(0) kommenttia

Lohikäärmeet otettiin kirjastoauton avuksi

Masalasta lähtöisin oleva kirjailija Emma Puikkonen kiertää kirjastoautolla alakouluja kertomassa lohikäärmeistä.

Kirkkonummen kirjastoautossa herätellään alakoulujen oppilaita toistamiseen syystempauksella. Tällä kertaa lukemisintoa istutetaan lohikäärmeiden avulla.

Laajakallion koulun viidesluokkalaiset kuuntelevat perjantaina aamupäivällä ihan pokkana kirjailija ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Emma Puikkosta, kun hän lehteilee Emilia Lehtisen kirjaa ”Ohjeita lohikäärmeen kasvattajille”.

Kaikki kuuntelevat hiljaa ja suuri osa haluaa kurkata vessaan, jossa on suuri lohikäärmeen muna ja josta kehkeytyy toivottavasti uusi asukki kirjastoautoon.

Viidesluokkalaiset ovat Puikkosen mukaan siinä rajoilla mikä menee läpi. – Puoliksi vitsiä, itse saa päättää, mitä uskoo. Ajatuksilla on kuitenkin hauska leikkiä, Puikkonen sanoo. Kuudesluokkalaisille on kuitenkin oltava jo oma ohjelma lohikäärmeistä.

Kirkkonummen kirjasto on mukana valtakunnallisessa lukuinto-kampanjassa. Myös lohikäärmeet on valjastettu neljäksi päiväksi kirjastoautoon innostamaan kirjojen maailmaan.

- On tärkeää nähdä, että kirjastossa tapahtuu. Pääajatus tässä on, että lukeminen on jännittävää ja yllättävää, Puikkonen sanoo.

Viime vuonna kirjastoautossa vietettiin haloweenia ja kierrettiin vinkkaamassa aihepiiristä löytyviä kirjoja oppilaille. Teemoja tällaiseen tempaukseen löytyy, muttei ihan helposti. Rajoituksena on Puikkosen mukaan muun se, että teema pitää sopia yhtä hyvin pojille kuin tytöillekin.

Puikkonen sanoo, että lohikäärmekirjoja löytyy satoja. Varsikin kun lasketaan mukaan sellaiset kirja, joissa lohikäärmeet ovat sivuosissa.

Tällainen on muun muassa Ursula le Guin Maameren tarinat –kirjasarjasta ”Kaukainen ranta”.

Kirjastoauto Ella käy lohikäärmeteemalla viiden alakoulun pihassa. Joissakin kouluissa kaikki luokat pistäytyvät autossa. Neljän päivän aikana lähes tuhat oppilasta ehtii tutustua lohikäärmeisiin.

Lopuksi vielä kaksi Puikkosen vinkkaamaa lohikäärmekirjaa: "Lohikäärme – hoito ja kasvatus"(John Topsell, Joseph Nigg) ja "Näin koulutat lohikäärmeesi" (Cressida Cowell)

51-Arkisto (1.11.2013) Hauskaa Halloweenia kirjastoautosta

(0) kommenttia

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx