(8) kommenttia

Malminetsintään haetaan taas lupaa - alueella louhittu myös kuuluisaa Porkkalan punaista graniittia

Malminetsintälupaa haetaan vajaan 100 hehtaarin alueelle Hilassa.

Etelä-Kirkkonummella on jätetty viranomaisille malminetsintähakemus. Asialla on sama yksityishenkilö, joka on hakenut valtauslupaa muun muassa Kantvikiin jo lähes 10 vuotta sitten.

Tuorein lupahakemus käsittää vajaan 100 hehtaarin alueen Hilassa. Lupaa on hakenut espoolainen Benita Junni, joka on vuosien mittaan anonut valtauslupia useille alueille Uudellamaalla.

Junni otaksuu, että Hilassa kannattaisi etsiä maasälpää ja kvartsia.

Hakemusalueella on toiminut aikanaan graniittilouhos, josta otettiin kuuluisaa Porkkalan punaista graniittikiveä. Sitä vietiin ympäri maailmaa.

Malminetsintään haetaan lupaa Turvallisuus -ja kemikaalivirasto Tukesilta, joka hoitaa malminetsintä- ja kaivostoimintaluvat Suomessa.

Malminetsintälupa Hilassa on jätetty ennen juhannusta, ja siihen voi jättää muistuksia 20.7. mennessä.

Lupahakemus on ehtinyt herättää jo kummastusta alueen maanomistajissa ja lähiseudun asukkaissa.

Jos malminetsintää saa luvan, se oikeuttaa tekemään maastotukimuksia ja jopa kairauksia alueella riippumatta siitä kenen maata tutkittava alue on.

Lupaa haetaan neljäksi vuodeksi. Ensimmäisen tutkimusvaiheen oletetaan kestävän 6-12 kuukautta. Aluksi kartoitusta tehtäisiin anomuksen mukaan kalliotutkalla.

Etsintälupa voidaan antaa, jos on olemassa painavia perusteluja sille, että malmia voi alueelta löytyä.

Itse kaivostoiminnan aloittamiseen tarvitaan pitkällinen lupaprosessi, joka kestää vuosia.

Kirkkonummen kunta on suhtautunut aiemmin kielteisesti malminetsintälupiin.

​Junni haki lupaa malminetsintään eli entisen kaivoslain mukaista valtauslupaa jo vuonna 2008 yli 450 hehtaarin alueelle Etelä-Kirkkonummella.

Tuorein lupahakemus löytyy Tukesin sivuilta.
 


(8) kommenttia
Kommentit (8)

Kommentit (8)

miksi näin yritetään tehdä ei pieni ihminen tajua tätä mihin malmii tarvitaan ja hyötyykö tää insinööri siitä jotain onx insinööri jotenki iso juttu höh eix insinöörejä oo joka mesta täynnä - työkkärissä ja kuka saa rahaa saax kirkkonummi? jos joku viittis kertoo thanks
mää vaan
älkää antako pilata ihanaa luontoa jotain täytyy pitää kallisarvoisena ja raha ei ole kaikki kaikessa ja kirkkonummen kunta voisi olla nyt malliesimerkkinä lappi on jo pilattu muiden toimesta :(
luonto kiittää hiljaisesti
ei mitään lupia onnenonkijoille jotka pilaavat luonnon ja ajavat eläimet ahtaalle ja ihmiset ja ton kaivuun jälkeen karmeen näköistä jälkeä luonto on täysin piloilla ja joku saa rahaa!!! ja yleensä ihan muualta tullut joka ei välitä
ei lupia
Tuolta Verkkonummesta voi lukea aikaisemman Hilan louhimon tapahtumista. Se ei kyllä tuonut Kirkkonummelle yhtään työpaikkoja eikä veromarkkoja/-euroja, mutta jäljelle jäi ikävän näköinen vielä maisemointia odottava alue.
http://verkkonummi.fi/kirkkonummi/kylat/1861-30-vuotinen-sota.html
Alueen asukas
Kunnan pitää olla aktiivinen ja estää tällainen hölmöily. Alueella asuu luokkaa 500 - 1000 ihmistä ja joka vuosi rakennetaan uusia taloja. Sepänkangas on tuossa lähellä ja ihmiset ovat ko. alueen löytänyt virkistysalueena. Alueen luonto ja eläimistö on lisäksi jossain määrin poikkeuksellinen. Ko. Alueen molemmissa päissä on järvi - jotka luonnollisesti menevät piloilleen, kun kaivostoiminnan jätteet valuvat väistämättä ko. järviin.

Kun lukee Junnin tekemän hakemuksen, niin herättää aikamoista ihmetystä, miten kevyellä tällaiset asiat menevät.
http://tukes.fi/Tiedostot/ML2016_0079_Benita%20Junni_Klippbrottet_kuulutus_Tukesnet_suomiruotsi.pdf

Lainaus kohdasta henkilöstö ja sen asiantuntemus: "Olen diplomi-insinööri. Kyseinen kaivostoiminta on pääasiassa louhintaa ja mahdollisesti aineitten mekaaninen erottaminen toisistaan sentrifugoimalla. Siltä osin kun tarvitsen kaivosinsinöörin apua voin konsultoida kaivosinsinöörituttaviani ja Geologista tutkimuskeskusta."

Muista kohdista hakemusta kun lukee, niin kaivostoiminta ei aiheuta jätettä, toiminnan lopettaminen ei vaadi toimenpiteitä jne. Tulee mieleen yksi Talvivaara.

Kun Susisuontien vieressä oli kaivos, niin kiviä lensi räjäytyksissä talojen pihoille. Tällä hetkellä tämä Susisuontien kaivos on hengenvaarallinen, kun aluetta ei ole suojattu tai maisemoitu millään tavalla. Kunnan päätöksen mukaan 2017 loppuun mennessä Susisuontien kaivos on maisemoitava - mitään ei ole kuitenkaan vielä tapahtunut. Kaivostoiminta on Kirkkonummella mennyt aina päin prinkkalaa.
Insinööri
Taasko yksi onnenonkija halua pilata näitä kauniita kallioita. Taita hakija asua kaupungilla eikä osaa kunnioittaa luontoa. Toivon mukaan kunnassa löytyy VIISAITA päättäjiä eivätkä myönnä lupaa. Tulkaa kaikki kävelylle Hilaan, niin näette mistä on kyse. Hulpeat kalliot ja maisemat!!
Luontoa rakastava kylän asukas
Hienoa, varsinkin jos tämä lisää työllisyyttä Kirkkonummella. Ja tuo jokseenkin syrjäinen "korpialue" lienee ympäristönsäkin puolesta hyvä paikka kaivaustoiminnalle.
Uffe
Tänne vaan kepillä jäätä kokeilemaan... keppi saattaa löytyä asterista [asteri/kaunis kukka] metsänreunalla
Annetaan kukkien kukkia

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä