(9) kommenttia

LV:n vaalikone: Kirkkonummelle nousee nyt kerrostaloja – ehdokkaat kaipaavat kuitenkin pientaloja

Kerrostaloja nousee Masalaan parhaillaankin useita. Kuvan kohteeseen tulee pieniä vuokra-asuntoja.

Kirkkonummi tunnettiin pitkään kuntana, jossa on omakotitalotontteja ja pientaloja rakennettiin ahkerasti. Viime vuosina suunta on muuttunut ja rakentaminen on painottunut kerrostaloihin.

Kerrostaloja on noussut eritoten Masalaan, Tolsaan ja Sarvikiin, muttei juurikaan Kirkkonummen keskustaan. Veikkolassa ei ole yhtään kerrostaloa, ja monen veikkolalaisen mielestä ei olisi syytä tullakaan.

Kirkkonummen kunnan pientalotonttien tarjonta on ollut hyvin vähäistä. Tällä hetkellä kunnalla ei ole juuri yhtään tonttia tarjolla, eikä pian ole tulossakaan.

Yksityisellä puolella tontteja on, mutta ainakin lähellä Espoota hinnat ovat naapurikaupungin luokkaa.

Tähän kehitykseen on tulossa muutos, ainakin jos luottaa Länsiväylän vaalikoneeseen vastanneisiin kuntavaaliehdokkaisiin. Koneeseen on vastannut 152 ehdokasta, eli vähän yli puolet kaikista Kirkkonummen ehdokkaista.

Vaalikoneen väittämä oli: "Kirkkonummella pitää kaavoittaa lisää pientaloasumiseen soveltuvia alueita verokertymän parantamiseksi."

Peräti 84 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista Kirkkonummen ehdokkaista on samaa mieltä väittämän kanssa. Siis pientalojen suosio asumismuotona saa suurta kannatusta, kertoo Länsiväylän vaalikoneen vastaukset.

Taustalla väikkyvät varmasti myös veroeurot. Tunnettua on, että pientaloalueilla verokertyvät ovat yleensä suuremmat kuin kerrostaloalueilla. Näin ainakin maaseutumaisissa kunnissa.

Hyvä esimerkki on Sundsberg, joka keikkuu aina valtakunnallisten tilastojen kärjessä, kun lasketaan tuloja ja siten veroja per asukas.

Hajontaa vastauksissa on kuitenkin puolueiden välillä. Vahvinta kannatusta vaalikoneen väitteelle on kokoomuksen, RKP:n, Pro Kirkkonummen ja perussuomalaisten kannanotoissa.

Kokoomuslaisista ja perussuomalaisista kaikki vastaajat yhtyivät väitteeseen ja RKP:n ehdokkaista lähes kaikki.

Pro Kirkkonummen riveissä pientalokannatus oli 90 prosentin luokkaa ja keskustan vastaajista oli samaa mieltä 86 prosenttia.

> Länsiväylän vaalikoneessa voi käydä etsimässä mieluista ehdokasta Kirkkonummella

(9) kommenttia
Kommentit (9)

Kommentit (9)

Jätin Veikkolan taakseni parisen vuotta sitten ja puoliksi vitsaillen totesin puolisolle, että tullaanko 10 vuoden päästä katsomaan paikkoja olisiko jo kerrostalo pystytetty siihen ytimen pöpelikön paikalle. Veikkaanpa, ettei ole :)
Sayonara!
Joo kyllähän tässä kuviossa Kirkkonummelaiset poliitikot ovat pelanneet todella härskiä peliä. Kun Masalan kaavaa aikanaan esiteltiin niin kerrottiin, että alueelle tulee valtaosin uusia omistusasuntoja ja muutama vuokra-kerrostalo. Kävikin päinvastoin. Valehdeltiin päin naamaa ja asioita jätettiin tietoisesti kertomatta. Taustalla todennäköisesti kunnan vuokra-asunto kiintiöiden täyttäminen ja se, että kartanon herrat saavat rauhassa asua omilla maillaan kun keskitetään kiintiöt ja ongelmat Masalaan. Alla suora Anders Adlercreutz sitaatti Kirkkonummen sanomista: ”Tiiviimpää rakentamista voidaan tehdä Masalaan, keskustaan, Sarfvikin kulmille ja ehkä Veikkolaan mahdollisesti tulevan aseman kylkeen. Muilla alueilla Kirkkonummi kannattaa säilyttää pienta­lo­val­taisena, ”

Oikea tapa hoitaa asia olisi ollut hajauttaminen. Samaan aikaan rahaa ämpärikaupalla syydetään Kirkkonummen kuolleeseen keskustaan. Rakentamisen ja infran laadussa myös näkyy Masalan osalta se, että Masala on kunnalle ns. pakko pulla joka hoidetaan pois alta minimikustannuksin. Aikanaan myös kaavan yhteydessä kerrottiin, että nykyisen Masalan S-marketin edessä oleva tori penkkeineen tulisi sijoittaa S-marketin toiselle puolelle, koska siitä tulee muuten alueelle sosiaalisia ongelmia aiheuttava ”ulkoilma baari”. Ei toimenpiteitä ja seuraukset ovat nyt nähtävissä. Varuboden Osla on myös pessyt kätensä asiassa - vartijat katsovat juopottelua läpi sormien. Ei voi kun ihmetellä tätä touhua taas - kertoo myös kaavoittajien osalta karkean osaamattomuuden ohella täydellisestä piittamattomuudesta.

Jälkikäteen näitä asioita hyssytellään Kirkkonummelaiseen tapaan, että voi, voi miten tässä nyt näin kävi. Kävi näin koska tuottamuksellisesti ja tietoisesti päättäjät toimivat näin.

Anders Adlercreutzille kuitenkin kiitokset Ely-keskuksen kanssa tehdystä Kirkkonummen tiestön tila katsauksesta. Vaalitemppu tietysti mutta toisaalta näin näitä asioita ja edunvalvonta pitää hoitaa. Ei puheilla vaan tarttumalla asioihin ja teoilla.
Kirkkonummella ”osataan”
Tarve ja kiinnostus omakotitonteille ja omakotitaloille on valtava, tunkua kuntaan olisi jos kaavoitus olisi pysynyt edes heikolla tasolla. Nyt kun tontteja vihdoin ollaan ainakin paperilla lupaamassa lisää olisi todellakin ensiarvoisen tärkeää pitää koot tarpeeksi isoina. Ei ne tarvitse mitään maatiloja olla, mutta sellaisia joista syntyy mukava omakotitaloalue omenapuineen ja puistoreitteineen ja joissa on vielä yksityisyyttä jos sellaista tarvitsee. Masalan Pyssysepänkaaren 400m2 postimerkitkin ovat kelvanneet, mutta arvaan että vaikka onkin olemassa ihmisiä joille piha ei merkitse mitään niin näiden kuuma menekki johtuu osittain tonttien alitarjonnasta, oli pakko ostaa kun ei ollut muuta. Lisäksi, miksi isojen maiden omistajat eivät saa lohkoa? Miksi rakennusoikeutta on mahdoton saada? Esim. 5000 m2 -> kaksi - neljä tonttia.
Markus, Masala
Olen sitä mieltä ettei missään tapauksessa enää saisi lisätä K:mmelle toisiinsa kiinni liitettyjä omakotitaloja. Sehän juuri nähtiin kuinka Masalassa sellainen paritalo paloi poroksi luultavasti autokatoksesta lähtenyt palo tuhosi molemmat talot. Sitäpaitsi täällä on tilaa rakentaa kunnolliselle omalle tontille oikea normaali omakotitalo eikä meillä tarvitse väkisin rakennuttaa taloja kiinni toisiinsa. Eihän suomalainen sellaisissa halua asua eikä tule koskaan sellaisessa viihtymään. Samoin kuin väkisin on pakko liian pienille tonteille rakentaa kaksikerroksisia "tötterötaloja" joissa ei enää vanhempana pystytä asumaan. Pois ahneus tonttien neliömääristä.
Rispa
Lisää verotuloja ei taida kuntaan tällä tavalla tulla. Toki asukkaita tulee lisää, mutta ei äyrejä.
Abra
Pakko rakentaa vuokrataloja, kun rikkaat muuttavat muualle.. Ei palvelu Kirkkonummella ja kohta Suomen velkaisin kunta!
Bye, bye
Tämä jerrikämpehelenius ei näköjään tajua, että ei niitä taloja kannata rakentaa vieriviereen. Ei niitä kerrostaloja tarvittaisi ollenkaan kirkkonummelle. Vai millä ryhmälle täme Jerri on suunnitellut asuntoja. Ei kai vain sosiaalituella eläville maahanmuutajille. Se ei kyllä imartele kirkkonummea. Ollaanko tässä luomassa uutta espoota. Espoohan on jo aivan täyteen rakennettu, josta itsekkin muutin pois ja ostin oman talon kirkkonummelta merenrannalta.
Minä vain
Eihän kukaan omakotitalossa asuva halua, että naapurin talo on seinässä kiinni. Varsinkin kun niitä on joka puolella taloa. Eli ei mitään omaa rauhaa. Sama kuin asuisi kerrostalossa. Onneksi itse asun väljästi omassa talossa.
Paikallinen
Kirkkonummella on työn alla yli 900 pientalotonttia, joista ensimmäiset asemakaavat Juhlakallio ja Tolsanmäki juuri saivat lainvoiman niin että alueiden katu ja kunnallistekniikkasuunnittelu voidaan aloittaa.

Vanhan Heikkiläntien varteen, jonka ympäristössä siis Juhlakllion ja Tolsanmäen asemakaavat ovat, tulee yli 130 uuttaa potentiaalista pientalotaonttia kunnan sekä yksityisten maille ja aluetta voitaneen alkaa rakentaa parin vuoden kulutta kun katu- ja kunnaillistekniikka alueelle saatu. Aluehan on mitä parhaimmalla paikalla ja itse ainakin uskon tonttien menevän erittäin hyvin kaupaksi.

Kirkkonummen Pienkiintistöyhdistys (KPY) ry on aktiivisesti osaltaan myös osallistunut pientaloalueiden kaavoitusten kommentointeihin saaden myös parannuksia kaavoihin prosessien edetessä. KPY painottaa että tulevalle valtuustokaudelle on nyt tärkeätä että nämä työn alla oleat kaavat saadaan valmiiksi, niin kyllä tonttitarjontaa sitten löytyy.
Jerri Kämpe-Hellenius, KPY johtokunnan puheenjohtaja

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä