(1) kommentti

Lapinkylä on Suomen ”nopein” kylä – talkoilla uusi nettiyhteys

Maailman tietoverkot tulevat valokuitua pitkin Lapinkylään näihin kaappeihin. Ove Strandberg (vas.) ja Jussi Somero vakuuttavat, että tekniikka pelaa.

Lapinkylässä kiidetään netissä nyt huippunopeilla valokaapeliyhteyksillä. Osuuskunta on tehnyt valtavan talkootyön saadakseen aikaan maaseudulla hyvin harvinaisen palvelun.

Lapinkylän Kobbnet-osuuskunta sai tietoverkkonsa valmiiksi elokuussa, jonka jälkeen yli 50 taloutta Lapinkylässä on käyttänyt nettiä ja katsonut vaikkapa tv:tä 100 megan yhteyksillä.

Osuuskunta on laatuaan ensimmäinen Kirkkonummella eikä koko maassakaan ole vastaavia kovin paljon.

Osuuskunnan tarjoama nettiyhteys − 100 Mb/s molempiin suuntiin − on harvinainen taajamissa ja kaupungeissakin puhumattakaan maaseudusta. Suurin osa netinkäyttäjistä saa tyytyä kotioloissa muutama kymmenen megan yhteyksiin. 

Kobbnet perustettiin osuuskunnan puheenjohtajan Ove Strandbergin mukaan siksi, että kaupalliset toimijat eivät haja-asutusalueelle tule rakentamaan nykyaikaisia valokaapeliyhteyksiä. Se ei lyö leiville.

Samalla valokaapeli, vesi ja viemäri

Lapinkylän kaapelointi tehtiin samassa yhteydessä kuin alueen vesijohto-ja viemäröintityöt. Kaapeli pistettiin samaan kaivantoon.

Valtio eli ELY-keskus on avustanut puolet noin 350 000 euron kustannuksista. Kirkkonummen kunta on puolestaan taannut osuuskunnan laina.

− Ilman erittäin isoa talkootyötä tämä ei olisi onnistunut. Olemme arvioineet, että talkoilla on tehty noin 5 000 tuntia tätä verkkoa, Strandberg sanoo.
Kobbnettiin voi liittyä Lapinkylässä 2 000 eurolla, ja kuukausimaksu on 26 euroa.

Jos verkko olisi tilattu avaimet käteen –periaatteella, olisi liittymismaksu Strandberin mukaan luokkaa 4 000 – 5 000 euroa. Niin suuri on talkootyön merkitys.

Osakkaita on nyt 55. Strandbergin mukaan budjetti on laskettu 100 osakkaan varaan.

Osuuskunta luottaa, että valokaapeliverkon käyttäjiä löytyy Lapinkylästä ja Haapajärveltä tarpeeksi. Jatkossa on myös mahdollista, että verkkoa laajennetaan.

Valokaapeli osa yleistä infraa

Verkon rakentaminen sujui Kobbnet-aktiivien mukaan hyvin, ja tekniikka on toiminut moitteettomasti. Osuuskunta kiittelee erityisesti ELY-keskusta, josta on saatu hyviä neuvoja.

Osuuskunnan sihteeri Leif Moring, joka on toiminut työnjohtajana, tekisi rakennustyöt ehkä toisin, jos uudestaan aloitettaisiin sama.

− Olisi varmaan tullut halvemmaksi kuitenkin tehdä kaapelin maahanasentamiset itse eikä kunnallistekniikan rakennustöiden yhteydessä.

Lapinkylässä ja Haapajärvellä on tietotekniikassa siirrytty vuosikymmenten askel eteenpäin.

− Valokaapeliyhteydet pitäisi alkaa olla jo osa yleistä infrastruktuuria kuten kadut ja tiet. Kirkkonummellakin pitäisi miettiä strategia miten tässä edetään, Strandberg pohtii.
Kuten sanottu Kobbnet on vaatinut valtavasti talkootyötä, mutta myös sitä, että mukaan on saatu harvinaisen paljon teknistä tietämystä omalta kylältä.

Puheenjohtaja ja sihteeri ovat tekniikan miehiä. Hallituksen Jussi Somero ja Kenneth Nyman ovat itse omin käsin olleet rakentamassa Kobbnetin yhteyksiä.

ELY-avustukset on hoitanut Bertil Malmström ja Marita Ehrnstén kirjanpidon. Aikaisemmat hallituksen jäsenet Bernt Jansson ja Leif Roiha olivat hoitamassa sopimuksia ja markkinointia alkuvaiheessa.

> Kobbnet
> 51-Arkisto (14.6.2013) Lapinkylään huippunopeat nettiyhteydet 

(1) kommentti

Kommentit (1)

Onnittelut Lapinkylä ja varsinkin Mettu :)
Lettu

Kommentoi

Seuraa Viisykköstä

Sulje ilmoitusx