(1) kommentti

Meritaimenelle raivataan kutupaikkoja talkoilla − "Kala tuli katsomaan päivän päätteeksi ja teki kunniakierroksen"

Meritaimen tulee kutemaan vaikka golfkentälle, kunhan olosuhteet ovat kunnossa. Purotalkoissa Hirsalassa K-ryhmäläisiä

Suomenlahteen laskee tuhansia puroja, joihin ainakin joskus ovat kalat nousseet kutemaan. Nykyisin tarvitaan ihmisen apua, jotta kalatie olisi auki ja lisääntyminen onnistuisi.

Puroja ja jokia on kunnostettu talkoilla erityisesti uhanalaisen meritaimenkannan elvyttämiseksi. Puro ei tarvitse olla kummoinen, josta saadaan todistetusti jälleen kunnon taimenpuro.

> Luonnonihme aivan Kirkkonummen keskusta-alueella – erittäin uhanalainen meritaimen on lisääntynyt joessa (Viisykkönen 22.2.)

Kirkkonummella Hirsalan golfkentän läpi virtaa puro. Vesi tulee Finnträsk-järvestä ja virtaa usean kilometrin jälkeen mereen.

Viheriötä kansoitti tiistaina K-ryhmän työntekijöiden talkooporukka, joka asiantuntijaopastuksella muokkasi purosta entistä parempaa kalatietä. Puroa raivataan ja tehdään kivistä kutupaikkoja kaloille.

Puron laidalla raivaustöissä huhkiva Pirjo Nieminen on ollut talkoissa mukana jo kolmatta vuotta.

− Tämä on vastapainoa toimistotyölle ja tässä näkee työnsä tuloksen heti. Eräällä purolla, kun olimme valmiit, taimen tuli ihan viereen, teki kunniakierroksen ja jatkoi matkaa. Se oli mahtava kokemus, Nieminen hehkuttaa.

Hirsalan talkoot on osa K-ryhmän ja WWF:n yhteistä projektia, joka tänä vuonna jatkuu 10:ssä  kohteessa. Viime vuonna talkoolaisia oli muun muassa Inkoossa Ingarskila-joella.

Hirsala Golfin kenttämestari Janne Lehto kertoo, että kentän läpi johtavaan puroon on kahtena talvena istutettu "mätimunia" rasioissa.

− Ajatus sai alkunsa omasta kalastusharrastuksesta ja muutenkin golfkentällä on paljon pyritty panostamaan ympäristöasioihin.

Hirsala Golf mainostaa, että se on Suomen ensimmäinen kansainvälisen GEO-ympäristösertifikaatin saanut golfkenttä ja valittu maailman viiden vihreimmän kentän listalle.

Puroa on perattu aikaisemmin, nyt talkoilla muutetaan puroa jälleen luonnonmukaisemmaksi. Puroon ladotaan kivikasoja ja puunrungoilla kavennuksia eli jotain sellaista kuin puro on alkujaan ollut.

WWF Suomen virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen on varma, että purosta saadaan hyvä kalatie ja kutupaikka.

− Ainut edellytys on se, että puro ei kuivu koskaan, Vettä voi välillä olla hyvinkin vähän, mutta sitä aina oltava, Vihtonen toteaa.

Usein puroissa kalojen eteen tulevat tierummut, jotka voivat olla melkein tukossa tai ovat kalloille liian korkealla. Hirsalassa on rumpuja otettu pois ja korvattu niitä muilla rakenteilla.

Muutaman vuoden mäti-istutuksilla pyritään Vihtosen mukaan saamaan alkuun puron oma taimenkanta, joka lähtee sitten itsekseen kehittymään. Taimenia voidaan myös siirtää uusille lisääntymispaikoille, joista oma kanta on hävinnyt.

K-ryhmän ja WWF:n yhteistyönä kartoitetaan ja avataan eri puolilta Suomea kutuesteitä yhdessä maanomistajien, paikallisten K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa.

Tavoitteena on myös lisätä tietoisuutta ja keskustelua Suomen uhanalaisista vaelluskalakannoista. Yhteistyön tunnistaa "Kuteminen kuuluu kaikille" -sloganista.

(1) kommentti

Kommentit (1)

Hienoa työtä!
Tällaista lisää

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx