(12) kommenttia

Maahanmuuttovirasto infosi: Tunteet kuumina – vastauksia vähän

Myös Kirkkonummen kunnan virka-ja luottamusmiehiä oli useita kuuntelemassa Maahanmuuttoviraston infoa.
Toimittaja: 

Maahanmuuttovirasto yritti selvittää Evitskogin asukkaille, miksi 300 turvapaikanhakijaa ilmestyi kylälle. Yleisöllä oli kaksi kysymystä ylitse muiden: miten turvallisuus taataan ja tuleeko keskuksesta pysyvä?

Noin 200 henkilöä kokoontui tiistai-iltana Övidsborgin seurantalolle Maahanmuuttoviraston infoon, joka pidettiin pari viikkoa vastaanottokeskuksen perustamisen jälkeen.

Tilaisuus hajosi lähes heti alkuun. Alustukset jäivät, ja yleisön joukosta otettiin väkisin puheenvuoroja.

Kuumin keskustelu käytiin siitä, että keskuksessa on vain nuoria miehiä.

Ovatko Evistkogin tytöt ja lapset turvassa, kuuluivat ensimmäiset kysymykset vastaajille. Ja perään raikuvat aplodit.

Johtaja Jarmo Kuuluvainen Maahanmuuttovirastosta vakuutteli, että kokemusten mukaan vastaanottokeskuksissa on ollut rauhallista. Hän kertoi itse asuneensa lastensa kanssa vuosia aivan vastaanottokeskuksen vieressä.

− Kukaan ei tule Suomeen hakemaan lähtökohtaisesti ongelmia. Turvapaikanhakijat haluavat olla ensisijaisesti rauhassa, Kuuluvainen sanoi ja vakuutteli, että hänelle itselleen on aivan vieras ajatus, että vastaanottokeskusten asukkaat haluaisivat jotain pahaa lähistön asukkaille.

Pihoilla norkoillaan, pyörä varastettu

Yleisön joukosta osattiin kertoa jo kokemuksia yhteiselosta keskuksen miesten kanssa. 

Heitä on nähty ihmisten pihoilla, yksi pyörä oli varastettu, kyläkaupasta oli yritetty lähteä maksamatta ja niin edelleen. Eikö heille kerrota, miten Suomessa käyttäydytään, kysyttiin.

Evitskogin keskuksen vastaava Veikko Pyykkönen kertoi, että keskuksen asukkaille yritetään heti alusta lähtien iskostaa suomalaisia käytöstapoja kuten muun muassa sitä, että toisten pihoille ei saa mennä.

Tämä työ on Pyykkösen mukaan aloitettu. Evitskogin keskukseen palkataan 10 ohjaaja, jotka tekevät muun muassa tätä valistustyötä. 

Keskuksessa kaksi vartijaa

Yleisö tivasi tavan takaa sitä, kuka vastaa kyläläisten turvallisuudesta. Pyykkönen toisti, että jokainen turvapaikanhakija vastaa itse viime kädessä teoistaan.

Keskuksessa on koko ajan kaksi vartijaa, mutta he eivät kuitenkaan saa poistua alueelta, tiedettiin  kertoa. Pyykkönen vahvisti tämän tiedon. 

Tiedetäänkö, ketä keskuksen asukkaat ovat, kysyttiin pariinkin otteeseen.

Viraston edustajat vakuuttivat, että kaikki on rekisteröity Suomeen tullessa.

Turvapaikkaselvityksiä on Evitskogissakin alettu tehdä, ja maanantaina keskukseen sijoitetaan kolme viraston ylitarkastajaa tekemään haastatteluja.

Tiedetäänkö kulkutaudeista?

Sairauksista ja kulkutaudeistakin kysyttiin. Kaikki keskuksen asukkaat käyvät Espoossa lääkäriasema AVA:n tarkastuksissa, ja oma terveydenhoitaja työskentelee Evitskogin keskuksessa, oli vastaus.

Helsingin vastaanottokeskus on tehnyt kolmen kuukauden vuokrasopimuksen Evitskogin majoitusyrittäjän kanssa. Yritys hoitaa majoituksen ja ruokailut.

Tästä maksetaan Kuuluvaisen mukaan yritykselle noin 30 euroa päivässä majoittujaa kohden.

Tuleeko keskuksesta pysyvä, oli usein esitetty kysymys. Siihen ei saatu vastausta.

Sekä Pyykkönen että Kuuluvainen antoivat ymmärtää, että on hyvin todennäköistä, että keskus jatkaa kolmen kuukauden jälkeenkin.

Paine turvapaikanhakijoiden määrässä on niin suuri, että majoitustiloja tarvitaan koko ajan lisää ja jo perustettuja varsinkin Helsingin sedulla on vaikea lopettaa.

Saako kunta sanoa sanansa?

Kysytäänkö kunnan kantaa pysyvän keskuksen perustamiseen, kuten useissa kunnissa on tehty, tiedusteltiin.

Maahanmuuttoviraston Kuuluvainen lupaili virallista yhteydenottoa Kirkkonummen kuntaa, jos keskus jatkaa Evitskogissa pidempään.

Hän totesi kuitenkin, ettei kunnan lupaa tarvita keskuksen pyörittämiseen varsinkaan kun keskuksessa ei ole lapsia.

Jos lapsia olisi, kuntaa jouduttaisiin pyytämään järjestämään peruskoulua lapsille.

− Maahanmuttoviraston periaatteena on kuitenkin ollut, että keskuksia ei perusteta, jos kunta vastustaa niitä, Kuuluvainen totesi.

Kirkkonummelta ei ehditty Kuuluvaisen mukaan mielipidettä kysyä, kun keskus piti perustaa pikavauhtia.

- Pari-kolme viikkoa sitten Helsingin vastaanottokeskuksen tilanne oli niin kriittinen, että piti toimia heti. Muuten turvapaikanhakijoita olisi jäänyt ulkosalle, Kuuluvainen kertoi.

Viimeksi Forssan kaupunginhallitus ilmoitti maanantaina, ettei se halua väliaikaista vastaanottokeskusta alueelleen.

Infotilaisuuden henki ei kuitenkaan ollut kokonaan kielteinen vastaanottokeskukselle. Yleisössä oli myös ymmärtäjiä.

Joku totesi, että Aktiivissa majoittuneen 200 virolaisenkin kanssa on pärjätty pari vuotta, kyllä varmasti selvitään turvapaikanhakijoidenkin kanssa.

 

(12) kommenttia
Kommentit (12)

Kommentit (12)

Tosiasia muuten on, että maahanmuuttovirasto voi perustaa turvapaikanhkijoille tällaisen keskuksen ilman kunnan suostumusta. Hyvä tapa on kysyä, mitta ei velvoite. Eli se siitä kohusta sanoivat Kokoomus tai persut mitä vaan
Veikkolalainen
Vuonna 2011 maksoi turvapaikanhakijoiden terveydenhuolto yksityisillä lääkäriasemilla (Aava ja Terveystalo) kilpailutuksen jälkeen 8,5 miljoonaa €. Tuona vuonna käsiteltiin n. 3000 hakemusta ja maahan tuli hieman enemmän turvapaikan hakijoita. Terveydenhuoltokustannukset hakijaa kohden olivat siis luokkaa 2 750€. Asumiskustannukset, rahalliset tuet, tulkkaus ym. menot ovat ainakin 50€hakija. Keskimääräinen hakemuksen käsittelyaika on n. 200 vrk eli 200x50€=10 000€. Yhteensä siis 10 000 + 2 750€= 12 750€ hakija. Yli puolet hakijoista saa kielteisen päätöksen. 10 000 turvapaikan hakijaa maksaa Suomelle 127,5 miljoonaa €
Otto P
Persut nyt vastustaa kaikkea järkevää. Yllättävää, että kokoomuskin on mennyt tälle typerälle linjalle
Veikkolalainen
Hyvä että heille tehdään terveystarkastuksia. Se on kaikkien etu. On ainoa vaihtoehto tehdä se yksityisellä, miettikää minkä ruuhkan aiheuttaisivat minkä tahansa kunnan terkkariin.
Terveystarkastuksista
Kun lentokoneessa happinaamarit putoavat alas, käsky kuuluu "laita naamari ensin itsellesi ja vasta sen jälkeen vastuullasi olevan lapsen kasvoille". Miksi näin? Koska ensin pitää huolehtia siitä, että pystyy jatkossa auttamaan toista, eikä menetä tajuntaa kesken prosessin.

Jokaisen kunnan velvollisuus on ensisijaisesti huolehtia hyvin taloudestaan ja kuntalaisistaan, vasta sitten kun ja jos resurssit (talous, turvallisuus, ym.) riittävät, voi miettiä mihin laittaa sitä ylijäämärahaa. Forssassa tämä tajuttiin, presidenttikin tämän tajuaa, niin ehkäpä kirkkonummelainen päättäjäkin?
Kuntalainen
Nimimerkille What:
Kyllä terveydenhoito kunnallisellakin puolella maksaisi enemmän kuin parikymppiä per käynti, jos laskutettaisiin todellisten kulujen mukaan. Jos käyvät Aavassa, niin eivätpähän kuormita terveyskeskusta. Siitähän se vasta poru syntyisi, jos jonot pitenisivät turvapaikanhakijoiden takia. Toisaalta - eivät he Aavassa saa yhtään sen asiantuntevampaa palvelua kuin meidän terveyskeskuksessa.
Jono
Infotilaisuudessa saatiin sellainen tieto kunnanhallituksen jäsenen Matti Kaurilan kertomana, että Kirkkonummen kokoomus vastustaa mahdollisen ns. pysyvän vastaanottokeskuksen perustamista.

Hieman erilainen suhtautuminen, kuin esim. kokoomuslaisella opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosella, joka tilitti avoimesti pettymystään siihen, ettei Forssan kaupunginhallitus antanut lupaa perustaa hätämajoitusta turvapaikanhakijoille suljetun hotellin tiloihin.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015082520236219_uu.shtml
Vesa-Pekka Sainio
Vähissä on kuntalaisten huoli siitä, mitä nämä ihmiset ovat joutuneet läpikäymään ennen päätymistään Evariin. Pelko ajaa kaiken inhimillisyyden edelle. Hävettää olla Kirkkonummelainen. Hyi helvetti.
Rasismia ei edes yritetä peittää
Turvapaikanhakijat käyvät yksityisellä lääkäriasemalla terveystarkastuksissa??! Huh, lasku lienee mittava laboratoriokokeineen ja muineen... Suomalaiset saavat kunnalliselta puolelta lääkäriajan aikaisintaan kuukauden päähän. Hienoa, että edes jossakin kohdassa sentään yhteiskunnan palvelut toimivat, vaikkakin suomalaisten verorahoilla sitten ulkomaalaisille...
what???!
Pysyvää keskusta Kirkkonummelle ei tule! Jos näin kuitenkin käy, muistakaa hyvät ihmiset seuraavissa vaaleissa ettette äänestä RKP:tä tai vihreitä.
Evitskog
"Sairauksista ja kulkutaudeistakin kysyttiin. Kaikki keskuksen asukkaat käyvät Espoossa lääkäriasema AVA:n tarkastuksissa, ja oma terveydenhoitaja työskentelee Evitskogin keskuksessa, oli vastaus."

Terveystarkastukset ovat turvapaikanhakijoille vapaaehtoisia...ihan tiedoksi vaan.
Mikko pa
Ihan vaan kiinnostaisi, kun tuo on ollut nordic lake oÛ eli viroon rekisteröity. Maksavatko veronsa suomeen vai meneekö tuotot viroon? Sama koskien aikaa ennen vokkia, miten kn-keskuksen vironkilpinen transitti on vuositolkulla ajellut evitskog-lidl väliä?
Meitä kupataan taas.

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä