(0) kommenttia

Lastenkirjailija lukutaidosta: Pojat uhkaavat pudota kelkasta

Kirjailija Timo Parvela korostaa, että koulu opettaa lukutaitoa. Kodin olisi opetettava lukemista.

Kirkkonummelainen lasten-ja nuortenkirjailija Timo Parvela korostaa, että lukutaito ei ole vain hyvä harrastus vaan yhä enemmän välttämätön kansalaistaito.

Parvela luki ja kertoi lukemisesta Kirkkonummen kirjaston Lukuinto-kampanjan kahdessa tilaisuudessa, joihin oli kutsuttu ekaluokkalaisia ja heidän vanhempiaan.

Parvela on kirjoittanut yli 60 lasten-ja nuortenkirjaa, ja hän on intomielinen lukutaidon puolestapuhuja. Tunnetuimpia Parvelan tuotannosta ovat Ella-kirjat.

- Koulu opettaa lapsille lukutaitoa, mutta kodin tehtävä olisi opettaa lukemista. Kodissa olisi hyvä olla kirjallinen ympäristö, joka tukee lukemista. Tärkeää on, että lukemista harjoitetaan kotona hauskalla tavalla, Parvela kehotti.

Parvela luki kirjaston illoissa otteitaan omista kirjoistaan. Ne ovat oiva esimerkki siitä, että sama teksti voi olla hauska niin vanhempien kuin lastenkin mielestä. Hauskasta kokemuksesta tulee yhteinen.

Kirjaston kampanjassa on kiinnitetty huomiota juuri ääneen lukemiseen. Kirjastonjohtaja  Anu Tarvainen kertoi huolensa. – On huomattu, että vanha perinne on katoamassa.

Suomalaislasten lukutaito on hyvällä mallilla, jos sitä vertaa mihin tahansa muualla. Suomessa lasketaan, että noin kahdeksalla prosentilla ikäluokasta ei ole riittävää lukutaitoa. EU:ssa osuus on noin viidennes.

Stereoiden asentaminen vaatii hyvää lukutaitoa

Parvela kiinnitti erityisesti huomiota poikien ja tyttöjen lukutaidon eroihin. – Tytöt löytävät yleensä kirjat ja lukemisen, poikien kohdalla on vaikeampaa.

Kouluaikana pitäisi Parvelan mielestä lukutaidon kehittyä hyvälle tasolle, muuten myöhemmin voi nousta elämässä esteitä. Lukutaitoa tarvitaan nykymaailmassa entistä enemmän.

- Kun ostin 30 vuotta sitten stereot, asentaminen kesti kolme minuuttia. Nyt uusien stereoiden asentaminen kesti kolme päivää kahden asennusoppaan kanssa, ja nettikin piti olla koko ajan auki, Parvela kertoi lukutaidon merkityksestä.

Parvela perusteli myös satujen suurta merkitystä lapsen kehitykselle. – Sadut ja tarinat luovat lapselle oman uuden maailman. Paikan, josta voi turvallisesti tarkastella ympäristöä ja sellaisia asioita, joita ei ymmärrä. Niitä voi tutkiskella rauhassa.

Kirkkonummen kirjasto on mukana valtakunnallisessa Lukuinto -kampanjassa.

Lue lisää Timo Parvelan tuotannosta

(26.9.) Lohikäärmeet otettiin kirjastoauton avuksi 

(0) kommenttia

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx