(6) kommenttia

LV:n vaalikone: Kehityksen painopiste ollut Masalassa – suuret panostukset keskustaan eivät saa kannatusta

Kirkkonummen keskustaa kesällä 2019. (kuva: Kirkkonummen kunta)

Kovin yleinen mielipide on, että kunnan keskustaajamassa kehitys on ollut liian hidasta, eikä Kirkkonummen keskusta miellytä silmää.

Mikä on tulevaisuuden selkeä painospiste taajamien kehittämisessä? Siihen ei Länsiväylän vaalikoneeseen vastanneilta ehdokkailta saa selvää vastausta.

Vaikuttaa kuitenkin, että keskustan kehittäminen ei saa ainakaan suurta lisäpotkua seuraavalta valtuustolta.

Kunnan panostukset eivät koko ajan riitä kaikkialle ja priorisointi herättää aina keskustelua.

Kirkkonummen kehittäminen on painottunut viime vuoden vahvasti Masalaan, ja siellä rakentaminen on vilkasta.

Taajamaan on noussut ja nousemassa eritoten tällä hetkellä vuokrakerrostaloja, mikä sekin synnyttää keskustelua.

Masalan kaavoitus on kuitenkin vielä kesken ja omistusasuntotonttejakin on tulossa.

Myös Tolsaan ja Sarvikiin on noussut kerrostaloja tasaiseen tahtiin. Keskustassa uuden rakentaminen on ollut selvästi vähäisempää.

Veikkola elää pitkälle omaa elämäänsä kaukana kuntakeskuksesta.

Veikkolalaiset osaavat puhaltaa yhteen hiileen keskittämällä ääniä oman alueen ehdokkaille. Tulostakin on syntynyt. Esimerikiksi kouluolot ovat selvästi paremmat kuin Masalassa ja keskustassa.

Kirkkonummen keskustan kehittäminen on ollut nihkeää. Kaupallisissa palveluissa on osin tullut takapakkia, kauppoja ja ravintoloita on lopettanut toimintansa.  

Kaavoitushankkeita on kuitenkin keskustassakin useita käynnissä.

Länsiväylän vaalikoneessa kysyttiin ehdokkailta keskusta-alueen kehittämisestä. Vaalikoneeseen vastasi runsaat puolet ehdokkaista (152).

Väittämä oli: "Kirkkonummen pitäisi keskittyä nykyistä enemmän keskustaajaman kehittämiseen Masalan ja Veikkolan sijaan".

Vastaukset eivät lupaa ainakaan keskustan kehittämiseen suuria lisäpanostuksia.

Vastanneista ehdokkaista oli 71 prosenttia eri mieltä. Väittämään yhtyi 20 prosenttia ehdokkaista, 9 prosenttia ei osannut sanoa.

Puolueista kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan ehdokkailla on selkein kanta.

Kokoomuksen vastaajista 89 prosenttia ja perussuomalaisten 83 prosenttia oli eri mieltä sekä keskustan seitsemästä ehdokkaasta kaikki. Pro Kirkkonummi-ryhmän ehdokkaista 75 prosenttia oli eri mieltä eli kolmen taajaman tasatahtinen kehittäminen saa kannatusta.

Muissa ryhmissä kannat jakautuivat tasaisemmin. RKP-läisistä vastaajista 56 prosenttia oli eri mieltä ja SDP:n vastaajista ilmoitti 67 prosenttia kielteisen kantansa väittämään.

Vihreistä eri mieltä -vastaajia oli 61 prosenttia ja vasemmistoliiton ehdokkaista 67 prosenttia.

> Länsiväylän vaalikone löytyy täältä

(6) kommenttia
Kommentit (6)

Kommentit (6)

Kun olin vielä parisen vuotta sitten osallisena kirkkonummelaisessa päätöksenteossa, yksi kestoaihe oli keskustan alueen kehittäminen - joka tuntui olevan aivan sietämättömän vaikeaa ja hidasta sekä monien valtuutettujen mielestä toissijaista toimintaa. Siltä se vaikuttaa näemmä edelleen.

Tsemiä ja voimia uusille tuleville paikallispäättäjille Kirkkonummelle!
ex-luottamushenkilö
Jos haluaa muutosta nykypolitiikkaan, kannattaa äänestää vastavoimaa, se on täysin totta. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana senkin kanssa, millaista vastavoimaa äänestää – ojasta voi päästä vielä allikkoonkin.
Reijo L
Onko edes ajateltu, että lukiokampuksen voisi sijoittaa Aseman ostarille, siihen kun ei kannattavia yrityksiä saada ja tulisi miljoonasäästöjä.
jb
On kyllä ensimmäinen kerta, kun kunnan tähän asti isoin puolue markkinoi itseään vastavoimana. Kokoomus (KOK) on johtanut kunnanhallitusta (KH) ja sen kautta budjettia ja koko kunnan toimintaa kaavoitus mukaanlukien usean kauden ajan. Enemmistön KOK on saanut KH:ssa ja kunnanvaltuustossa (KV) useilla erilaisilla liittoumilla, jopa ajoittain RKP:n avustuksellakin. Kuntapolitiikassa kun ei ole hallitus-oppositioasetelmaa. Joten ihmettelen Kokoomuksen vaalipaniikkia kun tällaista tarinaa halutaan luoda, vieläpä itse tehtyjen "faktojen" avulla.

Vaalien lopputuloksesta riippumatta tullaan jatkossakin Kirkkonummella tarvitsemaan yli puoluerajojen menevää yhteistyötä jos menestyksekkäästi halutaan kehittää Kirkkonummea tässä haastellisessa tilanteessa. - Jo isäni opetti minulle nuorena ettei kannata polttaa siltoja takanaan, jotain mitä voisin hyvin nyt suositella eräille kuumakalleille...
Jerri Kämpe-Hellenius, RKP #75
Keskustaan on rahaa syydetty jo ihan riittävästi. Ja ne investoinnit ovat pääasiassa menneet kankkulan kaivoon -> priimaa tilattiin aikanaan mutta sutta tuli ja vielä väärällä sijainnilla -> kaupalliset toimijat lähtivät. Isompi syy taustalla on se, että Kirkkonummen keskusta on pussin pohjalla. Yksi Kirkkonummelaisen politiikan neronleimauksia tämäkin. Luonnolliset orgaaniset kasvusuunnat ovat tulevaisuudessa Veikkola (oikorata/tunnin juna) ja Masala. Masalan poliitikot ovat jo sössineet. Luvattiin omistusasuntoja kun kaavaa Masalassa esiteltiin. Kääntötakki heiltahti ja tulikin vuokrakasarmi. Kunta on pahasti velkaantunut ja homeisia kouluja maksatetaan nyt karsimalla mm. omaishoidon tukia ja liikuntapalveluiden ylläpitoa. Taustalla on selkeästi pitkäaikaisia vakavia johtamiseen ja osaamiseen liittyviä haasteita. Epäonnistumiset ja selitykset seuraavat jatkuvasti toisiaan. Keskustan rakentamisesta on tullut nykyisille poliitikoille pakkomielle - taloudellisista seuraamuksista piittaamatta. Uudet ehdokkaat ovat selkeästi eri linjalla - järki ja uusi suunta alkaa toivottavasti voittaa.

Kunnalta puuttuu myös uskottava visio ja strategia. Vesistöjä ja luontoa on ympärillä, jota voisi hyödyntää kestävällä tavalla mutta kunnassa seisotaan vuodesta toiseen lapaset suorana. Viimeinen älynväläys oli laitureiden poisto uimarannoilta. Aika tuntuu menevän pikku politikoinnin parissa ja pienten kylien yhteisöä leikkiessä. Galluppeja tehdään kuntalaisille mutta kun on toteutuksen aika niin palkataan konsultteja ja 10-vuoden päästä taas taivastellaan porukassa kun ei mitään tapahdu.
Tekemistä vaille valmis
Se on kyllä ihan jokerikortti mitä saa, kun/jos äänestää RKP:ta. Valtuuston äänestyksissä he ovat kahden vuoden viime vuoden aikana äänestäneet 85% samoin kuin SDP ja Vihreät. Yhdessä nämä ovat muodostaneet valtuuston ylivoimaisen enemmistön 29 paikalla (Kokoomuksella 13).

Kirkkonummea on siis johdettu vahvasti vihervasemmistolaisittain viime kaudet RKP:n toimiessa blokkipuolueena. Itseasiassa nämä samat valtasuhteet ovat olleet Kirkkonummella jo vuodesta 2012.

Seuraavalla kaudella on isoja asioita ratkaistavana. Velkaantumisen taittaminen, homekoulut, junavarikon paikka, sote-uudistus ja sitä myötä mahdollinen maakuntavero, kaavoitus pitkälle tulevaisuuteen jne.

Kannattaa siis olla todella tarkkana ketä äänestää. Ja jos haluaa muutosta nykyiseen niin kannattaa äänestää vastavoimaa.
Kantatien bulevardisointi

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä