuu ilkivaltaa tai muuta epäasiallista toimintaa, asia siirtyy Liljeströmin mukaan poliisitutkintaan.

Kolsariin on haudattu lähes 500 vainajaa ja heistä suurin osa siviilejä, jotka ovat menehtyneet Porkkalan vuokra-alueella vuosina 1944-1956.

> Poliisi kyselee vihjeitä venäläisen hautausmaan ilkityöstä Kolsarissa

(8) kommenttia
Kommentit (8)

Kommentit (8)

Hautausmaan hoitamisesta ei liene suurtakaan taakkaa kenellekkään ja olihan Porkkalan ns. vuokra-ajasta sekin hyöty, että Öbbnäsiin perustettiin sen jälkeen suomalainen varuskunta.
Anonyymi
Tämä on yli 70 vuotta vanha historiallinen monumentti ja iso osa haudatuista on lapsia jotka kuolivat johonkin epidemiaan. Eivät siis ole mitään sotavainajia kuten jutussa väitetään. Sivistysmaissa tällaisista muistomerkeistä on tapana huolehtia
Anonyymi
Vainajien kunnioitus kuuluu sivistysvaltion arvoihin
Sodassa kadonneen omainen
Esimerkiksi Harlun pitäjään haudattujen 102 sankarivainajan haudat ovat lähes tyystin hävinneet ja kyseinen Pyyrlammin hautausmaa on ns. uusiokäytössä.
Näin muualla noudatetaan sopimuksia
Kävin Karjalan matkalla vuonna 2019 (ennen koronaa) marraskuun alussa muutamalla suomalaisten hautamuistomerkillä. Ne olivat silloin kunnossa.
Heikki M
Minun sedän sankarihaudasta Viipurissa ei ole jälkeäkään...
Anonyymi
Olisi mielenkiintoista nähdä, missä kunnossa suomalaisten hautausmaat ovat rajan toisella puolella. Epäilen että ei hyvässä kunnossa, taitaa olla hautapaikkojen kunnossapidossa olla huomattava ero.
Jykä
Niinhän se pitää naapurikin kaikki lupauksensa ei valehtele yhtään
Hah hah

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä