(4) kommenttia

Lue mitkä uutiset kiinnostivat erityisesti 2018! − Viisykkönen toivottaa oikein hyvää alkanutta vuotta

Vuosi vaihtui ja on aika vilkaista mennyttä uutisvuotta. Viisykkönen raportoi vuonna 2018 paikallisista asioista yli 600 jutun verran.

Seuraavassa lyhyehkö katsaus viime vuoden puheenaiheista. Sanoja on aktivoitu, niitä klikkaamalla pääsee arkistojuttuihin, joita muuten löytyy vuosien saatosta yhteensä yli 4 300.

Alkuvuonna iso puheenaihe oli metro ja bussien liityntäliikenne, joka alkoi Kirkkonummeltakin Matinkylän metroasemalle. Samalla suorat bussilinjat lopetettiin Kamppiin.

Raaseporilainen liikennöitsijä keksi markkinoida suoria bussivuoroja Helsinkiin.

Ne jatkuvat edelleenkin, ja muutaman viikon taistelun jälkeen HSL suostui palauttamaan niin sanotut U-linjat.

Omassa liikenteessään suoria bussilinjoja ei HSL suostu enää ajattamaan Kampiin, vaikka sitäkin on kovasti vaadittu Kirkkonummella.

Viime talvi oli lyhyt, mutta välillä kova. 51:llä sattui ainakin kaksi pahaa onnettomuutta. Joukkoliikenteellä oli liukkauden ja lumentulon kanssa ongelmia.

Sisäilmaongelmat olivat viimekin vuonna kestopuheenaihe. Esimerkiksi Kirkkonummen vanha vastaremontoitu pappila on asumiskelvoton.

Koulujen pihoille on pystytetty parakkeja urakalla, kun yhä uusia sisäilmaongelmia on todettu. Uuden suurkoulun rakentaminen saatiin sentään alulle.

Ravintolamaailmassa tapahtuu aina ja se tuntuu kiinnostavan lukijoita. Veikkolaan avattiin uusi ravintola entiseen kioskiin.

Kolme ravintolaa suljettiin, Rosso lopetti ennen joulua ja Dennis aiemmin.  Bistro O mat kertoi laajentavansa Espooseen.

Katujen ja teiden rakentaminen raastaa joidenkin hermoja. Kirkkonummen aseman seudulla on koko vuosi tehty katutöitä. Myös Masalassa aloitettiin pääväylän uudelleenrakentaminen. 

Jos ei muusta ole puhetta, niin säästä. Kesä oli kuuma ja kuiva, helleraja paukkui Kirkkonummellakin jo toukokuussa, muttei koko kunnan alueella.

Kuivuus teki metsäpalovaarasta todella akuutin. Muun muassa seurakuntien leirisaarella oli uhkaava palo.

Veikkolassa paloi parikin kertaa metsää. Nokian koulutuskeskuksen savusauna paloi poroksi, mutta se ei johtunut kuivuudesta.

Kirkkonummen hiljainen tori on puheenaihe aika ajoin. Kunta päätti tarjota kesäksi ilmaisia toripaikkoja ja pientuottajatoria kokeiltiin.

Tori Timo päätti jäädä eläkkeelle, mutta kahvilalle löytyi jatkaja.

Huristellaanko Veikkolaan junalla joskus, sitä voi kysyä. Junaradan suunnittelu on kovassa vauhdissa ja veikkolalaisetkin pääsivät kuulemaan ratasuunnitelmista.

Maankaatopaikka -ja kalliolouhintahankkeita nousee esille tasaiseen tahtiin. Kesällä oikeus myönsi ympäristöluvat kolmelle hankkeelle Vuohimäessä.

Luonto ja ihminen kohtaavat välillä ikävälläkin tavalla. Villieläimiä liikkuu lähellä asutusta ja yhteenottoja sattuu kuten kesällä lammaslaumassa.

Aivan loppuvuodesta nousi kohu kahdesta koirahyökkäyksestä. Iloisiakin kohtaamisia on, kuten ketturepolainen, joka istahti Upinniemen bussin kyytiin.

Uusi terveyskeskus on kestopuheenaihe monen vuoden takaa. Olisikohan kyseessä Kirkkonummen kuntahistorian suurin vatulointi. Asia on edennyt kuitenkin, muttei kiistatta.

Koulutyö lähti syksyllä käyntiin onnahdellen. Kyyditykset oli kilpailutettu, eikä alku ollut kuin Strömsössä.

Uutta suunnitellaan Kirkkonummen kehitykseksi. Tuhannen asukkaan eko-kylä on hanke, joka ainakin paperilla on edistyksellinen. Keskustan suunnittelu etenee useammallakin rintamalla.

Nimby-ilmiö muistuttaa välillä olemassaolostaan. Sepänkannaksella jumittaa valittaja kehitysvammaisten palveluasuntohanketta. Toinen vastaava hanke aivan naapurissa saatiin kuitenkin maaliin ja asukkaat muuttivat uusiin koteihinsa.

Kirkkonummen kasvu tökkii. Kunta haluaisi kasvaa aika kovaakin vauhtia, mutta asukasmäärä junnaan lähes paikallaan.

Samalla kunnan talous yskii, eikä siinäkään oikein kasvua löydy muuta kuin menoissa. Kuntaveroa päätettiin nostaa varttiprosentilla.

Harva muistaa, että Kirkkonummella on yksi Suomen suurimmista varuskunnista. Upinniemi elää aika pitkälle omaa suljettua elämäänsä, mutta silloin tällöin sieltä tulee uutisia. Varusmiehet saavat uudet tuvat.

Paljon muutakin on tapahtunut ja niistä kerrottu. Mutta tässä päällimmäisiä etenkin lokakuuhun saakka. Sen jälkeiset uutiset ovat varmasti vielä hyvässä muistissa.

Uutisten merkeissä tavataan tänäkin vuonna, tarvittaessa ihan joka ikisenä päivänä.

Vuonna 2018 Viisykkösen juttuja klikattiin hieman yli 2 miljoonaa kertaa!

Hyvää Uutta Vuotta

Paavo Rantalainen

 

(4) kommenttia

Kommentit (4)

Parhaimmat kiitokset Viisykköselle asiantuntevasta ja ajankohtaisesta uutisoinnista!

Samaa menestyksekästä otetta ja jatkoa vuodelle 2019 toivottaen.
RR
Näin: Kuopio tanssii ja soi! Ei näin: Kirkkonummi kasvaa ja kehittyy. Kumpi kertoo kunnasta enemmän?
Inhimillisyyttä
Viisykkönen pitää porukan tilanteen tasalla. Luetaan viisykkösestä.
Hyvä kun Viisykkönen on ajantasalla jutuissaan.
Kiitos.
SAmaa rataa jatkossakin
Kiitos Viisykköselle kuluneesta vuodesta. Uusia, kriittisiäkin juttuja odotellessa uudelle vuodelle.
Me ja muut

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx