(0) kommenttia

Maailman tarkin painovoiman mittari Kirkkonummelle

Kirkkonummen Kylmälässä on otettu käyttöön laite, joka mittaa tarkemmin kuin mikään muu laite maailmassa painovoiman muutosta. Laite on osa globaalia 32 mittausaseman verkostoa.

Suprajohtavaksi gravimetriksi kutsuttu laite on Geodeettisen laitoksen Metsähovin tutkimusasemalla Kylmälässä. Sillä voidaan havaita painovoiman vaihteluita, jotka ovat voimakkuudeltaan vain miljoonasosan miljoonasosa normaalista painovoimasta.

Se korvaa vuodesta 1994 toimineen laitteen, joka on vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa oleva suprajohtava gravimetri maailmassa.

Painovoima muuttuu jatkuvasti. Ainoa jokapäiväisessä elämässä näkyvistä seurauksista on Kuun ja Auringon synnyttämät valtamerten vuorovedet. Suprajohtavalla gravimetrillä havaittavat ilmiöt ovat miljoonia kertoja heikompia.

Maanjäristysaaltoja mittaavien seismometrien ohella suprajohtava gravimetri on ainoa laite, jolla pystytään tutkimaan Maan sisärakennetta ja siellä tapahtuvia ilmiöitä.

Kylmälän gravimetrillä tehtävät tutkimukset liittyvät muun muassa jäätiköiden sulamiseen ja merenpinnan nousuun  liittyviin tutkimuksiin.

Tiedote uudesta gravimetristä

 

(0) kommenttia
Kommentit

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä





Sulje ilmoitusx