(47) kommenttia

Mikä keskukselle nimeksi? Terveys vai hyvinvointi – lennokkaita nimiäkin on annettu: Sopukka, Cotton, JUST

Hyvinvointikeskuksen julkisivu Gesterbyntielle päin. (havainnekuva: Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy)

Kirkkonummen kunnan terveys- ja sosiaalipalvelut asettuvat ensi vuonna uuteen taloon, jonka seinät ovat nousseet jo pitkälle. Ainakin toistaiseksi talon nimi on hyvinvointikeskus.

Työnimenä on ollut keskukselle jo pitkään Kirkkonummen hyvinvointikeskus, jota on käytetty myös muualla maassa aika yleisesti. Tulevien sote-alueidenkin nimi muutettiin viime vuonna hyvinvointialueiksi.

Tällä hetkellä Kirkkonummella on sosiaali- ja terveyskeskus, ennen pelkkä terveyskeskus.

Uuden keskuksen nimi Jokiniityssä on tarkoitus piakkoin lyödä lukkoon.

Keskustelua terveyskeskusten nimistä on käyty ympäri Suomea. Hyvinvointikeskus-nimen arvostelijat pitävät nimeä harhaanjohtavana, koska kylpylät, kuntosalit ja kauneushoitolat mainostavat itseään hyvinvointipalveluilla.

Lähes 50 vuotta käytössä olleesta terveyskeskus-nimestä on haluttu päästä eroon, koska halutaan korostaa, että keskuksissa on myös sosiaalipalvelut.

Toissa vuonna Tampereella keksittiin oma nimi: ”kehityshyvinvointikeskus”. Ehdotus sai valtakunnallista huomiota ja Kotimaisten kielten keskus (Kotus) tuomitsi sen nimihirviönä.

Lennokkaitakin nimiä on kehitelty. Porissa on Hyvinvointikeskus Cotton, Sodankylässä Hyvinvointikeskus Sopukka ja Järvenpäässä JUST, joka on lyhenne Järvenpään uudesta sosiaali- ja terveyskeskuksesta.

Suomen kielen vaalija Kotus on arvostellut nimiä ja todennut, ettei aina välttämättä tarvitse muuttaa nimeä uudelleen organisoinnissa, eikä nimeen voi mahduttaa näkyviin kaikkia toimintoja.

Sote-keskus on Kotuksen mielestä myös huono vaihtoehto, koska lyhenteen käyttö virallisessa nimessä ei ole hyvää virkakieltä.

Kotus pitää terveyskeskusta ja terveysasemaa parhaimpana vaihtoehtona.

Kirkkonummen perusturvalautakunta käsittelee nimiasiaa 28.1. Yksi ehdotettu vaihtoehto on järjestää nimi- ja ideakilpailu. Nimeä voitaisiin etsiä myös hyvinvointikeskuksen eri osille ja toiminnoille.

(47) kommenttia
Kommentit (47)

Kommentit (47)

Sivut

Järvenpäästä lainaten mutta Kirkkonummella tietenkin uusi sosiaali- ja terveyskeskus olisi tietenkin KUST! Kuten koko kunta!
Anonyymi
Saako hyvinvointikeskukseen mennä huonokuntoisena taj sairaana vaj täjtyykö olla täysin terve....ja hyvässä kunnossa.....k
N.m.sairastunut....
Kirkkonummen Jokiniityn Terveys- ja HyvinvointKeskus eli KJTHK. Tai Kirjoterhyke.
Terhi?
Hyvinvointikeskus Gestis. Naapurissa sijainnutta Gesterbyn kartanoa kunnioittaen, joka tuhoutui 65 vuotta sitten Porkkalan palautuksen aikoihin.
Perinteitä vaalien
Ehdotukseni: Kipula
Sattuu
Kyrsälän jelppi on vain niin hyvä kerrankin osuva ja hauska nimi kannatamme ei kaiken tarvii olla kirjakieltä mihin meet? No jelppikseen
Apuva
Kirkkonummen Terveyskeskus JOKI
Sirpa
Tämä nimikilpailun järjestäminen onkin näköjään tärkeimpiä asioita täällä kurjistuvalla Kirkkonummella. Kun tuloksena ei olisi yhtä idioottimainen nimi kuin kuin kirjaston nimi Fyyri.
Apuva
Hyvinvointikeskus Jestis
Hyvinvointia Gesterbyssä
Nimestä viis, kohtahan sen SOTE nappaa, eikö tämä ole ollut tarina 20v.
Susihukkanappaa
Kannatan ” Kyrsälän Helppi” nimeä. Aivan mahtava.
Kyrsä
Kirtekes
;)
Ehka HAUTALA ...on sopiva nimi vanhan hautausmaan palle kun se on rakennettu.......
AZALEA
Jos nimi Fyyri juontaa sanasta fyr, eli majakka koska rumana havaittavissa kaukaa, niin tämä voisi olla Dyyr sanasta dyr, kallis rakennelma kun on kyseessä.
Ruma ja kallis tuntuu nimittäin olevan status mielessä suosiossa nykypäivänä.
Terveyskeskus on paras nimi
Suomeksi HYVOIN ja ruotsiksi ehkä VÄLF ...lyhyet ja kuvaavat, ihan koko maan laajuiseen käyttöön :-)
sillä siisti
Mielestäni sen työnimi Kirkkonummen hyvinvointikeskus, puhekielessä tai lyhenteenä KirHy olisi hyvä jos ei Terveyskeskus kelpaa.
Masalalainen
Hyvinvointikeskus Jestis
Hyvinvointia
vanha tuttu nimi, ellei ole 'varattu', eli HYVON , vaikka sit savolaisittain
on.se
Kirkkonummen Terveyskeskus! Se on pelkästään paras nimeksi, sillä ei siellä aina kaikki hyvin voi, joten hyvinvointikeskus nimestä pitää jättää pois.
Rispa
Homela
Paavo
Sanoisin vaan että Terkkariin meen niinkuin ennenkin.
Mie
Kyrsälän Helppi.
Anonyymi
Jos ei terveyskeskus kelpaa niin laitetaan sitten Arvauskeskus.
Anonyymi
Suosittelen.
Kirkkonummen Terveyskeskus/Hyvivointikeskus

Järkyttävät nämä Tyyris ja Fyyris tyyppiset.
Pontus Gyllenstråhle
Terveyskeskus on paras, jokaiselle tuttu. Mitä väliä, vaikka sosiaalitoimi on siellä myös. Terveyteen sekin liittyy.
Ei turhia kiemuroita
Terveyskeskus on hyvä nimi. Se kertoo mistä on kysymys. Kaikki muu on hölmöä. Esim. kirjaston nimi Fyyri on tosi hölmö, se ei kerro mikä on kysymyksessä. Vai oliko tarkoitus, että eo tiedetä, niin ei mennä sinne ?

Getabocken
Markku Rönkkö
Jaa, nyt on kyl vaikkia...mut joku Vaivaistenpalvelukeskus se vois vissi ol....
Voi voi
Voisiko olla joku nimi joka on helppo lausua ja joka sointuu hyvin muillakin kielillä kuin suomenkielellä ? esim PANDA tai joku muu helppo sana? Onko pakko merkitä jotain eikö vaan voisi olla joku helppo nimi?
Jokiniittyläinen
Sairastupa..
EMANUEL
J.V toi oli hyvä hitto että nauroin. On niin totta .....
Sweet home

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx