(12) kommenttia

Mehevä kiista viimeisessä kokouksessa: Hyvinvointikeskukselle haetaan yksityinen sijoittaja – osa valtuustosta sanoutui irti päätöksestä

Kirkkonummen valtuusto oli kello 22 aikaan saanut käsiteltyä esityslistalta vasta kaksi varsinaista asiaa.

Vuosia pyöritelty Kirkkonummen terveyskeskushanke jakoi kunnanvaltuustoa yli puoluerajojen valtuustokauden viimeisessä kokouksessa.

Maanantai-iltana oli listalla hyvinvointikeskukseksi nimetyn uuden terveyskeskuksen rahoitusmalli.

Kunta on jo aiemmin tehnyt päätökset siitä, että uusi hyvinvointikeskus rakennetaan Jokiniittyyn.

Koko hankkeen taustalla on jo pidemmän aikaa väikkynyt sote-peikko.

Kunta on yrittänyt keksiä monimuotoisia keinoja saada uusi hyvinvointikeskus siirrettyä muutaman vuoden kuluttua juohevasti tulevalle maakuntahallinnolle.

Uhkana on nähty, että uusi ja moderni rakennus jää kunnan kontolle, kun sosiaali-ja terveyspalvelut siirtyvät näillä näkymin kokonaan pois kunnilta.

Valtuustolla oli edessään maanantaina kunnanhallituksen yksimielinen esitys siitä, että hyvinvointikeskuksen toteutukseen haetaan ulkopuolinen sijoittajataho, jolle kunta vuokraa tontin ja luovuttaa keskuksen suunnitelmat.

Valtuustossa esitys sai yllättävän paljon vastustusta.

Keskustan Marjut Frantsi-Lankia esitti, että hanke tehtäisiin kuitenkin kunnan omana investointina, jolloin siihen päästäisiin suoremmin vaikuttamaan.

Puheenvuoroissa kannettiin huolta erityisesti siitä, millaisia palveluita uuteen keskukseen lopulta tulee, kun siinä on ulkopuolinen sijoittaja.

− Kun mukana on sijoittaja, se vaikuttaa suunnitteluun ja hankkeen sisältöön, eikä sinne saada sellaisia tiloja kuin mitä kunnan omassa hankkeessa, Emmi Wehka-aho (vihr.) epäili.

Valtuustoveteraani Veikko Vanhamäki (kok.) taivasteli sitä, kuinka hän vanhoilla päivillään joutuu vielä kiinteistökeinottelijaksi ja ihmetteli, millainen kikkailusysteemi koko hankkeesta on tulossa.

Vanhamäkikin olisi toteuttanut hyvinvointikeskuksen kunnan omana hankkeena.

Esitettyä rahoitustapaa arvostellut Anna Aintila (r.) otaksui, että sijoittaja kyllä hankkeelle löydetään, mutta mikä tulee olemaan vuokra, johon kunta joutuu vuosiksi sitoutumaan.

Sijoittajavaihtoehdon puolustajat korostivat sitä, että hankkeen rahoitustapa ei ratkaise hyvinvointikeskuksen tulevia palveluita.

− Jos maakuntahallinto on kiinnostunut uusista tiloista, se on aivan sama, kuka seinät omistaa, Timo Haapaniemi (kok.) ennusti.

Hyvinvointikeskukselle on haettu sijoittajatahoa, koska kunnalla on muutenkin valtavat investoinnit ja lainanotto edessään.

Samaisessa kokouksessa päätettiin myös Jokirinteen oppimiskeskuksesta, joka on arviolta 36 miljoonan euron hanke.

Kunnan talousjohtajalta Juha Hörköltä kysyttiin, kestäisikö kunnan talous myös hyvinvointikeskuksen rakentamisen lainarahalla.

− Hirvittävältä näyttää, en tiedä onko se mahdollista ja varsinkaan järkevää. Ei kunnan tehtävä ole omistaa rakennuksia, vaan tarjota palveluita, Hörkkö valisti.

Valtuusto äänesti rahoitusmallista ja kunnanhallituksen esitys voitti äänin 32-16.

Esitystä vastaan äänestäneistä huomattavan moni halusi jättää pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä, mikä ei ole kovin tavallista.

(12) kommenttia

Kommentit (12)

Sivut

Onk tämä ny sit sitä paljonkis puhuttus demokratiaa vai kuis?
Pöljä
Sijoittajien tuottovaatimus on 7 %:sta ylöspäin, kun kunnan rahoituskustannus on alle 1 % (taselaina, kiinteistöleasing). Epätodennäköistä että sijoittaja kantaa Soteen liittyvät riskit (mm uudistukseen liittyvät epävarmuudet), vaan siirtää ne loppupeleissä kunnan kannettavaksi. Lopputuloksena ei siis hyödynnetä kunnan edullista rahoituskustannusta, kannetaan soteuudistukseen liittyvät riskit ja annetaan sijoittajalle kaikki pelimerkit hallita Kirkkonummen tulevaisuuden sotemarkkinoita? Haluaako maakunta vuokrata liian kallista monumenttia ja miksi tässä ei käytetty kiinteistöleasingiä?
Tietäjä
Täytyy myöntää että meni miten meni, tuli mitä tulee niin ainakin itse haen em. palvelut mieluummin kunnan ulkopuolelta kuin kuntakeskuksesta !
Kall Järvinen
Eihän tämä kunta ole muuta tehnyt kun menettänyt työpaikkoja,Kyllä täältä on firmat ajettu pois ja tilanne jatkuu homma on aina yhtä takkuamista.
Anonyymi
Jaa a. Mihinkö tämä kunta on menossa ? Kaikki tuntuu menevän päin honkia...
1980

Sivut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx