(0) kommenttia

Matts Dumell muutti Kirkkonummelle 1956 poltetulle kotitilalle

Toimittaja Matts Dumell (oik.) on viime vuodet tehnyt tv-dokumentteja. Kuva Tor Wennström, KSF Media

Itsenäisyyspäivän juhlapuhuja on tänä vuonna toimittaja Matts Dumell, joka tuli Kirkkonummelle ensimmäistä kertaa tammikuussa 1956 venäläisten polttaman kotitilan vielä savutessa.

Itsenäisyyspäivää 6.12. vietetään Kirkkonummella perinteisesti. Päivä alkaa seppeleiden laskulla ja jumalanpalveluksella.

Kaikille avoin kansalaisjuhla alkaa klo 14 Kirkkoharjun koulun juhlasalissa.

Juhlapuheenpitäjällä Matts Dumelilla on lapsuudesta Kirkkonummelta hyvin karujakin muistoja, jotka liittyvät kiinteästi viime sotiin.

Dumellin vanhemmat palasivat palautettuun Porkkalaan tammikuussa 1956. Kotitila Gesterbyn päärakennus oli poltettu ja räjäytetty, ja kohta viisivuotias poika muistaa hyvin savuavat rauniot ja villiksi kasvaneet pellot. 

Lapset leikkivät venäläisten jättämissä korsuissa ja keräsivät saksalaisten sotavankien uniformunappeja.

Alkuvuosina Kirkkonummella asui vain kourallinen paluumuuttajia ja koulutalot vaihtuivat tiuhaan.

Alle kymmenvuotiaana hän sammutti metsäpaloja vapaapalokunnan riveissä, ja kun jalat ulottuivat traktorin kytkimelle, oli aika ajaa pelloilta viljakuormia Laborin vilja-semalle  Jorvakseen. 

Perhe siirtyi jo 1964 viljelemään uutta maatilaa Länsi-Uudellamaalla. Uteliaisuus oli kuitenkin herätetty, ja pojasta tuli, äitinsä tavoin, toimittaja. 
 
Dumell asuu nykyisin Pohjois-Espoossa ja Helsingissä ja toimii vapaana toimittajana.

Kahvit ja juhlat Kirkkoharjun koululla        

Kaikille avoimen kansalaisjuhlan ohjelma alkaa seppelten laskulla sankarihaudoille klo 11.30 ja juhlajumalanpalveluksella Kirkkonummen kirkossa klo 12. 

Juhlakahvit nautitaan Kirkkoharjun koulun ruokalassa klo 13 alkaen ja varsinainen juhlatilaisuus alkaa klo 14 koulun juhlasalissa. Kunnan tervehdyksen juhlassa lausuu valtuuston puheenjohtaja Ulf Kjerin

Itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlasta lähtee tänäkin vuonna matkaan lahjakorein varustettuja sotilaspartioita tervehtimään veteraanijärjestöjen nimeämiä sotainvalideja, veteraaneja ja lottia.
 
Musiikkiopisto ja suomalaiset sävelet   

Itsenäisyyspäivän musiikkiohjelma on tänä vuonna jälleen nuorten osaajien käsissä. Tilaisuuden alussa on Jean Sibeliuksen Poloneesi, jonka esittävät  Viive Virtanen (viulu), Paula Olkkonen (sello) ja Hilla Mäkivuokko (piano).

Puheiden välissä tunnelmaa tuo Arvid Järnefeltin Kehtolaulu jousiryhmän esittämänä, ja ennen yhteistä Maamme-laulua kuullaan kuinka soi Jean Sibeliuksen Kuusi, esittäjänä Linnea Nieminen (piano).  Pianosäestyksistä huolehtii Natalija Soittonen

Juhlan järjestelyistä huolehtii kunnan kulttuuritoimi yhteistyössä Kirkkonummen seurakuntien ja Suomenlahden Meripuolustusalueen kanssa. Kahvitarjoilun toteuttaa kunnan ruokapalveluyksikkö.

Varusmiehet huolehtivat kunniavartiosta ja vieraiden avustamisesta juhlassa. 

Tänä vuonna mukana avustamassa on myös Suomen Johanniittain apu ry, joka on riippumaton ja sitoutumaton, vapaaehtoinen avustusjärjestö.  Sen taustayhteisönä on Suomen Johanniittain ritarikunta.

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä