(4) kommenttia

Lukioille kampusalue kirjaston viereen, Helsingiltä ostetaan hoitolaitos − kunta hahmotteli, miten jätti-investoinneista selvitään

Killinmäen hoitolaitoksen toiminta on loppunut Kirkkonummella. Kunta aikoo hieroa kiinteistöstä kauppoja Helsingin kaupungin kanssa. (arkistokuva)

Kirkkonummen päättäjät ovat luonnostelleet alkuvuoden kunnan hiipuvan talouden tasapainottamista. Iso kysymys on suuret investoinnit.

Talouden tasapainotusohjelmasta on valmistunut nyt suunnitelma, joka tulee maanantaina ensimmäisen kerran kunnanhallitukseen. Ohjelmassa keskitytään kuuteen seuraavaan vuoteen (2020-25).

Monille kuntalaisille mielenkiintoisin ja konkreettisen kysymys on investointiosa. Kunnalla on menossa ja edessään historian suurimmat investoinnit.

Ohjelmassa on laskettu, että pelkästään talonrakentamiseen pitäisi löytyä lähivuosina noin 220 miljoonaa euroa.

Se on kunnan vuosibudjetin verran ja merkitsee kovaa velkaantumista, vaikka tarkoitus on käyttää myös leasingin-rahoitusta, jolloin lopullinen lasku jyvittyy pitkälle tulevaisuuteen.

Kokonaan uutena asiana on otettu esille Helsingin kaupungin omistaman Killinmäen hoitolaitoksen ostaminen.

Laitos on tyhjillään ja Helsinki laittoi kiinteistön myyntiin jo kolme vuotta sitten. (Viisykkönen 15.2.2016)

Killinmäkeen on ajateltu ohjelman mukaan siirtää Volskodin, Toimarin ja kotipalvelun toimintoja.

Gesterbyn koko koulukeskuksen uudelleen rakentamista ehdotetaan ohjelmassa jo melko pian eli rakentaminen käynnistyisi parin vuoden kuluttua.

Molempien lukioiden tilakysymys ehdotetaan ratkaistavaksi yhteisellä uudisrakennuksella pääkirjaston vieressä. Lukiokampus voisi olla valmis neljän vuoden kuluttua.

Sekä Gesterbyn koulukeskus että lukiokampus ehdotetaan rahoitettavaksi leasingillä eli vuokraamalla.

Nissnikun koulun laajennusta ja peruskorjausta kaavaillaan ohjelman loppupäähän eli hankkeen aloitus olisi noin neljän vuoden kuluttua.

Kantvikin koulun peruskorjaus on sijoitettu vasta vuosille 2026-2028 ja Kantvikin päiväkodin laajennus on ruksattu kokonaan pois tässä vaiheessa.

Ohjelmassa on otettu myös kantaa Veikkolan kirjastoon. Nykyisen kirjaston peruskorjaus on viivattu yli, ja kirjasto ehdotetaan toteutettavaksi Koskentorin varrelle.

Kunnalla on torin vieressä tyhjä tontti, johon suunniteltaisiin asuintalo ja sen alakerrokseen tulisi Veikkolan kirjasto.

Koulujen väistötiloihin on otettu myös varovasti kantaa. Tällä hetkellä väliaikaisissa tiloissa on noin 1 600 oppilasta. Väistötiloja arvioidaan tarvittavan jonkin verran lisää muun muassa Nissnikun koululle.

Kunnan talouden tasapainotusohjelma on tulossa valtuustoon reilun viikon kuluttua tiedoksi.

Ohjelmaa on tarkoitus puntaroida kesän jälkeen lisää ja seuraavia päätöksiä tehdä kunnan ensi vuoden budjetin laadinnan yhteydessä loka-marraskuussa.

> Talouden tasapainotusohjelma löytyy kunnanhallituksen esityslistan yhteydestä (10.6.)

 

(4) kommenttia
Kommentit (4)

Kommentit (4)

Osaako joku viisaampi kertoa miten koulurakennuksen liisaaminen voisi olla edullisempaa kuin omalla lainalla rakentaminen. Lainarahan korko on lähellä nollaa. Sijoitusyhtiö joka rakentaa ja vuokraa koulun kunnalle haluaa saada tuottoa, ehkä 5-7 % vuodessa. Myös sijoitusyhtiö laskee todennäköisesti, että kohtuullisessa ajassa rakentamiskustannukset tulisi olla maksettu, ehkä max 20 vuodessa. Jos kunta vuokraa koulutalon 20 vuodeksi ja tämän aikana maksaa sijoitusyhtiölle rakentamiskulut, ylläpitokulut sekä vähintään 5 % tuotto, miten se voi olla edullista kenellekään muulle kuin sijoitusyhtiölle, joka lisäksi todennäköisesti vie tuotot kauaksi suomalaisen verokarhun toiminta-alueelta? Ja vaikka kunta sitten on maksanut 20 vuodessa koulunsa, kunta siltikään ei omista siitä neliötäkään.

Mutta ehkä tässä on joku viisaus mitä en vaan tajua. Toivottavasti virkamiehet ja päättäjät ovat valistuneemmat.
Vuokralainen vapaa vai varaton?
Ensin siiretään vanhukset Volskodista Killinmäkeen ja sitten vuoden päästä parakkeihin kun talo on homeessa.
Mutta rahaa löytyy.
Hienoa jos saataisiin omat kunnon tilat Porkkalan lukiolle. Erinomainen lukio mutta tylsä opiskelijoille kun kaikki on yhden tunkkaisen käytävän varassa.
Kyllä
Tehkää nyt hyvät päättäjät ensin valmiiksi jo aloitetut projektit!! Vasta sitten uudet peliin..
Jäitä hattuun

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx